Főoldal > EGÉSZSÉG > Emésztőszervi bajok? Lelki okok a háttérben!

Emésztőszervi bajok? Lelki okok a háttérben!

egészségemésztésKineziológia
0

Írta: and

Emésztéskor az emésztőrendszer a táplálékból tápanyagokat von ki a szervezet számára, és a maradékot salakanyaggá alakítja. Lelki szinten is ez játszódik le. A külvilág hatásait, mint lelki tápanyagot kell feldolgoznod, megemésztened, és a szükségtelen dolgokat el kell engedned. Ha ezt jól csinálod, nem kell tartanod emésztőszervi problémáktól. Mielőtt közelebbről foglalkoznánk a tápcsatorna problémáival, nézzük meg […]

Emésztéskor az emésztőrendszer a táplálékból tápanyagokat von ki a szervezet számára, és a maradékot salakanyaggá alakítja. Lelki szinten is ez játszódik le. A külvilág hatásait, mint lelki tápanyagot kell feldolgoznod, megemésztened, és a szükségtelen dolgokat el kell engedned. Ha ezt jól csinálod, nem kell tartanod emésztőszervi problémáktól. Mielőtt közelebbről foglalkoznánk a tápcsatorna problémáival, nézzük meg a táplálkozás szimbolikáját.

A táplálkozás szimbolikája

Az éhség a birtoklásvágy, a kapni akarás szimbóluma, egyfajta vágy kifejeződése. Az evés ezen vágyak kielégülése a jóllakáson keresztül.                 

Szeretetéhség vagy édesség iránti vágy?

Ha szeretetre vagy éhes anélkül, hogy éhségedet valaki megfelelő módon csillapítaná, ez az édességek iránti vágyadban fog testi szinten megjelenni. Az édességek és nassolnivalók egyre nagyobb mennyiségű habzsolása mindig a kielégíthetetlen „szeretetéhség” jele. A szeretet és az édesség szorosan összetartozik. Ha egy gyerek édesszájú, valószínű, hogy nem kap elég odafigyelést, szeretetet. A szülők többsége persze tiltakozik az előbbi kijelentés ellen, mondván: “Mi mindent megteszünk a gyerekért!” A „mindent megtenni” és a „szeretni” nem ugyanazt jelenti. 

0022603_1.jpg ()

Mire utalnak a fogproblémák?

Az étel először a szádba kerül, ahol a táplálékot a fogak aprítják fel. A harapás agresszív cselekvés, amellyel kifejezed képességedet és szándékodat a támadásra (pl.: kimutatja a foga fehérjét, keresztülrágja magát). A fogaiddal akkor kezdődnek a problémák, amikor felbomlik a rágás, rágódás és az egészséges öntisztulás kényes egyensúlya. Amikor bizonyos dolgokon túl sokáig rágódsz anélkül, hogy megoldanád vagy lenyelnéd (elfogadnád). Az „értelmetlen használat következtében sokkal hamarabb mennek tönkre és lesznek lyukasak a fogaid. Hogy konkrétan min vívódsz lelkileg, azt a rossz fog elhelyezkedése mutatja meg. 
Jobboldal: Konkrét fizikai, földi élettel kapcsolatos dolgok, kritikák (munka, karrier). Vélhetőleg az anyagi dolgokon rágódsz.
Baloldal: Érzelmi jellegű gondolatokon gyötrődsz, feleslegesen izgulsz a megoldás keresése helyett. Azon rágódsz, hogyan vélekedik rólad a külvilág.
Elől (metszőfogak): Azokon a feladatokon őrlődsz, amelyeket el kellene végezned, de nem mersz beleharapni, mert túl nagy falatnak érzed. Pedig tudod, hogy meg kell csinálnod.
Alsó fogsor: a múlton rágódsz, az előzményeken, amelyen már nem lehet és nem is kell változtatni.
Felső fogsor: A jövővel kapcsolatos nehéz, gyakran megoldhatatlannak tűnő probléma.
Fogcsikorgatás: nappal félsz kimutatni a „harapósságot”, ezért éjszaka elveszed, legyalulod a fogaid élét.
Vérző fogíny: bizalmatlan vagy, kevés az önbizalmad, a legkisebb kihívás is életerődet (vér) apasztja.

