Főoldal > EGÉSZSÉG > Így űzd el a téli depressziót!

Így űzd el a téli depressziót!

depresszióegészségmélabútél
0

Írta: and

Természetes jelenség, hogy a téli napfényhiány következtében szervezetünk “takarékos üzemmódra” áll át, akárcsak a környező élővilág. Szezonális depresszió vagy természetes folyamat? A szezonális depresszió jelenségét elismerik a pszichiáterek. A szezonális hangulatzavarban (seasonal affective disorder, SAD ) szenvedők azt tapasztaják, hogy tüneteik évről ever visszatérnek késő ősszel vagy a tél kezdetén. A tünetek aztán elmúlnak a […]

Természetes jelenség, hogy a téli napfényhiány következtében szervezetünk “takarékos üzemmódra” áll át, akárcsak a környező élővilág.

Szezonális depresszió vagy természetes folyamat?

A szezonális depresszió jelenségét elismerik a pszichiáterek. A szezonális hangulatzavarban (seasonal affective disorder, SAD ) szenvedők azt tapasztaják, hogy tüneteik évről ever visszatérnek késő ősszel vagy a tél kezdetén. A tünetek aztán elmúlnak a tavasz, naposabb időszak beköszöntével. ( A szezonális depresszió jelentkezhet tavasszal vagy a nyár kezdetén is.)

0022643_1.jpg ()

A szezonális depresszió tünetei:

  • kedvetlenség
  • motivációhiány
  • értéktelenség és tehetetlenség érzés
  • bűntudat
  • szorongás
  • energiacsökkenés
  • fáradtság
  • fokozott alvásigény
  • érdeklődés elvesztése
  • koncentrációzavar
  • társasági élettől való elszigetelődés
  • sóvárgás a szénhidrátban gazdag ételek iránt
  • súlygyarapodás.

A téli hónapokban megemelkedik a szervezet melatoninszintje, s mivel ez a hormon befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklusát, fáradtabbnak, levertebbnek érezzük magunkat. Ma már közismert, hogy az egyik “többfunkciós agyi átvivőanyag”, a szerotonin is felelős a hangulatzavarokért, depresszióért. A téli fényhiány befolyásolja a  szerotonin szintjét, így szerepet játszik a depressziós állapotok kialakulásában. Az élő szervezetek biológiai működésének megváltozása a téli napfényhiány miatt természetes folyamat. Ennek része, hogy bágyadtabbak vagyunk, talán kedvetlenebbek is, s esetleg rosszabbul bírjuk a pszichés illetve fizikai terhelést.

Mikor fordulj szakemberhez?

Célszerű szakemberhez fordulnod, ha a lehangolt, deprimált állapot tartóssá válik, ha a szezonális depresszió fentebb felsorolt tüneteiből több is jelentkezik egyidejűleg. Pszichoterápiával, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel, fényterápiával a szezonális depresszió kezelhető, gyógyítható.

Változtass a gondolkodásmódodon!
Negatívan gondolkodni, sötét gondolatokkal terhelni elménket, nem nagy művészet! Sőt! Az agyunk spontán módon hajlik a negativ gondolkodásra? Szakemberek szerint régebben a faj túlélését segítette a negatív dolgok, a veszély előfeltételezése, az aggodalmaskodás. Ez óvatosságra, a veszélyeztető dolgok elkerülésére sarkallt. Ha nem sikerül agyunk sötéten látó, negativ gondolkodásmódját tudatosan befolyásolni, az depresszió kialakulásához vezet. A cél, hogy gondolataink segítségével önmagunk erősítsük pozitív gondolkodásunkat, módosítva ezzel az agyműködést. A szakemberek szerint, ha mindig negatív gondolatok járnak a fejünkben, akkor előbb-utóbb csupa ilyen gondolat árasztja el elménket. Ha mindig a lehangoló, borús dolgokra gondolunk, akkor aktiválódnak az ehhez társuló negatív emlékek. Elég csak, a “Ma rossz napom van!” érzésre gondolni. A derűs, pozitív gondolatok ellenben mintegy áthangolják az elmét, és hasonló színezetű memórianyomokat aktivának. Ugyanúgy hatalmadban áll tehát derűs, pozitív dolgokra gondolni, mint sötét, önemésztő gondolatokat gyártani. A fenyegető, sötét, katasztrofikus dolgok általában csupán a “fejedben” léteznek s ugyanúgy képes vagy helyettük valami jót, pozitívat gondolni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X