Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő tények! Miért nagy a női mell?

Megdöbbentő tények! Miért nagy a női mell?

egészségkutatásmell
0

Írta:

Vajon milyen jelentőséggel bír a nagy kebel? A kutatók már nagyon régóta foglalkoznak a kérdéssel, és az évek alatt különböző teóriák keletkeztek. Egyes szakmai vélemények szerint a mell növekedése akkor kezdődhetett el, amikor az ember felegyenesedett és két lábra állt. Ekkor a vagina is „elrejtőzött” a két láb közé, és a keblek is ekkortájt váltak a […]

Vajon milyen jelentőséggel bír a nagy kebel? A kutatók már nagyon régóta foglalkoznak a kérdéssel, és az évek alatt különböző teóriák keletkeztek. Egyes szakmai vélemények szerint a mell növekedése akkor kezdődhetett el, amikor az ember felegyenesedett és két lábra állt. Ekkor a vagina is „elrejtőzött” a két láb közé, és a keblek is ekkortájt váltak a nőiesség szimbólumává – és lettek a csábítás „eszközei”.

Az amerikai evolúció-kutató, Desmond Morris szerint a nagy mellek felkeltik a férfiak érdeklődését, amelyben az erősebb nem képviselői az egészséges nőt, a leendő gyermekeinek anyját „látják”.

Jared Diamond evolúció-kutató ezzel ellentétben úgy látja, hogy a mellek másféle üzenetet sugallnak. „A  harmadik csimpánz” c. könyvében a következőket írja: „ A nagy mellek arra engednek következtetni, hogy a nőnek megfelelő mennyiségű anyateje lesz, így gyermekének nem kell az éhezéstől tartania.” Azonban számos biológus nem osztja ezt a véleményt, mert szerintük a nagy mellnek semmi köze sincs az anyasághoz és az egészséghez.

Sokan úgy tartják, hogy a nagy mellek jelentősége abban rejlik, hogy különösen erotikusak, és ezt különböző kultúrák már „igazolták”. Gillian Bentley a londoni Bentley egyetem antropológusa azonban más véleményen van: szerinte a mellek nem az erotika szimbólumai. „Számos olyan kultúrában, ahol a kebleket nem takarják el, nem képezik az erotikus fantázia forrását” – vélekedik az antropológus-kutató. Bentley inkább amellett a teória mellett áll ki, hogy azért nagyok a nők mellei, hogy szoptatás közben a babák ne fulladjanak meg, ugyanis lapos mell esetén a baba szája és orra erősen odanyomódik a testhez, így nehézkessé válhat számára a légzés. Ezért a nagy mell nem a férfiak miatt jött létre, hanem a babák „biztonsága érdekében” – érvel az angol antropológus.

A New Jersey Egyetem professzorának Robert T. Francoeurnak pedig más hipotézise van: „ A nagy mellek utalhatnak arra is, hogy a nő egy magasabb női hormonszinttel (ösztrogén), és alacsonyabb tesztoszteron-szinttel rendelkezik”

Egy friss tanulmány szerint az utóbbi években mellnagyobbító műtéteket alacsonyabb számban végeznek el a szakemberek, mint mellkicsinyítő műtéteket. Ebből is látszik, hogy a nagy mellek nem minden esetben tűnnek előnyösnek.

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X