Főoldal > EGÉSZSÉG > Új vírus – A gyors lefolyású, végzetes influenza több módon öl

Új vírus – A gyors lefolyású, végzetes influenza több módon öl

egészségH1N1influenzajárvány
0

Írta:

A maga nemében első tanulmányban brazil kutatók 21 ember holttestét vizsgálták meg, akik igazoltan H1N1-fertőzés miatt haltak meg Sao Paulóban júliusban és augusztusban. Az elhunytak életkora 1 és 68 év között volt.  Valamennyi páciens “a betegség progresszív és gyorsan végzetessé váló formáját mutatta”. Mindannyiukkal súlyos, akut tüdősérülés végzett, ám három különböző jellegzetességet találtak a kutatók, ami […]

A maga nemében első tanulmányban brazil kutatók 21 ember holttestét vizsgálták meg, akik igazoltan H1N1-fertőzés miatt haltak meg Sao Paulóban júliusban és augusztusban. Az elhunytak életkora 1 és 68 év között volt.
  
Valamennyi páciens “a betegség progresszív és gyorsan végzetessé váló formáját mutatta”. Mindannyiukkal súlyos, akut tüdősérülés végzett, ám három különböző jellegzetességet találtak a kutatók, ami azt jelzi számukra, hogy az újinfluenza “különböző módokon ölt”.

A betegek egy részének csak akut tüdősérülése volt, míg másoknál ez nekrotizáló bronchiolitisszel – a tüdő alsóbb légútjainak súlyos gyulladásával – társult, megint másoknál pedig bevérzés is jelentkezett – mondta el Thais Mauad, a Sao Pauló-i Egyetem patológiai tanszékének professzora.

A második csoportba tartozó embereknél nagy valószínűséggel jelentkezett bakteriális felülfertőzés is, a szívbeteg és rákos páciensek tüdejében pedig nagyobb eséllyel alakult ki vérzés. A 21 elhunytból 16 tartozott nagyobb egészségügyi kockázati csoportba, főként szívproblémáik voltak, illetve rákos megbetegedésük.

A páciensek egy részének tüdejében abnormális immunválasz bizonyítékaira is bukkantak a kutatók, ami azt jelzi, hogy a vírusfertőzés által kiváltott túlzott gyulladásos reakció tovább károsítja a tüdő szöveteit.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X