Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészséges alternatívák tejallergiában szenvedőknek

Egészséges alternatívák tejallergiában szenvedőknek

allergiaérzékenyrizstejszójatejtej
0

Írta: and

Kókusztej Krémes, folyós állagú, amit a friss kókusz húsából nyernek. A kókusztej a paleolit étrendben is kiemelkedő szerepet kap, illetve kedvelt alapanyaga a délkelet-ázsiai konyháknak. Táplálkozási szempontból kitűnő választás, hisz a benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhetően erősíti az immunrendszert, valamint kedvező hatást gyakorol az emésztési folyamatokra is. A kókusztej értékes B12 vitaminforrás, […]

Kókusztej

Krémes, folyós állagú, amit a friss kókusz húsából nyernek. A kókusztej a paleolit étrendben is kiemelkedő szerepet kap, illetve kedvelt alapanyaga a délkelet-ázsiai konyháknak. Táplálkozási szempontból kitűnő választás, hisz a benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhetően erősíti az immunrendszert, valamint kedvező hatást gyakorol az emésztési folyamatokra is. A kókusztej értékes B12 vitaminforrás, ami nélkülözhetetlen az agy megfelelő működéséhez, emellett olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. A kókusztejnek meglehetősen alacsony a kalóriatartalma, így nyugodtan beillesztheted a fogyókúrás étrendbe, és tejérzékenység esetén is bátran fogyaszthatod. Egzotikus leveseket és mártásokat készíthetsz belőle, a kókusztejes turmixok pedig teljes értékű reggelinek számítanak, így energikusan indíthatod a napodat.

Mandulatej

Gyógyító és szépítő hatását már Kleopátra is ismerte. A mandulatej finom, ízletes ital, és a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat tartalmaz. E-vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns, ami véd a szabad gyökök és az UV-sugárzás károsító hatásaival szemben, egyszeresen telítetlen zsírsavai pedig kedvező hatást gyakorolnak a koleszterinszintre. A mandulatej kiváló forrása a vasnak, és a magnéziumnak, ami a mindennapi aktivitáshoz szükséges.

tejcikk.jpg ()A vitalizáló italt te is elkészítheted házilag: 125 ml vizet, 2 banánt és 2 evőkanál héj nélküli mandulát turmixolj alaposan össze, és szűrd le. Az így készült frissítőt ízesítheted mézzel, vaníliával vagy fahéjjal.  A mandulatejet laktózérzékenység esetén is bátran szürcsölheted, értékes alkotóelemei pedig megőrzik bőröd természetes szépségét.

Kendertej

Amennyiben a hagyományos tehéntej helyett egészséges alternatívát keresel, a kenderszármazékból készült tej valóságos „erőmű” a testednek. A szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, illetve gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, ami pozitív hatást gyakorol az immunrendszerre, az agyműködésre és a szívre. Már 2,5 deci kendertej fogyasztásával biztosíthatod szervezeted napi omega-3 szükségletének a felét. A kendertej fő előnye, hogy nem tartalmaz koleszterint, laktózt és glutént sem, emellett a Föld egyik leginkább fenntartható növénye, hisz ellensúlyozza az üvegházhatású gázok kibocsátását. Kellemes íze miatt remek tejhelyettesítő ital.

Rizstej

Könnyed íze miatt a rizstej a sportolók kedvenc itala, hisz remekül hidratál, és kiváló forrása az elektrolitoknak.  A rizstej főtt rizsből, vízből, barnarizs szirupból és barnarizs keményítőből készül, és rendkívül népszerű a vegetáriánusok, a vegánok körében, hisz nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Kevesebb fehérje van benne, mint a tehéntejben, ám nem tartalmaz tejcukrot, és koleszterint, így teljesen biztonságos azok számára, akik szívproblémákkal küzdenek, vagy laktóz intoleranciában szenvednek.  Viszonylag alacsony zsírtartalma miatt remekül beépíthető a diétás étrendbe, ám a rizstej nem tartalmaz annyi kalciumot és fehérjét, mint a tehéntej, így válaszd azokat a termékeket, amelyek vitaminokkal és ásványokkal dúsítottak. A rizstej édeskés íze miatt tökéletesen harmonizál a desszertekkel, a krémekkel vagy a pudingokkel.

Szójatej

A szójababból készült ital közel annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, a benne lévő növényi anyagok csökkentik a koleszterinszintet és támogatják az immunrendszer működését. A szójatej nem tartalmaz koleszterint és állati eredetű összetevőket, így alternatív megoldást jelenthet a laktóz- és tejcukorérzékenyek számára. Bár kalciumtartalma a tehéntejjel szemben jóval alacsonyabb, folsav és E-vitamin tartalma magasabb, többszörösen telítetlen zsírsavai pedig védik a keringési rendszert és a szívet.  A szójatejet használhatod tejszínes levesekhez, salátaöntetekhez, szószokhoz, míg ízesített változatai finom ízt kölcsönöz a kávénak és a tejnek.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X