Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 étel a depresszió ellen

5 étel a depresszió ellen

depressziódepresszió elleni ételekrosszkedv elleni ételekvidító ételek
0

Írta: and

1. Omlett tojássárgájával Miért fogyaszd? A benne lévő B-vitamin és fehérje miatt. A sárgája a legértékesebb a magas B-vitamin tartalma miatt. További B-vitamin források: sovány marhahús, búzacsíra, hal, baromfi Hogyan vidít? A B-vitaminban gazdag diéta csökkenti a depresszió különböző tüneteit. Főként a B6 és B12 képes javítani az idegműködést – oly módon, hogy az agyban […]

1. Omlett tojássárgájával

Miért fogyaszd? A benne lévő B-vitamin és fehérje miatt. A sárgája a legértékesebb a magas B-vitamin tartalma miatt.

További B-vitamin források: sovány marhahús, búzacsíra, hal, baromfi

Hogyan vidít? A B-vitaminban gazdag diéta csökkenti a depresszió különböző tüneteit. Főként a B6 és B12 képes javítani az idegműködést – oly módon, hogy az agyban lévő neurotranszmitterek jeleket küldenek, amelyek szabályozzák a lelkiállapotot. Kutatás is bizonyítja az összefüggést a B-vitamin hiánya és a depresszió között: amerikai kutatók 3000 felnőttet vizsgáltak, és azt találták, hogy akik keveset fogyasztottak ebből a vitaminból, azok sokkal hajlamosabbak voltak a depresszióra, mint a többiek.
Emellett a tojásban lévő fehérje (ahogy a sovány húsban is) segít hosszabb ideig fenntartani a jóllakottság érzetét stabilizálva ezzel a vércukorszintet, ráadásul a tojás rengeteg változatban és gyorsan elkészíthető.

2. Olajos magvak

Miért fogyaszd? Kitűnő magnéziumforrás

További magnézium-források: tökmag, napraforgómag, kesudió, mandula, mogyoró

Hogyan vidít? A magnézium természetes formában található meg az olajos magvakban. Az úgynevezett boldogság hormon, azaz a szerotonin termelődését segíti. A magnézium hatással van az izomműködésre is. Emellett az olajos magvak fehérjében és egészséges zsírokban is gazdagok, és ahogy a teljesértékű ételek általában, egészséges alternatívát kínálnak a nassolni vágyóknak, hiszen lassabban szívódnak fel, mint az egyszerű szénhidrátok.

3. Tengeri és vadvízi halak

Miért fogyaszd? Gazdag omega-3 zsírsavakban

További omega-3 források: vadvízi lazac, hering, szardínia, szardella, tonhal (heti maximum egyszer), szivárványos pisztráng, makréla. A halolajtartalmú készítményeket is szedhetsz, ha nem tudsz enni hetente legalább háromszor az imént felsorolt halfajták közül.

Hogyan vidít? A halban lévő tápanyagok agyfokozóként is hatnak. A zsírosabb halak, mint például a vadvízi lazac még gazdagabb omega-3 források. Ez az esszenciális zsírsav bizonyítottan fokozza az agy szürkeállományának idegműködéseit. A szürkeállomány 20 százalékát a DHA nevű, szintén többszörösen telítetlen zsírsav alkotja, amelyről számos tanulmány bebizonyította, hogy a jelenlétük az agyban hangulatfokozó hatású. Azoknál az embereknél, akik depresszióban szenvednek, bizonyítottan kisebb a szürkeállomány DHA tartalmú területe.
Emellett a hal sovány fehérjében is gazdag, amely a vércukorszint stabilizálásában játszik fontos szerepet.

4. Teljesértékű gabona

Miért fogyaszd? Összetett szénhidráttartalmuk miatt

További lassan felszívódó szénhidrátforrások: köles, amaránt, tönkölybúza, árpa

Hogyan vidít? A szervezet lassabban bontja le az összetett szénhidrátokat, ami hosszú időre stabilizálja a vércukorszintet, vagyis nem okoz kedélyhullámzást. Ezenkívül emeli a boldogsághormon, azaz a szerotonin szintjét az agyban.
A finomított élelmiszerek, amelyek fehérliszt és cukor hozzáadásával készülnek, hirtelen megemelik a vércukorszintet. Erre a szervezet fokozott inzulintermeléssel reagál, amely azt eredményezi, hogy a sejtekbe túl sok cukor szállítódik, így végül a vércukorszint drasztikusan lezuhan, hiába ettünk cukrosat. Ettől romlik a koncentráció, fáradtabbak vagyunk, hangulatunk ingadozik, és éhesebbek leszünk.

5. Zöld tea

Miért fogyaszd? L-theanine aminosav tartalma miatt

További L-theanine források: Kokeicha-tea

Hogyan vidít? Az L-theanine egy aminosav, mely leginkább a zöldtea leveleiben fordul elő. Számos agyhullámokat vizsgáló EEG-teszt bebizonyította, hogy stimulálja az agy alfa hullámait, emiatt nyugtató, lazító hatású. (Az alfa agyhullámokat relaxáció közben produkálja az agyunk.) Az L-theanine nyugtató hatása a szervezetre akár nyolc órán keresztül is megmarad.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X