Főoldal > EGÉSZSÉG > Így csökkentsd a koleszterinszinted!

Így csökkentsd a koleszterinszinted!

áfonyaételkoleszterin
0

Írta: and

Hazánkban minden második felnőttnek jóval magasabb a koleszterinszintje a megengedettnél, ami nagyon rossz arány. A ránk jellemző mozgásszegény életmód, valamint a helytelen táplálkozás egyre közelebb visz minket a súlyosabb egészségügyi problémákhoz, mint például a keringési zavarok – ami már szinte népbetegségnek számít –, illetve az infarktus. Való igaz, hogy a magas koleszterinszint hátterében genetikai örökség […]

Hazánkban minden második felnőttnek jóval magasabb a koleszterinszintje a megengedettnél, ami nagyon rossz arány. A ránk jellemző mozgásszegény életmód, valamint a helytelen táplálkozás egyre közelebb visz minket a súlyosabb egészségügyi problémákhoz, mint például a keringési zavarok – ami már szinte népbetegségnek számít –, illetve az infarktus. Való igaz, hogy a magas koleszterinszint hátterében genetikai örökség is húzódhat, bár egy kis odafigyeléssel még így is kordában tarthatjuk.

Amit a koleszterinről tudni kell

A koleszterin a szervezet számára elengedhetetlen, mivel fontos szerepe van a hormonok és a szövetek előállításában. Baj akkor van, ha többlet keletkezik belőle, mivel akkor nagyobb mennyiségben lerakódik az erek falán, ami érszűkülethez vezethet, keringési rendellenességeket okozva.  Tudni kell azonban, hogy nem minden koleszterin okoz gondot, ugyanis van jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterin is. Az előbbi ugyanis nem kerülhet a véráramba, hanem a májban lebomlik.

200 mg/dl értéknél beszélünk magas koleszterinszintről, viszont a jó hír az, hogy ha valaki már átlépte ezt az értéket, annak romlása megelőzhető, sőt az érfalak állapota is javítható!

koleszterincikk2.jpg ()Mi okoz magas koleszterinszintet?

•    helytelen táplálkozás
•    mozgásszegény életmód (az állandó üléstől lelassul a koleszterin anyagcsere)
•    genetika
•    dohányzás
•    stressz
•    túlsúly

Javasolt ételek

Lenmag

A lenmag a magas Omega3-6-9 zsírsav tartalma miatt talán az aranyérmes koleszterinszint mérséklő étel. Már ősidők óta használják, mivel erősíti az ér-, illetve a szívrendszert, rendszeres fogyasztásával – akár legmagolaj formájában is – csökkenthető a stroke és az infarktus kockázata. Zsiradéka több mint 70%-ban esszenciális zsírsavakat tartalmaz, mely igazán pozitív hatással van az érrendszer, valamint a hormonháztartás szabályozására, mivel meggátolja a negatív koleszterin lerakódását.

Wellness Cafe tipp: Pépesíts egy kis lenmagot, szórd meg vele kedvenc salátádat, majd végezetül öntsd le pár csepp lenmagolajjal!

Fokhagyma

Sok minden más mellett a fokhagyma kitűnő gyógyír a magas koleszterinre is. Napi fogyasztása 15 %-kal is mérsékelheti a vér zsírtartalmát a benne található enzimeknek köszönhetően, mivel amellett, hogy megakadályozza a lipidek lerakódását, a meglévő blokkokat is képes feloldani.

Viszont egyszerre ne együnk belőle nagy mennyiséget, ugyanis kimutatták, hogy nemcsak a rossz koleszterintől szabadít meg minket, hanem a jótól is, amire pedig nagy szükségünk van.

koleszterincikk1.jpg ()Fokhagymakrém recept

Pucoljunk meg egy fej fokhagymát, majd főzzünk meg 2 db nagyobb krumplit. Tegyük bele őket egy robotképbe, majd adjunk hozzá egy tojássárgáját, valamint 1 dl olívaolajat. Ezután fűszerezzük meg sóval, borssal, majd végezetül turmixoljuk össze a hozzávalókat. Toast kenyérrel tálaljuk.

Áfonya

Általánosságban elmondható, hogy az összes zöldség- és gyümölcsféle segít megküzdeni az elszabadult koleszterinnel, mégis a leghatásosabbnak eddig az áfonya bizonyult. Hörcsögökön végzett kísérletek során megállapították, hogy az áfonyában lévő enzimek aktiválják a jó koleszterin termelését, és csökkentik a vér zsírtartalmát.

Áfonyakrém leves recept

Vegyünk 50 gramm áfonyát, majd öntsük bele egy kevés forrásban lévő vízbe. Pár perc főzés után merjük ki a gyümölcsöket és nyomkodjuk meg úgy, hogy kijöjjön a leve. Öntsük fel újra vízzel, majd ízesítsük citrommal, szegfűszeggel, és mézzel. Egy másik tálban keverjünk össze lisztet, tejszínt és tejfölt, aztán sűrűsítsük meg vele a levest.

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X