Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tuti tipp ünnep utáni regenerálódáshoz

5 tuti tipp ünnep utáni regenerálódáshoz

alkoholböjtdiétaételitalkarácsonymozgásszilvesztertehermentesítünnep
0

Írta:

Halászlé, töltött káposzta, mákos bejgli, újévi malacsült – így karácsony és szilveszter után már az ünnepi menü hallatán is a hasadat fogod? Ha már sok volt a jóból, de egyelőre se diétázni, se edzeni nincs kedved, akkor vess be néhány apró trükköt, amivel tehermentesítheted a szervezeted! 1. Töltődj fel a friss levegőn! A karácsonyi vendégeskedés, […]

Halászlé, töltött káposzta, mákos bejgli, újévi malacsült – így karácsony és szilveszter után már az ünnepi menü hallatán is a hasadat fogod? Ha már sok volt a jóból, de egyelőre se diétázni, se edzeni nincs kedved, akkor vess be néhány apró trükköt, amivel tehermentesítheted a szervezeted!

1. Töltődj fel a friss levegőn!

A karácsonyi vendégeskedés, rokonlátogatás napjai nem tartoznak a legaktívabbak közé, ezért az ünnepek után biztosan te is alig várod már, hogy egy kicsit megmozgasd a tagjaidat! Persze nem kell rögtön az edzőterembe rohannod, ha ebben az időszakban még inkább pihennél, tölts viszont minél több időt a szabad levegőn! Sétálj jó nagyokat a környéken, és ha teheted, akkor tervezz be egy egész napos túrázást is! Ne feledd, hogy egy negyvenöt perces, gyors tempójú séta alatt akár 2-300 kalóriát is elégethetsz!
Tippünk: Ha a kiránduláshoz a hideg miatt nincs kedved, menjetek korcsolyázni vagy szánkózni, hiszen minden mozgásforma segít abban, hogy egy kicsit jobban érezd magad a bőrödben!

0023062_1.jpg ()

2. Lúgosíts!

Mivel a biztonság kedvéért mindenből dupla adagot főztél, az ünnepek alatt alig fogyott a pörköltből, és a töltött káposztás fazék is szinte teljesen tele van még? Abban semmi rossz nincs, ha az ünnepek alatt egy-két nehezebb, zsírosabb ételt is engedélyezel magadnak, ám ha lehet, a maradékot ajándékozd el, vagy tedd be a fagyasztóba! Ha nem akarod, hogy a szervezeted teljesen elsavasodjon, akkor próbálj minél több zöldséget és gyümölcsöt enni! Készíts könnyű leveseket és salátákat, a szénhidrátok és zsírok mennyiségét pedig csökkentsd egy időre!
Tipp: A narancs, a grapefruit és a savanyú káposzta remek zsírégetők, ráadásul rengeteg C-vitamint is tartalmaznak – két okod is van tehát, hogy minél többet fogyassz belőlük!

3. Böjtölj!

Az ünnepek alatt annyira elteltél a jóval, hogy úgy érzed, ideje lenne belülről is megtisztulnod? Ha egy teljes tisztítókúrához nem érzel magadban elég erőt, akkor iktass be egy-két böjti napot! A leghatásosabb természetesen a léböjtkúra, melynek során csak szénsavmentes ásványvizet, frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, és gyógyteát fogyaszthatsz.
Tipp: A böjt napján lehetőleg maradj otthon! Keress helyet az ajándékaidnak, és tegyél rendet a lakásban az ünnepek után! Próbáld magadban lezárni az óévet, és készülj fel lélekben is az újra!

4. Igyál sok folyadékot!

Az újévet te is egy alapos macskajajjal indítottad? Az ünnepek alatt bizony nemcsak az ennivalóból árt meg a sok – ha túl sok alkoholt fogyasztottál, akkor utána segítened kell a szervezetednek a megtisztulásban is! Mivel az alkohol vizet von el a szervezettől, a buli másnapján fogyassz a szokottnál jóval több folyadékot! Kezdd a napot egy nagy pohár ásványvízzel, vagy kortyolj el egy bögre teát! Még akkor is próbálj reggelizni, ha nagyon háborog a gyomrod, de ezen a napon kerüld el a zsíros és nehéz ételeket!
Tipp: A másnaposság elleni legjobb étel az erőleves, de ha maradt még a karácsonyi húslevesből, akkor akár annak levét is elkortyolgathatod!

5. Irány a szauna!

Az ünnepek után olyan programra vágysz, ami segít a feltöltődésben, ráadásul egészséges is? Ha az év utolsó bulija után alaposan kipihented magad, akármilyen barátságtalan is az idő, a hétvégén kapd elő a fürdőruhádat, és meg se állj a legközelebbi uszodáig! Bár az úszás már önmagában is segít lemozogni a karácsonykor felszaladt kilókat, még jobb, ha a szaunába is jegyet váltasz! Az izzadás elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetedből, felgyorsítja az anyagcserét, és a bőrödnek is jót tesz. 
Tipp: Egy dologra nagyon figyelj oda: a nagy szilveszteri bulizás után másnap tilos szaunázni! Ekkor még lehet alkohol a szervezetedben, és az alkoholtól kitágult ereket a szauna forró levegője még jobban feszíti, és ez akár végzetes hatással is lehet a szervezetedre.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X