Főoldal > EGÉSZSÉG > Erősítsd a gyomrod lestyánnal!

Erősítsd a gyomrod lestyánnal!

anyagcserebetegségegészségemésztésfájdalomgyomorgyomorerősítésgyomorfájdalom
0

Írta: and

A lestyán íze még akkor sem ismeretlen, ha úgy tudod: sosem találkoztál még ezzel a fűszernöv&

A lestyán íze még akkor sem ismeretlen, ha úgy tudod: sosem találkoztál még ezzel a fűszernövénnyel. A bolti ételízesítők, levesporok és leveskockák alap fűszere ez a növény, de most eláruljuk, hogy miért használd inkább frissen a lestyánt.

Hazánkba a rómaiak által került be a zeller illatára emlékeztető növény. Gyógyhatásait – ahogy az lenni szokott – már őseink is felismerték, és így is tartották számon, hogy a lestyán több tekintetben is rendkívül jótékony gyógynövény. Bevetették köhögés ellen, meghűléskor, lázra, torokfájásra, de később még erősebb tulajdonságait is felismerték.

A népi gyógyászat erős vízhajtó, vértisztító és méregtelenítő hatása miatt is elkezdte használni. Ha éppen méregtelenítő kúrában gondolkozol, akkor a lestyánt érdemes beszerezni, mert képes megtisztítani a testet az évek során felgyülemlett, lebonthatatlan adalékanyagoktól, de az alkohol- és nikotinmérgezés tüneteit is enyhíti. A gyomorerősítő szerepére részletesebben is kitérünk, de jó, ha tudod, hogy a vesét és az epét is tisztítja.

lestyan2.jpg ()

Illóolaj és afrodiziákum

Jellegzetes illatért a lestyánban lévő illóolajban megtalálható különféle ftalidok a felelősek. Az olaj ftalid-tartalomának is köszönhető, hogy a zöld növényből főzött tea oldja a különféle görcsöket és enyhén vizelethajtó hatással is bír. Az ókori nép még afrodiziákum volta miatt is előszeretettel használta, ez mára feledésbe merült, de érdemes kipróbálni.

A gyomor erős segítsége

Sokan nem is sejtik, hogy gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény a lestyán. Nem csak serkenti az emésztést, hanem megszünteti a görcsöket és puffadást is. Emellett, ha étkezések között kortyolgatod még súlycsökkentő hatása is van a teájának. Ennek elkészítése egyszerű: forrázz le egy-két teáskanál lestyánt másfél deciliter vízzel, majd tíz perc után szűrd le a főzetet, és a fogások között ihatod is. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas.

Vedd és használd!

A friss lestyán vásárlásakor arra figyelj, hogy szép, élénk színű levelekkel teli csokrot válassz. Ráadásul nyugodtan cserépbe is ültetheted, igénytelen és gyorsan növekszik, így mindig kéznél lehet a zöld segítség. Ízesítheted vele a leveseket, főzelékeket, salátákat, de egy finom sajttálat is megszórhatsz vele.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X