Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészséges és jótékony rágcsa: a mogyoró

Egészséges és jótékony rágcsa: a mogyoró

egészségegészségesételétkezésmogyorónasirágcsavitaminzsír
0

Írta:

Ez a népszerű ropogtatni való méltatlanul került az étkezési „feketelistára”, hiszen segíti egészségünk megőrzését, energiában, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, sőt, még az elhízás ellen is segít küzdeni.

Lehet, hogy már Tersánszky Józsi Jenő híres meséje, a Misi Mókus kalandjai is a mogyoró ellen ágáltak, mivel az eredeti történetben volt három lusta, kövér mókus, akik a sok tortától és mogyorótól nagyon meghíztak. A tortát most hagyjuk ott, de a mogyorót emeljük magasabb síkra.

A csodatermés gazdagsága

Igénytelen, jól termeszthető növény, csak az ültetés során arra kell figyelni, hogy a mogyorófa ne maradjon egyedül, mivel a szél porozza be: legalább három különböző fajtát ültessünk egymás közelébe (nem összekeverendő a földimogyoróval). Ki ne örülne a kertjébe egy ilyen csodatermésnek?

A mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Mielőtt azonban e hír hallatán mégiscsak a kukába vágnánk a mogyoró-készletünket, eláruljuk, hogy telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek. A telített zsírsavakkal ellentétben ezek nem emelik a koleszterinszintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett “jó” koleszterint (HDL) tartalmaznak. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása már jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Gazdag fehérjékben és magas energiatartalmú. Számottevő mennyiségű C-, B1-, B2-vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne, tehát van alapja annak a hagyománynak, hogy a mogyoró “agyat frissítő”, a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló.

mogyoro2.jpg ()

Emellett olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. Nagy mennyiségben élelmi rostokat tartalmaz, amely többféle jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre: védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bélrendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Levéltől az olajig

A mogyorónak nemcsak a termése, de a levele is hasznos, gyógynövényként is használják. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, vizelethajtó és szagtalanító hatású. Epebetegségek, bélhurut, szájüregi gyulladások, sebek, aranyér, visszerek és lábszárfekély ellenes teakeverékek egyik alkotórésze.

És még mindig nincs vége! A mogyoró olaja igazi étkezési csemegeolaj, salátákban, süteményekben ízesítőként is jó szolgálatot tehet.
A friss mogyoró arról ismerhető fel, hogy héja tömör, fényes, sértetlen. A régi mogyoró héja matt, a termés maga könnyű, száraz. Egy évnél tovább nem érdemes tárolni.

Fotó. Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X