Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 toplistás immunerősítő citrusféle

5 toplistás immunerősítő citrusféle

citromcitrusféleegészségesgrapefruitimmunerősítőlimemandarinnarancspomelo
0

Írta:

Lédúsak, kellemesen savanykásak és rengeteg C-vitamint tartalmaznak – ugye te is kitaláltad már, hogy a citrusfélékről van szó? A narancs és a mandarin néhány évtizede a leggyakoribb téli gyümölcseink közé tartoznak, ideje azonban, hogy néhány újabb citrusgyümölccsel is megismerkedj! Íme, az öt legjobb emésztésserkentő, immunerősítő citrusféle! Lime – a fanyar A teáidat eddig mindig citrommal […]

Lédúsak, kellemesen savanykásak és rengeteg C-vitamint tartalmaznak – ugye te is kitaláltad már, hogy a citrusfélékről van szó? A narancs és a mandarin néhány évtizede a leggyakoribb téli gyümölcseink közé tartoznak, ideje azonban, hogy néhány újabb citrusgyümölccsel is megismerkedj! Íme, az öt legjobb emésztésserkentő, immunerősítő citrusféle!

Lime – a fanyar

A teáidat eddig mindig citrommal ízesítetted? Akkor próbáld ki nem kevésbé savanyú „kistestvérét”, a lime-ot (más néven limettát vagy zöldcitromot) is! A lime körülbelül ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, a gyümölcslétartalma azonban kétszerese a sárga rokonénak (a levet egyébként úgy tudod a leghatékonyabban kinyerni, ha gerezdekre vágod a gyümölcshúst).
Tippünk: A lime-ot koktélok alapanyagaként is használják, ám ha szereted a különleges, fanyar ízeket, akkor a zöldcitromot a Cuba Libre és a Margarita koktélok mellett a csirkés és halételek ízesítésére is próbáld ki!

0023306_1.jpg ()

Pomelo – az óriás

Te is találkoztál már a zöldségesnél a grapefruithoz hasonló, ám annál jóval nagyobb citrusfélével? A pomelo a citrusféléknek valóságos óriása, hiszen átmérője akár 40 centiméter, tömege pedig 10 kilogramm is lehet! A Malajziában őshonos pomelót a Távol-Keleten kultikus gyümölcsként tisztelik, nekünk azonban nem elsősorban emiatt érdemes fogyasztanunk. A grapefruitnál valamivel édesebb gyümölcsnek 100 grammjában mindössze 52 kalória van, és nemcsak C-vitamint, de kimondottan sok káliumot és kalciumot is tartalmaz!
Tippünk: A többi citrusféléhez hasonlóan sajnos a pomelo sem érik be leszedése után, ezért ha ilyen gyümölcsöt vásárolsz, arra figyelj, hogy a héja mindig szép sárga színű legyen!

Grapefruit – a kesernyés

Mivel nem szereted a fanyar, keserű ízeket, eddig grapefruitot sem szívesen ettél? Pedig jobban teszed, ha megbarátkozol ezzel a különleges citrusfélével, a grapefruit antioxidáns-tartalma ugyanis hihetetlenül magas! A „citrancs” különlegessége, hogy az A és C-vitaminok mellett többféle B-vitamint is tartalmaz, emellett gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású, és ne feledd el azt sem, hogy a grapefruit remek zsírégető is!
Tippünk: A grapefruitnak nemcsak a húsa, de a magja és a belső, fehér hártyája is felhasználható. Szinte hihetetlen, de grapefruitmag-olaj körülbelül nyolcszázféle vírusos, bakteriális és gombás fertőzés kezelésére jó! A magból készült alkoholos oldatot használhatod ecsetelésre is, fogyasztása előtt azonban mindig keverd el egy pohár teában vagy gyümölcslében, hogy keserű íze ne okozzon kellemetlenséget!

Mandarin – az édeskés

A csöpögős, ragadós narancs pucolásával sokszor nincs kedved bajlódni, a mandarint viszont kellemes, édes íze miatt imádod? A mandarin nemcsak finom, de egészséges is: lázcsillapításra, az immunrendszer erősítésére, valamint vértisztításra és hurutoldásra is jó. A mandarin illatanyagait egyébként az „öröm olajának” is nevezik. A héjából készült illóolajat te is bátran csepegtesd a párologtatódba, ha fáradt, levert, feszült vagy ingerült vagy!
Tippünk: Ha zavarnak a magok, akkor kóstold meg a mandarin és a narancs keresztezéséből létrehozott, enyhén savanykás klementint is!

Narancs – a klasszikus

Tudtad, hogy egy átlagos méretű narancs a napi C-vitamin szükségletünk kétszeresét tartalmazza? Az egyik legjobb, már-már klasszikusnak számító immunerősítőnk tehát a narancs, amely nemcsak a megfázás és az influenza megelőzését segíti, de magas antioxidáns-tartalma miatt a szívinfarktus és a rák ellen is hatékony védelmet nyújt.
Tippünk: Indítsd a napot egy csésze frissen facsart narancslével, a gyümölcs rostjai ugyanis tisztítják a beleket és serkentik az emésztést is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X