Főoldal > EGÉSZSÉG > Ég, viszket, hólyagos? Így védekezz a herpesz ellen!

Ég, viszket, hólyagos? Így védekezz a herpesz ellen!

egészségherpeszimmunrendszer
0

Írta:

Mi a herpesz?A herpes simplex nevű vírusos fertőzés során apró hólyagocskák jelennek meg a bőrön. Első típusa általában a felsőtesten – jellemzően az ajkakon – okoz kellemetlen bőrelváltozásokat. A második típusú herpesz a test alsó részét támadja meg. Ezt a fajtát hívják genitális (nemi) herpesznek is. A herpesz – megjelenési helyétől függően – a száj és környékéről […]

Mi a herpesz?

A herpes simplex nevű vírusos fertőzés során apró hólyagocskák jelennek meg a bőrön. Első típusa általában a felsőtesten – jellemzően az ajkakon – okoz kellemetlen bőrelváltozásokat. A második típusú herpesz a test alsó részét támadja meg. Ezt a fajtát hívják genitális (nemi) herpesznek is. A herpesz – megjelenési helyétől függően – a száj és környékéről váladékkal, a bőrrel történt közvetlen érintkezéssel, az intim részekről nemi úton terjedhet tovább.

0022759_1.jpg ()

Mit tehetsz, ha megkaptad a fertőzést?

  • Fogyassz sok tengeri ételt, csirkét, pulykát, tojást, mert gazdagok lizinben, amely megakadályozza a herpeszvírus növekedését.
  • Amíg a vírus nem tombolja ki magát, kerüld a teljes kiőrlésű magvakból készült ételek (pl. kenyér, palacsinta, tészta), csokoládé, olajos magvak, mandula, kesudió, mogyoró, alkohol, kávé, fehérlisztből készült termékek, kókusz, napraforgómag fogyasztását, mert ezek az élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak egy arginin nevű aminosavat, amely elősegítheti a herpeszvírus osztódását.
  • Fogyassz sok cinkben és C-vitaminban gazdag élelmiszert, amelyek erősítik a legyengült immunrendszert.
  • Kortyolj jótékony hatású, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag ivóleveket (pl. ságarépa, alma, szőlő, áfonya, citrusfélék, sárgadinnye, kelkáposzta).

Készíts gyors vírusölő koktélt!

Hozzávalók:

  • egy csokor petrezselyem
  • három cékla zöldje
  • két ág szárzeller
  • négy sárgarépa

Így készítsd a koktélt:
Fogd csomóba a petrezselymet és a céklaleveleket, majd tedd őket turmixgépbe a zellerrel és sárgarépával együtt. Ha kész, már fogyaszthatod is!

Cikkünk a Lékönyv 2. c. könyv alapján készült

Tudtad?
– Ha egyszer megkaptad a herpes simplex vírust, utána már nem lehet a szervezetből kiirtani.
– A vírus akár évekig is lappanghat a szervezetedben anélkül, hogy komolyabb panaszokat okozna.
– Az orvostudomány egyelőre csak a vírus kitörésének gyakoriságát és intenzitását tudja csökkenteni.
– A gyógyszertárakban ma már számos hatékony krémet lehet kapni herpesz ellen – használatukkal kapcsolatban kérd ki szakember tanácsát.
– Ha várandós vagy, és korábban már volt genitális herpeszed, feltétlenül jelezd azt a szakorvosnak a későbbi komplikációk elkerülése céljából.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X