Főoldal > EGÉSZSÉG > Gumilabda vagy támlás szék? – 3 tuti tipp hátfájás ellen

Gumilabda vagy támlás szék? – 3 tuti tipp hátfájás ellen

gerincgumilabdahátfájásszék
0

Írta:

„Ahány ház, annyi szokás!” – ez a régi közmondás igaz az ülőalkalmatosságokra is, hiszen ki ilyen, ki olyan széken szeret ülni. Vannak, akik egyenesen az alternatív ülőalkalmatosságok hívei.  Fitt-ball – gumilabda A XXI. század egyik legnagyszerűbb találmánya a fitt-ball, vagyis az a gumilabda, amely többféle méretben, illetve színben kapható, és természetesen kiválóan lehet rajta ülni. […]

„Ahány ház, annyi szokás!” – ez a régi közmondás igaz az ülőalkalmatosságokra is, hiszen ki ilyen, ki olyan széken szeret ülni. Vannak, akik egyenesen az alternatív ülőalkalmatosságok hívei. 

Fitt-ball – gumilabda

A XXI. század egyik legnagyszerűbb találmánya a fitt-ball, vagyis az a gumilabda, amely többféle méretben, illetve színben kapható, és természetesen kiválóan lehet rajta ülni. Egyre több irodában már ezeken a gumilabdákon ülve dolgoznak a munkavállalók, mert használata nagyon jót tesz a hát izmainak. Mivel a labda nem fix ponton érintkezik a talajjal, ezért a teljes törzsizomzatnak kell dolgoznia ahhoz, hogy ne veszítsd el az egyensúlyodat.
Előnye:
A labda állandó mozgásra kényszeríti a tartásban résztvevő összes izmot, így szinte „észrevétlenül” erősíti azokat. A labdán ülők izmai nem kényelmesednek el, hanem állandó tónusban maradnak.
Tipp:
Eleinte fárasztó lehet egész nap a labdán ülni, de már pár órás „gyakorlással” is sokat tehetsz gerinced egészségéért. Vásárlásnál mindig a testmagasságodhoz illő méretet válassz: 140-155 cm magasságnál 55 cm, 155-172 cm magasságnál 65 cm, 172-185 cm magasságnál 75 cm átmérőjű labdát válassz.

0019932_1.jpg ()

Térdeplős szék

A térdeplős széket többek között az különbözteti meg a „normál” székektől, hogy nincs háttámlája, ellenben kétpárnás: az egyik felületen ülsz, a másikon pedig magad alá húzott lábakkal térdelsz. Erről a székről előre dőlt testtartásban éred el az íróasztalt, miközben a széken ülve akaratlanul is helyes testtartást veszel fel –  a testsúlyod a párnázott felületen tartja a súlyodat. 
Előnye:
Nagyon egészséges és kényelmes. Erősíti a tartásban résztvevő összes hátizmot. A sajátos pozíció miatt nem tudod magad görbén tartani, a vállaid nem zuhannak össze.
Tipp:
Kezdetben – amíg hozzá nem szoksz – érdemes váltogatva a térdeplős, illetve a normál irodai széken ülnöd.

Irodai gurulós szék:

A hagyományos irodai gurulós székek között már lehet kapni olyan típusokat is, amelyeknek lehet állítani a magasságát, a háttámla dőlésszögét, sőt a kartartók közötti távolságot is.
Előnye:
Ezek a székek nagyon kényelmesek: a támlája kellő alátámasztást nyújt a hátnak, így nem tudsz előre görnyedni. Igény szerint állítható a szék karfája és magassága is, amelyen pihentetni tudod az alkarokat. Ez a komfortoság azonban a hátrányodra is válhat: ha hosszútávon csak ezt a fajta ülőalkalmasságot használod, akkor szó szerint „elkényelmesednek” és elgyengülhetnek a hát izmaid, így egy idő múlva komoly hát-, nyak- és gerincproblémáid lehetnek.
Tipp:
Ha lehetőséged van rá, érdemes olykor-olykor más, alternatív ülő-lehetőséget is kipróbálnod pl: a nap egyik felében ülj gumilabdán, és amikor elfáradtál, ülj át a kényelmesebb gurulós székre. Ha hajlamos vagy lábdagadásra, érdemes beszerezni egy lábtartót is, amely javíthatja a láb vérkeringését. Ne feledd: minden órában állj fel az íróasztaltól és mozgasd át az izmaidat.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X