Főoldal > EGÉSZSÉG > Sötétlila, laktató és egészséges – mi az?

Sötétlila, laktató és egészséges – mi az?

padlizsánreceptsötétlilazöldség
0

Írta: and

A szerelem almája A padlizsán rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, a benne lévő élelmi rostok elősegítik az emésztést, az antioxidáns hatású ubikinon (koenzim Q) pedig támogatja a sejtek közti anyacserét. Ha szeretnél nyárra csúcsformába kerülni, nyersen fogyasztva kalóriaszegény, így fogyókúrás étrended alapeleme lehet. Ezen kívül a padlizsán vágykeltő, nem véletlenül hívják a szerelem almájának.     […]

A szerelem almája

A padlizsán rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, a benne lévő élelmi rostok elősegítik az emésztést, az antioxidáns hatású ubikinon (koenzim Q) pedig támogatja a sejtek közti anyacserét. Ha szeretnél nyárra csúcsformába kerülni, nyersen fogyasztva kalóriaszegény, így fogyókúrás étrended alapeleme lehet. Ezen kívül a padlizsán vágykeltő, nem véletlenül hívják a szerelem almájának.    

Wellness Cafe tipp: Vásárlás előtt tapintsd meg, hogy nem túl puha-e, és igyekezz minél előbb elkészíteni, mert viszonylag hamar keserű lesz.

padlizsancikk1.jpg ()Édes padlizsán fokhagymával

Hozzávalók: 3 nagyobb padlizsán, 7 evőkanál olaj, 1,5 teáskanál apróra vágott fokhagyma, 6 teáskanál cukor, 6 teáskanál szójaszósz, 6 teáskanál almaecet és 1 evőkanál száraz Sherry.

A padlizsánokat vágd félbe hosszában, majd kb. 3 centis darabokra. 3 evőkanál olajat melegíts fel wokban, a padlizsándarabok felét tedd bele, és kb. 5 percig süsd, amíg a zöldségek szépen megpirulnak. A maradék olajban pirítsd meg a fokhagymát, add hozzá a cukrot, a szójaszószt, az ecetet, végül a Sherry-t, és állandó kevergetés mellett forrald össze őket. A megpirított padlizsánokat tedd újra a wokba, és párold 3 percig, amíg össze nem fő a mártással. Tedd az ételt hűtőbe, és szervírozd szobahőmérsékleten.

Padlizsános bárányfilé kuszkusszal

Hozzávalók: 80 gramm instant (száraz) kuszkusz, 300 gramm bárányfilé,100 ml forró víz, só, bors, 1 csipet őrölt kardamom, 1 csipet őrölt kömény, 1 csipet őrölt fahéj, 2 paradicsom, 1 közepes padlizsán, 1 közepes cukkini, 3 teáskanál olívaolaj, 2 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál apróra vágott petrezselyem és fél teáskanál cukor.

Elkészítés: A kuszkuszt öntsd fel forró vízzel, keverd hozzá a sót, a kardamomot, a köményt és a fahéjat, majd nagyjából 5 percig hagyd megduzzadni. A paradicsomot, a padlizsánt és a cukkinit vágd apró kockára, pirítsd meg a serpenyőben, sózd, borsozd, és párold kb. 10 percen át. Az ecetből, a citromléből, az 1 evőkanál olajból és a petrezselyemből készíts öntetet, majd adj hozzá sót, cukrot és ízlés szerint borsot. A kuszkuszhoz és a paradicsomhoz keverd hozzá a zöldségeket, majd tedd hűvös helyre.

A bárányfilét fűszerezd sóval, borssal, a maradék olajat hevítsd fel serpenyőben, és nagyjából 5 percig süsd benne a húst. Az így elkészült filét vágd vastagabb szeletekre, és tálald a padlizsános-kuszkuszos salátával.

Za’luk

Ez a recept egy tradicionális marokkói étel, amely elkészítése gyors és egyszerű.
2 nagyobb padlizsánt kockázz fel, és fél órán át főzd egy fazék sós vízben. Ha megfőtt, öntsd le róla a vizet, és pürésítsd villával. 4 paradicsomot forrázd le vízzel, húzd le a héjukat, és vágd kockára őket. A serpenyőt forrósítsd fel, önts bele 1 evőkanál olívaolajat, és tedd bele a felkarikázott vöröshagymát, 1 evőkanál oreganót és a 2 gerezd aprított fokhagymát. Add hozzá a padlizsánt, pirítsd pár percig, majd keverd hozzá a felkockázott paradicsomot, és öntsd fel kevés vízzel. Főzd lassú tűzön, amíg a víz majdnem elpárolog, majd tálald melegen.

Domada

Gambia egyik legismertebb étele a domada, amelyet mogyoróvajas mártással tálalnak.

Hozzávalók: 500 gramm bárány-, marha-vagy csirkehús kockára vágva, 2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma, 4 evőkanál mogyoróvaj, 1 doboz paradicsompüré, 1 paprika kockára vágva, sárgarépa kockára vágva, 3 burgonya kockára vágva, 1 félbe vágott cukkini és padlizsán, 1 liter húsleves, fekete bors, só.

A húst pirítsd meg egy serpenyőben, majd vedd ki belőle. Ugyanebben a tálban dinszteld meg a hagymát és a felvágott zöldségeket, ezután keverd hozzá a konzervparadicsomot, a húst és öntsd rá a levest. A mogyoróvajat keverd ki pár kanál vízzel, és ezt is tedd a serpenyőbe, majd főzd kb. másfél óráig, amíg a hús megfő. A domadát tálalhatod kuszkusszal, basmati rizzsel.

padlizsancikk2.jpg ()Cianfotta

Az ízletes és könnyű recept Olaszország déli részéről származik, és kicsit hasonlít a francia lecsóhoz.

Hozzávalók: 300 gramm burgonya, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 400 gramm paradicsom, 2 paprika (piros, zöld), 1 padlizsán, 2 cukkini, 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 gramm kapribogyó, 12 szál friss bazsalikom, 3 szál friss petrezselyem, só, feketebors.

Egy nagyobb edénybe forrósítsd fel az olívaolajat, dobd bele a felkockázott burgonyát, a vöröshagymát és a fokhagymát, majd közepes lángon süsd pár percig. A paradicsomot forrázd le, húzd le a héját, és keverd a burgonyához. Szűrd le a vizet a kapribogyóról, majd a felkockázott paprikával, a padlizsánnal és a cukkinival együtt tedd a lábosba, sózd, borsozd, majd főzd lassú tűzön lefedve, időnként megkeverve. Mielőtt megfőnének a zöldségek, keverd hozzájuk a finomra vágott bazsalikomot és a petrezselymet. Az így elkészült cianfotta meleg köretként szolgál bármilyen főételhez.

Stressz és a szex


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X