Főoldal > EGÉSZSÉG > A 4 legjobb teakeverék női panaszokra

A 4 legjobb teakeverék női panaszokra

egészségmeddőségmenstruáció
0

Írta:

Mire figyelj? A legtöbb gyógynövény a terhesség és a szoptatás ideje alatt ellenjavallt, a fitoösztrogén tartalmú gyógynövények (pl. cickafark, zsálya, ánizs) fogyasztása pedig  tilos! Ha a babavárás időszaka alatt tartanál teakúrát, akkor előtte mindenképpen konzultálj az orvosoddal vagy egy természetgyógyász-szakértővel!  A medveszőlő teával is óvatosan bánj: 1 hétnél és napi 2 csésze forrázatnál ne fogyassz többet! […]

Mire figyelj?
A legtöbb gyógynövény a terhesség és a szoptatás ideje alatt ellenjavallt, a fitoösztrogén tartalmú gyógynövények (pl. cickafark, zsálya, ánizs) fogyasztása pedig  tilos! Ha a babavárás időszaka alatt tartanál teakúrát, akkor előtte mindenképpen konzultálj az orvosoddal vagy egy természetgyógyász-szakértővel!  A medveszőlő teával is óvatosan bánj: 1 hétnél és napi 2 csésze forrázatnál ne fogyassz többet!

1. Felfázásra: zsurló és medveszőlőlevél

Eleged van az állandó felfázásból és hólyaghurutból? Már több antibiotikum-kúrát is végig csináltál, ám a kellemetlen tünetek újra és újra visszatérnek? Na hagyd, hogy a gyógyszeres kezelés tönkretegye a bélrendszered és a hüvelyed természetes egyensúlyát! A felfázás és a hólyaghurut tüneteinek enyhítésére az egyik legjobb módszer a kamillás ülőfürdő. Derékig érő meleg, de nem forró vízbe szórj kamillavirágot (és esetleg tengeri sót), és üldögélj benne addig, ameddig jól esik! A felfázásra egyébként többféle gyógyteát is fogyaszthatsz: az egyik leghatásosabb a medveszőlőlevélből készült tea, de sokat segíthet a cickafark- zsurló- vagy csipkebogyó ital is!

0023579_1.jpg ()

2. Menstruációs görcsökre: kamilla és cickafark

Te is azok közé tartozol, akik sokat szenvednek a menstruációs görcsöktől? A fájdalomcsillapítók csak ideig-óráig jelentenek megoldást, ezért próbáld inkább természetes módon megszüntetni a görcsöket! A „csodatévő” teakeverékhez keverj össze 20 gramm kamillavirágot 20 gramm cickafarkfűvel, ugyanennyi citromfűvel és libapimpóval, valamint édesköménymaggal is! A növényeket zúzd össze, majd öntsd le a keveréket egy bögre forró vízzel! Hagyd állni egy negyed óráig, és ízesítés nélkül, melegen fogyaszd, naponta legalább négy-öt alkalommal!

3. Meddőség ellen: édeskömény és ánizs

Kisbabát szeretnél, de hiába próbálkoztok, nem sikerül teherbe esned? Bár a meddőség okait mindenképpen orvossal kell kivizsgáltatnod, természetes módszerekkel nyugodtan segíthetitek a fogantatást! Készíts „babaváró” teafőzetet a menstruációt követő első napon: keverj össze 10 gramm cickafarkfüvet 5 gramm citromfűvel, ugyanennyi orbáncfűvel, valamint ánizzsal és édesköménnyel! A teából naponta legalább 3-4 dl-t fogyassz, és a cickafark, az ánizs, valamint az édeskömény fitoösztrogén (egy a női nemi hormonhoz hasonló anyag) tartalmának köszönhetően a hatás remélhetőleg nem marad el! A 14.-ik naptól a menstruáció első napjáig napi 2 csésze palástfű tea forrázatát igyad (1 teáskanálnyi gyógynövényt kell leforrázni 2 dl vízzel ), ez a progeszteron szintedet emeli természetes módon.

4. Klimaxos tünetekre: poloskavész és rozmaring

Hallottál már a poloskavészről? Ne aggódj, a lakásod nincs veszélyben – a poloskavész egy rendkívül hasznos növény, melyet az észak-amerikai indián törzsek asszonyai évszázadok óta használnak a női panaszaik enyhítésére! Ha a változó kor küszöbén állsz, és hőhullámok gyötörnek, akkor próbáld ki a poloskavész-teát, hiszen ez a készítmény több kutatás szerint is hasznosnak bizonyult a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében! A klimaxos panaszokra egyébként a rozmaringlevélből készült tea is nagyon hatásos, és ennek elkészítése is pofonegyszerű: egy kiskanálnyi rozmaringlevelet önts le egy csésze vízzel, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le a teát!

A cikket szakmailag Antalné Putnik Judit gyógynövényszakértő ellenőrizte.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X