Főoldal > EGÉSZSÉG > Íme a 4 legjobb étel a több energiáért

Íme a 4 legjobb étel a több energiáért

energiakelkáposztalazacszójabab
0

Írta: and

Gondolkozz, mielőtt kortyolsz! Noha igaz, hogy koffein egy rövid időre felráz, de ez egy olyan serkentő, ami valóban csak átmenetileg tölt fel energiával. Ha túl sokat iszol belőle, kimerültebb és idegesebb leszel tőle, mint voltál. Ellenben a jó öreg szomjoltó ásványvíznek hála hidratált és éber maradsz. A víz oxigént szállít a sejtekbe, eltávolítja az elhaltakat, […]

Gondolkozz, mielőtt kortyolsz!

Noha igaz, hogy koffein egy rövid időre felráz, de ez egy olyan serkentő, ami valóban csak átmenetileg tölt fel energiával. Ha túl sokat iszol belőle, kimerültebb és idegesebb leszel tőle, mint voltál. Ellenben a jó öreg szomjoltó ásványvíznek hála hidratált és éber maradsz. A víz oxigént szállít a sejtekbe, eltávolítja az elhaltakat, és megvédi az ízületeidet és a szerveidet is.

Tervezz előre!

Könnyen ellenállhatsz a pluszenergiával kecsegtető, ám egészségtelen ennivalók csábításának, ha előre tervezel, és ha felszerelkezel a megfelelő táplálékokkal, így nem lesz szükség az üres kalóriákra.

Figyelj a vasra!

Ha a kóros fáradtság mindennapos jelenség nálad, lehet, hogy a szervezetedben hiányállapot lépett fel az optimális energiaszintért felelős vitaminokból és ásványi anyagokból, különösen a vasból. Ha képtelen vagy úrrá lenni a fáradékonyságon, sokszor levert vagy, ideje elzarándokolnod a háziorvosodhoz, aki kizárhatja a vérszegénység vagy más egészségügyi probléma fennállását. Iktass be minél több vasat az étrendedbe, csipegess diót, magvakat, leveles zöldségeket, vörös húst és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

energia2.jpg ()Teremtsd meg a tökéletes egyensúlyt az étkezésekben és a nassolásban is!

Amellett, hogy 3-4 óránként eszel a stabil vércukorszintért, az is fontos, hogy a főbb étkezések a komplex szénhidrátok, sovány fehérjék és az egészséges zsírok egyensúlyára épüljön. Ugyanez vonatkozik a nassokra is: kombináld a szénhidrátot, a proteint és a zsírt, így jóllaksz és tele leszel energiával.

A következőkben megmutatjuk azokat az étkeket, amelyekkel egész nap pöröghetsz!

Makadámia dió

Ez a dióféle fehérjével, zsírral, rosttal, vassal, magnéziummal és antioxidánsokkal is feltölt. Édes íze miatt fenséges nassként is megállja a helyét. Majszolj el belőle egy maréknyit, vagy ezzel bolondítsd meg a salátádat. A gyümölcsöket is remekül kiegészíti. Kenj makadámia diókrémet (bioboltokban juthatsz hozzá) teljes kiőrlésű kekszre, vagy keverd bele a reggeli turmixodba.

Szójabab

Ez az ázsiai eredetű bab megfelelő mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjét és jó zsírokat, így a test lassan égeti el a belőle származó kalóriákat, ezzel a hirtelen energiapangás is elkerülhető.

Lazac

A lazac egy igazi „szuperétel”, bővelkedik energiát adó fehérjében, izomépítő aminosavakban, és az agy, valamint a szív egészségét megőrző omega-3 zsírsavakban, ami még a gyulladásokat is csökkenti. Így csillapíthatók a testben jelentkező fájdalmak. Hetente legalább két adag halat fogyassz el!

Kelkáposzta

Már egy csészényi főtt kelkáposzta a K-vitamin ajánlott napi mennyiségének tízszeresét rejti magában. Ez egy olyan tápanyag, ami a véralvadás szabályozásában is lényeges szerepet játszik, de a K-vitamin mellett más szükséges vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz a kelkáposzta. Tedd forrásban lévő sós vízbe vagy süsd meg egy kevés fokhagyma, citrom és olívaolaj társaságában. A kelkáposztát főtt tojással is megkoronázhatod, nyakon öntheted olívaolajos és ecetes dresszinggel, így a fehérjéről és az egészséges zsírokról is gondoskodhatsz, nem mellesleg hosszú órákon keresztül csúcson lesz az energiaszinted.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X