Főoldal > EGÉSZSÉG > Kávéfogyasztás pro és kontra

Kávéfogyasztás pro és kontra

egészségkávékismama
0

Írta: and

Több mint 18 ezer tanulmány foglalkozott a kávéfogyasztás hátrányaival az elmúlt évtizedben és egyre másra láttak napvilágot azok a kutatások is, amelyek a sötét színű, jellegzetes ízű ital mellett voksoltak. Ha ugyanis nem visszük túlzásba – szakemberek 2-4 csésze kávé elfogyasztását tartják megfelelőnek -, akkor számos egészségügyi előnye is lehet a kávéivásnak. Érvek mellette: Fokozza […]

Több mint 18 ezer tanulmány foglalkozott a kávéfogyasztás hátrányaival az elmúlt évtizedben és egyre másra láttak napvilágot azok a kutatások is, amelyek a sötét színű, jellegzetes ízű ital mellett voksoltak. Ha ugyanis nem visszük túlzásba – szakemberek 2-4 csésze kávé elfogyasztását tartják megfelelőnek -, akkor számos egészségügyi előnye is lehet a kávéivásnak.

Érvek mellette:

Fokozza az agyműködést

A mértékkel történő fogyasztása csökkenti a demencia, az Alzheimer-,és a Parkinson kór kockázatát – állítja egy tanulmány. A kávéban lévő antioxidánsok megóvhatják az agy sejtjeit a károsodástól és fokozhatják az idegpályák működését, köztük a kognitív, vagyis észlelő funkciókat. Előzetes kutatások rámutattak, hogy ahogy növeljük a kávé (vagy tea) bevitelét – a glióma előfordulása (az agydaganat egy típusa) csökkenni kezd. Ebből kutatók arra következtetnek, hogy a főzet összetételei aktiválhatják a DNS-t helyreállító fehérjéket – valószínűleg védik a DNS károsodását, ami a daganatos sejtek kialakulásához vezethet.

Legyőzi a cukorbetegséget

Tanulmányok összefüggést találtak a rendszeres kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között. A kávé antioxidáns összetételének köszönhetően a sejtek érzékenysége fokozódik az inzulinra, ezzel segítve a vércukorszint szabályozását. Míg a legtöbb kutatás nem értékelte, hogy a főzet mennyi koffeint tartalmazott, a csökkentett koffeintartalmú italok jobbnak bizonyultak, mivel más tanulmányok szerint a koffein tompította az inzulin-érzékenység fokozódását.

Szívbarát

Néhány tanulmány rámutatott, hogy a mérsékletes kávéfogyasztók (2-4 csésze naponta) kisebb arányban kapnak agyvérzést, mint a kávét egyáltalán nem fogyasztók. A kávéban lévő antioxidánsok segítik elfojtani a gyulladás artériákat károsító hatásait. Egyes kutatók szerint az összetétel fokozza a nitrogén-monoxid működését – ezzel csökken a magas vérnyomás. 5 csészénél több kávé naponta azonban összefüggésbe hozható a szívbetegség kockázatával. Kutatók úgy gondolják, hogy a magas koffeintartalom akadályozza az antioxidánsok hatását.

Szereti a májatkave2.jpg ()

Bár egyelőre csekély számú adat áll rendelkezésre, úgy tűnik, hogy a több kávét fogyasztók körében kevésbé fordul elő májzsugorodás vagy más májbetegség. Egy kilenc tanulmányból álló elemzés szerint minden 2 pohárnyi napi koffeinbevitel fokozás 43 százalékkal csökkentette a májrák kialakulásának kockázatát. A legvalószínűbb magyarázat erre az, hogy a koffein, az antioxidáns klorogén és a kávéban lévő koffeinsav védheti a májat a gyulladástól, és gátolja a rákos sejteket.

Ellenérvek:

Érzékenység

Ha valaki érzékeny a koffeinre, nagy mennyiségben irritálhatja és szorongást válthat ki belőle. Kémiailag a koffein olyan, mint az adenozin, egy “lassító” agyi vegyület, amely az alvást és a véredénykék ellazulását hivatott biztosítani. A koffein hozzákapcsolódik az adenozin receptorokhoz az idegsejteken, nem hagyva helyet nekik a bekapcsolódásra – így az idegsejtek aktivitása felgyorsul, a véredénykék összezsugorodnak – ez pedig koffein túladagoláshoz vezet.

Természetesen, ha egyébként sok koffeint fogyasztasz naponta, valószínűleg kifejlődik egyfajta tolerancia iránta, és nem leszel egy két lábon járó idegroncs. De ez is azt jelenti, hogy szükséges egy rendszeres szintet tartani belőle, hogy kifejlődjön egy megfelelő éberségi szint. A szervezeted alkalmazkodik és több adenozin receptort termel, ezért sokkal érzékenyebbé válsz a hatásaira. Így ha nem jutsz a megfelelő koffeinadagodhoz, könnyen elvonási tüneteid lehetnek, például túlzott fáradtság vagy hasogató fejfájás – melyet az összezsugorodott véredénykék okoznak.

Élénkít

Ha az alvással problémáid vannak, sokat segíthet, ha csökkented a napi koffeinadagodat, vagy próbálsz időben korrigálni: minél korábban inni. Többnyire 6 óra kell, hogy a koffein kitisztuljon a szervezetből, persze ezt személye válogatja. Az alvás-megvonás tünetei a korunk előrehaladtával még rosszabbak lehetnek – állítja egy nemrégiben készült tanulmány.

Emelheti a koleszterinszintet

A leforrázott vagy a szűretlen kávé (mint például a francia presszó, vagy a török kávé) magas arányban tartalmazhat cafestolt – ez az összetevő emelheti a vér LDL szintjét (“rossz koleszterin”). Válaszd inkább a szűrt kávékat, például a kotyogós kávéfőzővel készült változatot.

Terhes és szoptató anyák kerüljék

Az amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium szerint a mértékletes koffeinfogyasztás biztonságos terhesség alatt (200mg-nál nem több, ez kb. 2 csésze kávé naponta), és bár arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy nagyobb mennyiségben okoz-e vetélést, “jobb félni, mint megijedni”. Mivel a koffein bekerülhet az anyatejbe, szoptató anyáknak azért nem ajánlják, mert gyermekük nyugtalan és nyűgösebb lehet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X