Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket ne edd, ha allergiás vagy!

Ezeket ne edd, ha allergiás vagy!

allergiaételkeresztallergiakeresztreakciópollen
0

Írta: and

Aki szénanáthával küzd, azzal biztosan előfordult már legalább egyszer, hogy bizonyos ételek fogyasztása után észrevette, hogy az allergiás tünetei kiújulnak, vagy felerősödnek. Ez a pollen-étel keresztreakció. Ez a hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezett tünetegyüttes egy biokémiai jelenség, ami a növényi fehérjék hasonlóságán alapszik. Egyes anyagok, köztük nagyon sok zöldség és gyümölcs szerkezete annyira hasonlít bizonyos allergénekre, […]

Aki szénanáthával küzd, azzal biztosan előfordult már legalább egyszer, hogy bizonyos ételek fogyasztása után észrevette, hogy az allergiás tünetei kiújulnak, vagy felerősödnek. Ez a pollen-étel keresztreakció.

Ez a hétköznapi nyelven keresztallergiának nevezett tünetegyüttes egy biokémiai jelenség, ami a növényi fehérjék hasonlóságán alapszik. Egyes anyagok, köztük nagyon sok zöldség és gyümölcs szerkezete annyira hasonlít bizonyos allergénekre, hogy a szervezet nem tud köztük különbséget tenni, főleg ha fokozottan érzékeny az adott anyagra.

Tünetei

A jelenség tünetei épp olyan kellemetlenek, mint magáé az allergiáé, de lehetnek annál még súlyosabbak is. Leggyakoribb tünet a torokkaparás, a száj vagy a nyelőcső duzzanata, hasmenés, puffadás, hányinger, hányás és csalánkiütés. Ezek általában az étel elfogyasztása után fél-egy órával jelentkeznek, de súlyosabb esetben akár azonnal is érezhetőek.

Az enyhébb tünetek allergiaellenes szerekkel gyorsan orvosolhatók, azonban ha néhány órán belül nem múlnak el, vagy erősödnek, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a nyelőcsőduzzadás légzésnehézséget okozhat, de felléphet anafilaxia (életveszélyes klinikai állapot) is.

allergiacikk.jpg ()Nem mindig alakul ki

Bár gyakori, nem minden allergiást érint ez a kellemetlenség. Akinél jelentkezik, hamar megtanulja mi az, amit kerülnie kell. Ha a keresztallergiában részt vevő ételek fogyasztása után akár csak enyhe reakció is fellép, ajánlatos a továbbiakban azt kerülnie.
Ha olyan szerencsés vagy, hogy nálad nem jelentkeznek allergiás tünetek egyik ételtől sem, akkor semmi gond, nyugodtan eheted őket tovább.

Leggyakrabban ez a reakció a pollenszezonban lép csak fel, és az év további részében nem okoz gondot egyik zöldség vagy gyümölcs sem, azonban vannak olyan esetek, amikor a szezonon kívül is kiváltják a tüneteket.

Ami pollen-étel keresztreakciót válthat ki:

Parlagfű – dinnyefélék, banán, uborka, cukkíni
Üröm – zeller, petrezselyem, sárgarépa, dinnye, banán, uborka, mangó
Gyomnövények – szerecsendió, gyömbér, fahéj, kamilla
Pázsitfűfélék – búza, hüvelyesek, paradicsom, rozs, szója, földimogyoró
Nyírfa – alma, őszibarack, kivi, körte, paradicsom, burgonya, zeller, sárgarépa, olajos magvak, avokádó, meggy, körte, szilva

A hisztamin is kiválthat allergiás tüneteket

Az allergiás rohamok alatt hírtelen nagy mennyiségben szabadul fel hisztamin a szervezetben, ez játszik szerepet a tünetek kialakulásában. Egyes élelmiszerek érlelése közben is termelődik hisztamin, melyek elfogyasztva szintén keresztreakciót válthatnak ki az arra érzékenyeknél.

Rendkívül gazdagok hisztaminban:

– tonhal, szardínia, szardella
– ementáli, gouda, camembert, cheddar, minden penészes és füstölt sajt
– kolbászok, szalámik, füstölt sonkafélék
– savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom
– vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X