Főoldal > EGÉSZSÉG > Mérgező játékok? Útmutató vásárláshoz!

Mérgező játékok? Útmutató vásárláshoz!

egészségjátékkarácsonyméregvásárlás
0

Írta:

Nemsokára itt a karácsony, és ilyenkor sokan vásárolnak különböző játékokat szeretteiknek – különösen a gyerekeknek. Egy nemrég napvilágot látott német felmérésből kiderült, hogy számos játékszer tartalmazhat egészségre ártalmas anyagokat, amelyek között előfordulhatnak rákkeltőek is. A játékokban mért veszélyes anyagok mennyisége a megengedett érték több tízszeresét is elérheti. A kutatók szerint azonnali intézkedésekre van szükség. A […]

Nemsokára itt a karácsony, és ilyenkor sokan vásárolnak különböző játékokat szeretteiknek – különösen a gyerekeknek. Egy nemrég napvilágot látott német felmérésből kiderült, hogy számos játékszer tartalmazhat egészségre ártalmas anyagokat, amelyek között előfordulhatnak rákkeltőek is. A játékokban mért veszélyes anyagok mennyisége a megengedett érték több tízszeresét is elérheti. A kutatók szerint azonnali intézkedésekre van szükség. A játékszerekben ugyanis a rákos megbetegedésekért felelős anyagokon túl olyan káros anyagok is lehetnek, amelyek a nemzőképességet is befolyásolják. 

0022807_1.jpg ()

Mire figyelj játékvásárláskor?

  • Alaposan vedd szemügyre a játékot: milyen anyagból készült, milyen minőségű, mennyire biztonságos, van-e forgalmi engedélyszáma!
  • A csomagoláson mindig fel kell tüntetni a gyártó nevét, a forgalmazó országot és a forgalmazó adatait. Olyan terméket soha ne vegyél meg, amin nincs feltüntetve a gyártó neve!
  • A csomagoláson lévő CE-jellel igazolja a gyártó, hogy a játékszer az EU-szabványok szerint készült-e. Ha ezt a jelet nem látod feltüntetve a csomagoláson, kérdezd meg az eladótól, hogy a megvásárolni kívánt termék rendelkezik-e ilyen azonosítóval.
  • Az is feltűnő lehet, ha a terméken dupla vagy bármilyen extra csomagolás van. Ha kicsomagolod, és nagyon erős kémiai anyagokra emlékeztető szaga van, akkor inkább ne vedd meg.
  • Fokozottan figyelj arra, hogy a plüss vagy más szőrrel bevont játékszereknek ne hulljon a szőre. Vásárlásnál érdemes ezeket a szőrszálakat kicsit meghúzgálni, és ha a kezedben maradnak, akkor inkább nézz jobb minőségű termék után.
  • Figyelj a gyártó ajánlásaira: ha az van a termék leírásán, hogy „3 éven aluli gyermek részére nem ajánlott”, akkor ezt vedd komolyan, és keress olyan játékot, amely megfelel a gyermek életkorának.
  • Vásárlásnál ellenőrizd, hogy a termék kisebb részeit megfelelően rögzítették-e.
  • A játék formájánál is légy körültekintő: nézd meg, hogy nem okozhat-e a gyermeknek maradandó sérüléseket.
  • Az elemes játékoknál fontos, hogy a játékban lévő elem biztonságosan legyen rögzítve, mert az elemek nem kerülhetnek a gyermek kezébe!
  • Ha zenélő vagy beszélő játékot vásárolsz, ellenőrizd a játék hangerejét, és azt, hogy mennyire lehet szabályozni az erősséget. 
  • Folyamatosan ellenőrizd a gyermek játékainak állagát. Ha elhasználttá váltak, szabadulj meg tőlük.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X