Főoldal > EGÉSZSÉG > Tele energiával, avagy hogyan élénkítsük anyagcserénket

Tele energiával, avagy hogyan élénkítsük anyagcserénket

anyagcserediétatáplálkozás
0

Írta:

Az ébresztőóra csörgésétől az esti lefekvésig számtalan feladatunk van. Iskolába visszük a

Az ébresztőóra csörgésétől az esti lefekvésig számtalan feladatunk van. Iskolába visszük a gyerekeket, dolgozunk, elmegyünk a postára, bevásárolunk, főzünk, és sok egyéb kötelességünknek teszünk eleget. Mindehhez rengeteg energiára van szükségünk. Anyagcserénk gondoskodik arról, hogy a szervezetünkbe juttatott tápanyagok hasznosuljanak, így kielégítő működése esetén energiát biztosítson mindennapjainkhoz. Túlzott lassúsága elhízáshoz, érelmeszesedéshez és számos betegségekhez vezethet. Egészségünk megőrzése érdekében fontos tehát, hogy kellő figyelmet fordítsunk anyagcserénk ideális működésére. A témával kapcsolatban Tarnai Irén dietetikai tanácsadó osztotta meg tanácsait.

„Anyagcserénk összetett folyamatok együttese. Kiegyensúlyozott működése segíti a testünkre rakódott zsír lebontását, megvéd számos kóros állapottól, és lendületesebbé tesz minket. Egyensúlyának fenntartásáért nekünk is több fronton kell tennünk, odafigyelésünk pedig bőségesen megtérül majd” – foglalta össze Tarnai Irén.

Az anyagcsere-folyamatokra ható legfontosabb tényezők a nem, a kor, a külső hőmérséklet, a testmozgás és természetesen a táplálkozás, de befolyásolja például a terhesség is. Meleg időjárásban felgyorsul az anyagcsere, míg az öregedés pont ellenkezőleg hat. A rendszeres mozgás növeli az izomtömeget, illetve olyan hormonális és idegi változásokat eredményez, melyeknek pozitív a hatása az anyagcserénkre is, így érdemes heti többszöri sportolást beiktatni az életünkbe.

anyagcsere2.jpg ()Az egészséges táplálkozás tekintetében több elvre is célszerű odafigyelni. A legfontosabb aranyszabály, hogy igyunk kellő mennyiségű vizet. Segíthetjük a belső anyagcsere-folyamatok részét képező oxidációt, ha antioxidánsban gazdag ételeket és italokat fogyasztunk, mint például zöld teát, paradicsomot, brokkolit vagy épp bogyós gyümölcsöket. Érdemes odafigyelni a sav-bázis egyensúly fenntartására is, ugyanis ennek felborulása negatívan befolyásolja az anyagcsere-folyamatok működését. Együnk lúgosító hatású gyümölcsöket, például grapefruitot vagy citromot, amelyeknek vitamintartalma is jótékonyhatással van szervezetünkre. Fontos, hogy igyekezzünk minél több rostos ételt fogyasztani, például babot, borsót vagy zabot. Emellett sose hagyjuk ki a reggelit, és lehetőleg naponta többször étkezzünk kevesebbet.

„Nem kell rögtön gyökeres változásokra gondolnunk, sokszor elegendő egy kis odafigyelés is ahhoz, hogy tegyünk egy lépést az egészségünkért, ami hosszú távon mindenképpen kifizetődő befektetés” – tette hozzá a szakember.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X