Főoldal > EGÉSZSÉG > Wellnessezhetnek-e a várandós kismamák és a gyermekre vágyó nők?

Wellnessezhetnek-e a várandós kismamák és a gyermekre vágyó nők?

egészségkismamameddőségpihenéswellness
0

Írta:

A legújabb vizsgálatok (index.hu) alapján élővizeink tisztasága kiváló, vagyis szerencsére nem

A legújabb vizsgálatok (index.hu) alapján élővizeink tisztasága kiváló, vagyis szerencsére nem jelent egészségügyi kockázatot, ha megmártózunk egy forró nyári napon. De a nyár elmúltával sem kell lemondaniuk a kellemes, vízi élményekről azon hölgyeknek, akik várandósak, vagy épp egy olyan meddőségi programban vesznek részt, amelyben semmilyen kockázatot nem tanácsos vállalni a sikeres gyermekáldás érdekében. Mégis vannak-e veszélyei a wellnessezésnek, amelyekkel a fent említett esetekben számolnia kell egy nőnek? A kérdés megválaszolásához Dr. Sávay Sándor  szülés-nőgyógyász segítségét kértük.

„A jakuzzi használata semmilyen káros hatással nincs a kismamákra – kezdi Sávay doktor. A megfelelően karbantartott jakuzziban fertőtlenítő anyagot használnak, ugyanis klór található benne, így nem valószínű, hogy bármilyen fertőzést elkaphat a jövendőbeli édesanya. A természetes védőréteg, vagyis a hüvely és a nyákcsap elzárja a magzatot a fertőzésektől. Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy amennyiben egy kismamának már volt egy koraszülése, amely a méhnyak elégtelensége miatt alakult ki, akkor érdemes kerülni a jakuzzi használatát, hiszen a magasabb hőmérséklet a méhszáj izomzatának ellazulásához vezethet.”

wellness2.jpg ()Mint a szülész-nőgyógyásztól megtudtuk, a szaunázás fokozottabb óvatosságot igényel, hiszen a nagy hőmérsékletkülönbség miatt nagyobb terhelés jut a keringésre, és a várandós nők szervezete amúgy is fokozott igénybevételnek van kitéve. „Ha egy nőnek a terhesség miatt magasabb vérnyomás, ödéma, illetve fehérjevizelés alakult ki (toxémia), akkor semmiféleképpen nem ajánlott a szauna használata, emellett a kardiovaszkuláris szisztéma fokozott terhelése miatt nehéz kiszámítani, hogy mi az a tűréshatár, amit a terhes nő szervezete még kibír. Aki gyakorlott szaunázó, az jobban tisztában van a saját határaival, ezért érdemes ezt a határt figyelembe venni, illetve fokozottan odafigyelni a terhességgel járó alacsonyabb toleranciára. Amennyiben nincsenek szubjektív panaszok, akkor a terhesség első trimeszterében – amikor a terhesség még nem ró akkora megterhelést a szervezetre – a javasolt időn belül lehet szaunázni, de a második trimesztertől kezdve inkább kerüljék a kismamák ezt a fajta időtöltést” – mondta Dr. Sávay Sándor.

A meddőség kezelése a gyermekvállalás egy speciális fajtája, amely pszichésen is megterheli a párokat, ezért talán az ezzel a problémával küzdő nők jobban odafigyelnek minden apró részletre, és több bennük a szorongás is. „A meddőségi program megkezdése előtt fontos kivizsgálni a pár mindkét tagját, amely során fény derülhet olyan fertőzésekre is, amelyek esetleg nem okoznak semmiféle tünetet sem, mégis károsan hathatnak a gyermekvállalási esélyekre. Ha szükséges, akkor ezeket a fertőzéseket kezeljük, és ha helyreállt az optimális állapot, akkor már csak arra kell figyelni, hogy a program során a pár megőrizze az egészségét. Inkább emiatt érdemes fokozottan odafigyelni a program során és a terhesség első trimeszterében, de az előbbieket figyelembe véve nagy aggodalomra nincs ok, a meddőségi programban résztvevőknek sem kell elzárkózniuk a pihenés örömeitől” – tudhattuk meg a szakembertől.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X