Főoldal > EGÉSZSÉG > Csillapítsd a felfázás kellemetlen tüneteit!

Csillapítsd a felfázás kellemetlen tüneteit!

betegségfelfázásfertőzésgyulladáshúgyútivese
0

Írta: and

Égő, szúró érzés A húgyhólyaggyulladás az alsó húgyutak (húgycső és húgyhólyag) gyulladásos megbetegedése, amit hólyaghurutnak is neveznek. A húgyúti fertőzések okozói a különféle baktériumok, amelyek a húgycsövön keresztül bejutnak a húgyhólyagba, irritálják annak nyálkahártyáját és gyulladáshoz vezetnek.  Az esetek túlnyomó részében a betegségek kialakulásában a vastagbélben lévő E-coli nevű baktérium játszik szerepet, ami bizonyos bélmozgások […]

Égő, szúró érzés

A húgyhólyaggyulladás az alsó húgyutak (húgycső és húgyhólyag) gyulladásos megbetegedése, amit hólyaghurutnak is neveznek. A húgyúti fertőzések okozói a különféle baktériumok, amelyek a húgycsövön keresztül bejutnak a húgyhólyagba, irritálják annak nyálkahártyáját és gyulladáshoz vezetnek.  Az esetek túlnyomó részében a betegségek kialakulásában a vastagbélben lévő E-coli nevű baktérium játszik szerepet, ami bizonyos bélmozgások hatására átjuthat a húgycsőbe és húgyúti fertőzéseket okozhat. Az akut hólyaggyulladás jellemző tünetei az állandó vizelési inger, a fájdalmas, égő, kis mennyiségű vizeletürítés, a nyilalló alhasi fájdalom, a vöröses színű vagy véres vizelet. A húgyutak gyulladásos megbetegedései ma már sokféle módszerrel kezelhetőek, ám a fertőzés könnyedén átterjedhet más szervekre, és vesemedence-gyulladást, vagy súlyosabb esetekben akár életveszélyes vérmérgezést is eredményezhet.

Minden második nőt érint

Húgyúti betegségeket a nőknél sokkal gyakrabban diagnosztizálnak, mint a férfiaknál, aminek két oka van: egyrészt a nők húgycsöve mindössze kb. 5 cm (a férfiaké kb. 15-20 cm), így a kórokozók könnyebben jutnak el a húgyhólyagba, illetve a női húgycső nyílása is közelebb van a végbélnyíláshoz. A hólyaggyulladást többnyire a felfázás okozza, ám a legyengült immunrendszer, a stressz is előidézheti, illetve a túlzott női higiénia gyengítheti a szervezet természetes védekezőképességét a baktériumok ellen. A szexuálisan aktív és terhes nők hajlamosabbak a különféle húgyúti fertőzésekre, míg a cukorbetegség, egyes fogamzásgátló tabletták, illetve az antibiotikumok túladagolása növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A hólyag és a vese gyógyítói

felfaz2.jpg ()Ha felfáztál, a legfontosabb és legegyszerűbb orvoslás, ha a napi szokásos mennyiségnél jóval többet, kb. 3 liter ásványvizet iszol, így a húgyhólyagból gyorsabban kimosódnak a fertőzést okozó baktériumok. A forró vizes palack, az ülőfürdő, az iszappakolás és a hőterápia is sokat segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében, míg a meleg vizes borogatás csökkenti az alhasi fájdalmakat. Tartsd folyamatosan melegen a hasadat, a ruházatodat, húzz vastag zoknit és igyál speciális, a hólyagra ható gyógynövényteákat, amelyek csökkentik a gyulladásokat és oldják a görcsöket.

A nyírfalevélből készült főzet kiváló vizelethajtó, vértisztító és fertőtlenítő. 1 teáskanálnyi szárított nyírfalevelet forrázz le 2 deci vízzel, hagyd állni negyed óráig, szűrd le, és enyhébb fájdalmak esetén napi 3-4 csészével fogyassz belőle. A vese- és hólyagfertőtlenítő medveszőlő antibakteriális hatását az arbutinból képződő hidrokinon vegyületnek köszönheti, ám a teát mindig hidegen készítsd el, így a gyomrodat terhelő cserzőanyagok nem oldódnak ki belőle. Az áfonyalé is antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, a kasvirág különösen hatásos a visszatérő húgyúti betegségek legyőzésére, míg az aranyvessző tea serkenti a veseműködést, görcsoldó hatást gyakorol, a húgyhólyag záróizmaira s ez által enyhíti a fájdalmas érzéssel járó vizelést.

Wellness Cafe tipp:
A kezelés alatt tartsd kímélő diétát, és immunrendszered erősítésére főleg friss gyümölcsöt, zöldséget egyél, kerüld a húst, a tejet, a kávét, a fekete teát és az alkoholt. A gyógyulás érdekében korlátozd a fűszeres, sós ételek fogyasztását és a fehérjebevitelt is.

Ne habozz

Az akut hólyaghurut diagnosztizálása vizeletüledék-vizsgálattal kezdődik, amelynek során a vizeletben láthatóvá válnak a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a kórokozók. Erősebb fájdalmak esetén a szakember antibiotikumot ír fel, amit általában 3-5 napig kell szedned, ám ha a panaszok a gyógyszeres kezelés hatására sem múlnak el, alaposabb kivizsgálás (vizelettenyészet, hasi-, kismedencei ultrahang, hólyagtükrözés) szükséges. A hólyaghurut gyakran hüvelyfertőzésekkel is társul, és amennyiben a fenti tünetek mellett hüvelyi viszketést vagy folyást is észlelsz, feltétlenül keresd fel a nőgyógyászodat.

Fontos tanácsaink az egészségedért

1.    Igyál legalább napi 1,5 liter ásványvizet vagy természetes gyümölcslevet.
2.    Kerüld a hideg felületeket.
3.    Hűvös időben igyekezz a lábaidat szárazon és melegen tartani.
4.    Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésekre, használj óvszert.
5.    A fogamzásgátlókat illetően feltétlenül konzultálj a nőgyógyásszal.
6.    Tartózkodj a habfürdők, tusfürdők, intim lemosók túlzott mértékű használatától.
7.    Ne viselj szintetikus fehérneműket.
8.    Ügyelj a rendszeres hólyagürítésre és a tisztálkodási alapszabályokra.

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X