Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekkel töltsd meg a gyógyszeres fiókod!

Ezekkel töltsd meg a gyógyszeres fiókod!

gyógynövénygyógyszerházipatikaösszeállítás
0

Írta: and

Sokunkkal előfordul, hogy felhalmozódnak a gyógyszerek otthon, nem figyelünk oda, mi van a fiókban, és amikor valamire szükség lenne, pont azt nem találjuk. Ahhoz, hogy ne legyenek ilyen problémáid, nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd gyógyszerkészleted. A következő listával segítünk, hogy tudd mi az, aminek feltétlenül lennie kell a lakásban. Fájdalom és lázcsillapító Ilyenek például a […]

Sokunkkal előfordul, hogy felhalmozódnak a gyógyszerek otthon, nem figyelünk oda, mi van a fiókban, és amikor valamire szükség lenne, pont azt nem találjuk. Ahhoz, hogy ne legyenek ilyen problémáid, nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd gyógyszerkészleted. A következő listával segítünk, hogy tudd mi az, aminek feltétlenül lennie kell a lakásban.

Fájdalom és lázcsillapító

Ilyenek például a paracetamolt, acetilszalicilsavat vagy ibuprofént tartalmazó készítmények. Ezek a típusú szerek legtöbbször mindkét problémára alkalmazhatók, ezért általában elég egyfélét tartani otthon. Ha mégis inkább két különbözőt vásárolsz, akkor alkalmazásuknál szigorúan tartsd be az adagolást.

Wellness Cafe tipp: Algoflex, Aspirin, Panadol

Megfázás és torokfájás ellen

Enyhébb megfázás vagy torokfájás esetén nem mindig megyünk orvoshoz, hiszen otthon is kikúrálhatjuk magunkat. Mindig legyen a házipatikádban olyan szer, ami a megfázás tüneteit enyhíti, vagy éppen a torokfájást kezeli helyileg. Azonban tartsuk szem előtt, hogy ezek a készítmények sokszor tartalmazzák a fájdalomcsillapítók hatóanyagait is.

Wellness Cafe tipp: Coldrex, Aspirin C Plus, Faringopront

hazipatikacikk.jpg ()Köhögéscsillapító

Nem feltétlenül szükséges, de jó, ha van otthon, hiszen sose lehet tudni, mikor lesz rá szükség. Kétféle köhögéscsillapítót különböztetünk meg. Egyik a száraz köhögés, melyet inkább csillapítani kell, másik a köpetürítéssel járó köhögés, amit köptetőkkel érdemes kezelni.

Wellness Cafe tipp: Neo Citran szirup, Mucopront

Emésztési problémákra

Gyakran előforduló problémák a gyomorégés és puffadás, melyek egy-egy nagyobb lakoma után csapnak le rád. Ha tudod, hogy hajlamos vagy az ilyen gondok kialakulására, akkor mindenképp legyen otthon gyógyszered, amit bármikor bevehetsz. Emellett hasznos lehet hasmenés és székrekedés elleni szer is.

Wellness Cafe tipp: Gastracid, Dulcolax, Imodium

Bőrviszketésre

A leggyakoribb otthon előforduló bőrviszketéseket allergia vagy rovarcsípés okozza. Ezt az igen kellemetlen problémát persze számtalan házi gyógymóddal lehet kezelni, azért jobb, ha tartasz otthon olyan krémet, ami enyhíti a viszketést és a pirosságot, esetleg a hólyagok kialakulását.

Wellness Cafe tipp: Fenistil, Cremor Refigerans FoNo VII.

Sebkezelésre

Ha kisgyerek is lakik a lakásban, érdemes otthon tartani valamilyen sebre önthető fertőtlenítőt, hogy a kisebb sérüléseket otthon is nyugodtan tudjuk kezelni.

Wellness Cafe tipp: Betadine, Bepanthen Plus

Egyéb fontos eszközök

Egy igazán jó házipatika nem csak gyógyszerekből áll, hanem más nagyon fontos kellékekből is, hogy minden problémát könnyedén elláthassunk. Például a legfontosabb, hogy legyen otthon egy doboz ragtapasz, ami különböző méretű tapaszokat tartalmaz, hogy vágás vagy hasonló sérülések esetén a megfelelőt tudd használni.

A másik fontos dolog a lázmérő, ami lehet higanyos, de ma már bárhol beszerezhetsz praktikus elektromos lázmérőket, fülhőmérőket vagy kisgyerekeknek cumi alakú hőmérőt. Amire még szükség lehet, az a steril kötszer. Így nem kell pánikba esned, ha egy nagyobb horzsolás vagy sérülés előtt állsz, azt is el tudod majd látni.

Természetes házipatika

Ha inkább a természet kincseit részesíted előnyben a gyógyszergyárak termékei helyet, akkor sincs gond, házipatikát így is összeállíthatsz. A következő gyógynövényekkel nyugodtan helyettesítheted a gyógyszereket.

Fájdalomcsillapító: orbáncfű, gyermekláncfű
Lázcsillapító: őszi margitvirág, bodza
Megfázás enyhítésére: hársfa, csipkebogyó
Köhögéscsillapító: lándzsásútifű, eukaliptusz, borsmenta
Emésztési problémákra: csalán, orbáncfű
Sebek kezelésére: körömvirág, cickafarkfű


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X