Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem gondolnád, mennyire egészséges: Othello – a fekete szőlő

Nem gondolnád, mennyire egészséges: Othello – a fekete szőlő

gasztroreceptszőlővitamin
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! Ennek a legfeketébbnek számít&

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!

Ennek a legfeketébbnek számító szőlőfajtának a lelkes hívei esküsznek rá, hogy a jó kiskerti termőterületről származó, pektinekben, flavonoidokban gazdag gyümölcs az első fagyok beálltával olyan édessé és zamatossá érik, hogy nincs párja! Épp ezért úgy vélik, megéri egy kis időt szánni akár a  konyhai feldolgozására is, mellyel télen is könnyedén visszaidézheted ezt a jellegzetes őszi aromát. Csak kellő mennyiséget kell beszerezned belőle – ilyenkor ez könnyen megy, lévén szezonja van , hogy akár italnak, sörbetnek, akár lekvárnak vagy dzsemnek el tud tenni a vitaminszegény téli napokra.

A fekete szőlőital

Gyümölcséből egy kis trükközéssel szép színű vendégváró mustot készíthetsz otthon is, amivel megörvendeztetheted barátaidat. 

Hozzávalók:

2,5 kg szőlő
1 szem csillagánizs
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
1 liter (50-80 %-os) erős rum
barna cukor ízlés szerint
1 krumplinyomó
befőttes üvegek

Elkészítés:

Szemezd le és nyomkodd ki a szőlő levét krumplinyomón. Aztán az egészet melegítsd fel annyira, amit a kezed már épp nem bír el (ez kb. 50 fok). Ekkor fedd be az edényt, és tedd hűvös helyre éjszakára. Másnap szűrd le és kendővel, gézzel alaposan csavard ki (kb. másfél-2 liter levet kapsz). Töltsd befőttes üvegekbe, keverd bele a fűszereket és a rumot. Kóstold meg, ha savanykásnak érzed, adj hozzá egy kis barna cukrot. Pihentesd így néhány hétig, míg összeér és leülepszik, mert a legtöbb likőrféléhez hasonlóan ez is akkor lesz igazán kiváló minőségű, ha ezt türelmesen kivárod. Végül a nagyját fejtsd le, az alját pedig szűrd meg finom textilen és töltsd szép üvegekbe, hogy ízlésesen tudd kínálni.

othello2.jpg ()Othelló-zselé

Ez a finomság kifejezetten azoknak való, akik imádják a házi lekvárokat, dzsemeket, ám féltik az alakjukat, ebbe a zselébe ugyanis nem kell egy gramm cukor sem, hisze eleve adott édessége bőségesen elég. Mivel pedig üvegekbe töltve évekig eláll, bármikor bármilyen ételhez fel tudod használni.

Hozzávalók:

1 paradicsompasszírozó
1 burgonyanyomó
6-8 db 3 dl-es üveg
1 cs. szuper „dzsemfix”

Elkészítés:

Szemezd le. mosd meg és törd át burgonyanyomóval a szőlőszemeket, majd tedd fel egy nagy lábosban főni, de épp csak addig, míg forrni nem kezd. Ezután húzd félre a tűzhelyről és kisebb adagokban préseld át paradicsompasszírozón, hogy megszabadulj mind a kemény héjától, mind a   nagy magjaitól. Az így kapott pektint és gyümölcshúst is tartalmazó fekete-bordó levet ismét forrald fel, de ezúttal már keverd hozzá a dzsemfixet is. Miután felforrt, távolítsd el a habját, majd töltsd ezt a sűrű és teljesen folyékony esszenciát az üvegekbe. A lezár tetejű üvegeket tedd nedves dunsztba, azaz állítsd forrásban lévő vízbe és hagyd így kihűlni. Arra figyelj, hogy ha felbontasz egy üveget, azt a hűtőben tárold és lehetőleg egy héten belül fogyaszd el.  Teheted töltelékként mindenféle sütibe, palacsintába de akár joghurtba is (a színe gyönyörű, aromája csodás lesz tőle).

Othelló-sörbet

Olcsó, finom és gyorsan elkészülő, nagyon egészséges, üdítő édesség.

Hozzávalók:

1,5 kg Othelló szőlő
3 dl zsíros joghurt (a legjobb a görög)
2 púpozott ek. Natúr sajtkrém
nádcukor (opcionális)
dió, ízlés szerint

Elkészítés:

Az összes alkotóelemet tedd a turmixgépbe, és legalább 3 percig mixeld magas fokozaton. Ezután öntsd ki olyan edényekbe, amelyekben le tudod fagyasztani. Miután megdermedt a sörbet, tedd még egyszer a turmixgépbe, egy utolsó keverintésre. Amikor kész, reszelhetsz rá egy kis csokit, mellé pedig tálalhatsz friss gyümölcsöt. Ha pedig diót teszel a tetejére, úgy ne felejtsd el száraz serpenyőben kissé megpirítani, isteni!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X