A gyomor problémáinak lelki háttere

Az elfogyasztott testi és lelki táplálék szájban elkezdett emésztése a gyomorban folytatódik. Mindegyik gyomor egy kicsit másképp működik, másra érzékeny, mást szeret. Ha a gyomroddal van probléma, az azt jelenti, hogy valamit nem tudsz megemészteni, nem vagy képes tudatosan bánni a gondjaiddal, nem tudod felelősséggel megoldani a problémáidat. Az érzelmek 80%-a gyomron megy keresztül. A gyomornak nagyon nehéz azokat az érzéseket megemészteni, amelyeket tudat alatt elutasítasz. Ha túl sok benned a harag, bosszúság, szomorúság, ez emeli a gyomornedvek savasságát, ekkor beszélünk gyomorégésről. A gyomorfekély a gyomorfal átlyukadása, amikor az érzéseket és az agressziót nem kifelé, hanem saját magad ellen irányítod. Irritál valami vagy valaki, akit nem akarsz látni, akivel nem akarsz szembesülni. De mindez kivitelezhetetlen, ezért a gyomrodra megy.

A vékonybél működési zavarainak lelki háttere

A vékonybélben az előemésztett étel alkotórészire bomlik és a bélbolyhokon keresztül felszívódik a sejtekbe. Feltűnő az azonosság a vékonybél képe és az agy formájának képe között, feladatuk és funkciójuk hasonlósága miatt. Amíg a vékonybél a táplálékot szívja fel, az agy a bejövő impulzusokat, gondolatokat „emészti”. A leggyakoribb vékonybélprobléma a hasmenés, amelyet bizonyos félelmek hoznak létre. Ha nincs elég időd a benyomások elemezésére, akkor „megemésztetlenül” engeded át őket magadon. A legfontosabb, hogy megszabadulj a szorongástól, és ezt a leggyorsabban a hasmenéssel „érheted el”. A vizsga előtti hasmenés is azt szimbolizálja, hogy minél előbb túl akarsz lenni az egészen. Próbáld meg kiadni a feszültséget, szabadulj meg a feszélyező dolgoktól.

A vastagbél működési zavarainak lelki háttere

A vastagbélben az emésztés már befejeződött, itt már csak a vízfelszívódás történik meg.
A vastagbél leggyakoribb problémája a székrekedés. Ez mentálisan arra a vágyadra utal, hogy az életed minden eseményét kontrollálni akarod. Ez nagy belső bizonytalanságról és szorongásról árulkodik. A probléma még kifejezi azt is, hogy nem akarsz odaadni vagy nem mersz odaadni valamit, amire már nincs szükséged, vagy ami már idejét múlta. Ragaszkodsz régi, elavult dolgokhoz és személyes javaidhoz.
Vastagbél-gyulladás akkor alakulhat ki, ha képtelen vagy a tekintéllyel szemben, vagy a személyes kapcsolataidban (társ, szülő, tanár, főnök) önmagadat adni. Mindig arra figyelsz, hogyan gesztikulálsz, hogyan cselekszel, mit mondasz, mert félsz annak az embernek a reakciójától, akinek az elismerését szeretnéd kivívni. Annyira szükséged van a szeretetre, elismerésre, hogy minden áron meg akarsz felelni, még akkor is, ha ezzel elnyomod a személyiségedet, vágyaidat. Ez az érzelmi függés olyan dühöt és frusztrációt okoz, amely felemészt belülről. A vastagbél-gyulladás megoldása lehetne, hogy megerősíted az önbecsülésedet, megszabadulsz a feleslegessé vált dolgaidtól, kapcsolataidtól, érzelmeidtől.

A szakértő tanácsa: Éld felelősséggel az életedet, engedd el a haszontalan dolgokat. Ekkor minden rendben lesz az emésztéseddel.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X