Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 kérdés az agyagról

4 kérdés az agyagról

agyagagyagfajtákborogatásecseteléspakolás
0

Írta: and

Az agyag tulajdonképpen rengeteg ásványi anyag összessége, aminek jótékony hatását is köszönheti. Legfontosabb összetevője minden agyagnak az alumínium-szilikát, amihez különböző mennyiségben (ez függ a helyétől és színétől) társul a többi ásványi anyag. 1. Milyen agyagfajták vannak? Háromféle agyagot különböztetünk meg színük szerint. Fehéret, vöröses színűt és zöldet. Ezek közül általában a zöldet használják orvosi célokra, […]

Az agyag tulajdonképpen rengeteg ásványi anyag összessége, aminek jótékony hatását is köszönheti. Legfontosabb összetevője minden agyagnak az alumínium-szilikát, amihez különböző mennyiségben (ez függ a helyétől és színétől) társul a többi ásványi anyag.

1. Milyen agyagfajták vannak?

Háromféle agyagot különböztetünk meg színük szerint. Fehéret, vöröses színűt és zöldet. Ezek közül általában a zöldet használják orvosi célokra, és a fehéret a kozmetikai iparban.

agyag2.jpg ()

2. Melyek a jótékony hatásai?

Az agyag egy természetes fertőzésgátló szer, ami képes csak az egészségtelen sejteket támadni az egészségeseket megkímélve, ami segíti a gyógyulást és a sejtek regenerálódását.

Egyes kutatások szerint a gyógyító agyag teljesen steril, mentes mindenféle baktériumcsíráktól. Ennek köszönhetően nagyon fontos a baktériumölő hatása, ami nagy segítséget nyújthat a gyulladásokkal szemben.

Antiszeptikus és baktériumölő hatásainak köszönhetően remek sebösszehúzó. Segítségével jól gyógyíthatók a nehezen gyógyuló, gennyes sebek és más sérülések is.

Erős méregtelenítő hatású, ennek köszönhetően belsőleg is kitűnően alkalmazható, azonban ez a módszer csak szigorú szakorvosi felügyelet mellett használható.

3. Mire, hogyan használd az agyagot?

Pakolásként: az agyagporból készíts egy sűrű, de kenhető pépet. Ezt egy-két centiméter vastagságban kend fel a kezelendő területre, majd alaposan bugyoláld be, és hagyd úgy fél-egy órát.

Erre jó:
Cellulitisz – meleg agyagpakolás tölgyfakéreggel
Migrén – hideg agyagpakolás a homlokra egy órára, meleg a nyakszirtre két órára
Rándulás – langyos agyagpakolás
Hajhullás – meleg agyagpakolás egy kanál olívaolajjal, mézzel és egy tojássárgájával
Izomfájdalom, reuma – hideg agyagpakolás váltogatva szobahőmérsékletű borogatással
Köhögés, hörghurut, gégegyulladás, légcsőgyulladás – meleg agyagpakolás
Sebek, vérző sérülések – hideg agyagpakolás

agyag3.jpg ()Borogatás: elkészítése hasonló a pakoláshoz, azonban ebben az esetben jóval hígabb lét kell készíteni. Ebbe márts bele egy puha pamut rongyot vagy más természetes textíliát, majd helyezd a kezelendő területre és takard le.

Erre jó:
Akné, mitteszer – hetente kétszer-háromszor kénes, agyagos meleg borogatás
Árpa – meleg agyagborogatás
Duzzanat – langyos agyagborogatás, agyagos lábfürdő
Görcsök – meleg agyagborogatás
Láz – hideg agyagborogatás
Menstruációs problémák – meleg agyagborogatás, agyagos fürdő
Viszketés – hideg agyagborogatás
Zúzódás – langyos agyagborogatás, árnika esszenciával

Ecsetelés: ecsetelést általában kisebb területeken alkalmaznak, ahol csak egy-egy csepp agyag is elegendő a kezeléshez. Készíts nagyon sűrű agyagos pépet, ami egy kis vattavégű pálcikával a kezelendő területre tudsz kenni.

Erre jó:
Bőrpír, bőrgyulladás, ekcéma, szemölcs.

4. Hogyan készíts agyagmaszkot?

Szépítő maszkok leginkább fehér agyagból készíthetünk olyan más anyagok hozzáadásával, melyek segítenek a bőr széppé és egészségessé varázsolásában.

Ránctalanító agyagpakolás

egy pohár natúr joghurt
egy alma reszelve
agyagpor

A joghurtból, az almából és szükséges mennyiségű agyagporból készíts egy lágy, kenhető krémet. Kendd fel az arcodra, majd ha megszáradt, mosd le langyos vízzel.

Bőrtápláló agyagpakolás

egy tojás
egy uborka leve
2 kanál joghurt
agyagpor

A tojást verd fel habosra, add hozzá az uborka levét, a joghurtot, és annyi agyagport, hogy összekeverve pépet kapj. Kendd fel vékonyan az arcodra, majd ha megszáradt, most le langyos vízzel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X