Főoldal > EGÉSZSÉG > A modern nő betegsége: az ösztrogén dominancia és tünetei

A modern nő betegsége: az ösztrogén dominancia és tünetei

betegséghormon
0

Írta:

Ezerarcú betegség A női testben termelődő sok-sok hormon közül jelentőségüknél fogva kiemelkedik az első sz

Ezerarcú betegség

A női testben termelődő sok-sok hormon közül jelentőségüknél fogva kiemelkedik az első számú nemi hormon az ösztrogén és a másodlagos – ellensúlyozó – nemi hormon, a progeszteron. A betegség lényege a két hormon arányának felbomlása, amelyet az ösztrogén túlsúly vált ki – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus. A panaszok változatos módon, a legegyszerűbb tünetektől a bonyolultabb kórképekig, igen eltérő formában jelentkezhetnek.

Az ösztrogén dominancia tünete lehet: terméketlenség, meddőség, tüszőrepedés nélküli ciklusok, vetélés, premenstruális szindróma, depresszió, hangulatváltozások, ingerlékenység, kimerültség, alvás-, memóriazavar, migrén, krónikus fejfájás. Alacsony libidó, endometriosis, erős menstruációs vérzés, szabálytalan menstruációs ciklusok, pecsételő vérzés, hüvelyszárazság, PCOS, korai menopauza. pajzsmirigybetegség, lassú anyagcsere, megnövekedett hasi zsírszövet, hízás, magas vérnyomás, vízvisszatartás, ödémák, puffadás, csontritkulás, autoimmun betegségek, allergiára való hajlam, magnéziumhiány, száraz bőr, száraz szem, szájszáradás és hajhullás.

hormon2.jpg ()A modern kor betegsége

A hormonok egészségünk láthatatlan őrzői, melyek jeleket, információkat továbbítanak az egész testben. A hormonok termelődését számtalan tényező – nem, életkor, napszak stb. befolyásolja, de érzékenyek érzelmi ingadozásainkra és egyéb külső hatásokra is. Ha túl kicsi vagy éppen nagy mennyiségben termelődnek, az nem csak bizonyos szervünknél okoznak zavart, hanem hatnak erőnlétünkre, közérzetünkre, szexuális működésünkre, stressztűrő- és nemzőképességünkre, energia-szabályozásunkra, testsúlyunkra, bőrünk, hajunk állapotára. A hormonrendszer tehát rendkívül érzékeny, precízen működő szerkezet, de napjainkban sajnos egyre több hatás éri, amely kedvezőtlenül befolyásolja működését.

A XX. századra jellemző vegy- és gyógyszeripari fejlődés következtében mindennapos használatba kerültek korábban nem ismert termékek: háztartási vegyszerek, növényvédőszerek, magas szintetikus ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletták. A kozmetikumokban is megjelentek a hormonális rendszerre ható, parabent tartalmazó készítmények, melyekről utólag  derült  csak  ki  a  női  ösztrogén  hormonhoz  való  nagyfokú hasonlatosságuk. Ez az anyag pedig arckrémek, testápolók, hidratálók,  tusfürdők szinte állandó összetevője.

Vissza a természet(es)hez

A gyógyításban is kulcsfontosságú a harmónia, a hormonális egyensúly helyreállítása. A gyógyítás általában természetes progeszteron készítményekkel indokolt – magyarázza Prof. Balázs Csaba. A növényi progeszteron bőrön keresztül sokkal jobban felszívódik, mint az emésztőrendszeren keresztül. A jam gyökér és a barátcserje olyan gyógynövények, amelyekből egy egyszerű eljárással állítják elő a növényi progeszteront. Ezek hiányában vannak szintetikus progeszteron készítmények, amelyek szintén hatásosak lehetnek. 

A megelőzésben szintén a mesterséges, szintetikus összetevőket nem tartalmazó termékek használata és fogyasztása lenne a cél: műanyag dobozok és palackok helyett üvegedények használata, teflon bevonatú edények mellőzése. A friss zöldségeket, idénygyümölcsöket csak alapos tisztítás után fogyasszuk. Az ideális testsúly elérése és megtartása is fontos, a mértékletesség elvét szem előtt tartva: mivel a méreganyagok a zsírban raktározódnak, ezért a fokozatos fogyás a cél.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X