Főoldal > EGÉSZSÉG > Előzd meg a felfázást!

Előzd meg a felfázást!

felfázásnőgyógyászszextél
0

Írta: and

Mi is az a felfázás? Állandó rohangálás a wc-re, égő, fájó vizelés, fájdalom az alhasban – mind-mind a hólyaghurut kellemetlen tünetének számít. Jó hír viszont, hogy ezek többsége kezelhető, bár sok esetben antibiotikum bevetésére is szükség van. A természet azonban maga is gondoskodott természetes gyógymódokról, a különféle növényi hatóanyagok sokat segíthetnek a megelőzésben és a […]

Mi is az a felfázás?

Állandó rohangálás a wc-re, égő, fájó vizelés, fájdalom az alhasban – mind-mind a hólyaghurut kellemetlen tünetének számít. Jó hír viszont, hogy ezek többsége kezelhető, bár sok esetben antibiotikum bevetésére is szükség van. A természet azonban maga is gondoskodott természetes gyógymódokról, a különféle növényi hatóanyagok sokat segíthetnek a megelőzésben és a tünetek enyhítésében. A Wellness Cafe összeszedte a leghasznosabb tudnivalókat e kellemetlen betegségről és kezeléséről.

A hólyaghurut az alsó húgyút elsősorban a bélflóra baktériumai által okozott fertőzése. A húgycső ugyanis a nőknél viszonylag közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, így a férfiakkal ellentétben a baktériumok könnyen felmászhatnak a húgycsőbe. Az illetéktelen baktériumokra a szervezet gyulladással, duzzadt nyálkahártyával, fokozott vérellátással reagál. A felfázás – bár meglehetősen kellemetlen – alapvetően ártalmatlan, mégsem szabad elhanyagolni. A fertőzés ugyanis átterjedhet a vesékre és egyéb szervekre, melynek viszont már súlyos következményei lehetnek.

Kiváltó tényezők

A személyes higiéné, a mezítláb járkálás vagy a nedves fürdőruha okozta alattomos hideg, de akár az aktív szexuális élet is állhat a fertőzés kialakulása mögött. A túl gyakori szex ugyanis – különösen több partnerrel – irritálja a nyálkahártyát, így könnyű kihívást jelent a baktériumoknak. Fokozott kockázatot jelent az is, ha immunrendszerünk stressz vagy bizonyos gyógyszerek hatására meggyengül. Okozhatják például a terhesség vagy a változó korral járó hormonális változások is. Számos – szinte kivédhetetlen – oka lehet tehát a tüneteknek, nem csoda hát az a korábban említett tény, miszerint minden hetedik nő szenved rendszeresen e kellemetlen betegségtől.

megfazas.jpg ()A tünetek kezelése

Mit tegyünk tehát, ha már kialakult a baj? Az első és legfontosabb tennivaló: inni, inni, inni – legalább 3-4 liter vizet vagy ízesítetlen teát naponta. Csak így tudjuk ugyanis a baktériumokat kimosni a szervezetből. Ezen kívül a nyugalom és az alhasunk melegen tartása is nagy segítséget jelent. Számos természetes gyógymódot is állíthatunk a tünetek enyhítésének szolgálatába. Egy régóta bevált eszköz az égő érzés elleni harcban a medvehagyma-levél, mely antibakteriális hatást fejt ki a húgyhólyagra. Hasonlóképpen hatékony a lestyángyökér és a sarkantyúvirág, melyek segítik a baktériumok kiürülését a szervezetből.

Igazi csodaszer az aranyvessző – vízhajtó, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása valódi áldás. A gyógynövények többsége tea, illetve tabletta formájában is beszerezhető és fogyasztható, és bár alapvetően ártalmatlan növényi hatóanyagokról van szó, mindenképpen tartsuk be a fogyasztásukra vonatkozó előírásokat. Ha pedig a vizelet véres és fokozottan fájó lesz, maradéktalanul keressük fel az orvost.

Hatékony megelőzés

Általánosságban igaz, hogy a hideg a felfázás legfőbb elősegítője, ezért azzal tehetünk a legtöbbet a kivédésére, ha melegen tartjuk magunkat. Még melegebb napokon is viseljünk zoknit és kerüljük a hideg kövön ücsörgést. A szexuális együttlét által okozott felfázás megelőzése érdekében mindig használjunk óvszert – ez egyébként sem csak a hólyaghurut kivédése ellen ajánlott. Népszerű és hatékony módja a megelőzésnek az áfonya. Antioxidáns anyagai ugyanis megakadályozzák a baktériumok megtapadását a nyálkahártyán. Az áfonyát kapszulaként, de éppenséggel gyümölcslé vagy lekvár formájában is fogyaszthatjuk.

Nem kell tehát megijedni, akár megtörtént már a baj, akár csak szeretnénk megelőzni a betegséget, számos hatékony megoldás áll a rendelkezésünkre, hogy minél kevésbé szenvedjünk e gyakori, ám annál kellemetlenebb betegségtől.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X