Főoldal > EGÉSZSÉG > A testvérem a hasamban, a nyakamban vagy máshol? – A dermoid ciszta szakértői szemmel

A testvérem a hasamban, a nyakamban vagy máshol? – A dermoid ciszta szakértői szemmel

cisztadermoid cisztanőgyógyászat
0

Írta: and

Mi a dermoid ciszta? Korábbi cikkemben általánosságban írtam a petefészek cisztikus elváltozásairól. Itt említettem, hogy van egy olyan ciszta, melynek belsejében egy tökéletlen emberi lénynek megfelelő szövetegyveleg van: haj, fog, csont, bőr, idegszövet, zsír, de még pajzsmirigyszövet is lehetséges ezekben a cisztákban. Ugyanakkor ilyen ciszták nem csak a petefészekben, hanem szinte az egész szervezetben kifejlődhetnek. […]

Mi a dermoid ciszta?

Korábbi cikkemben általánosságban írtam a petefészek cisztikus elváltozásairól. Itt említettem, hogy van egy olyan ciszta, melynek belsejében egy tökéletlen emberi lénynek megfelelő szövetegyveleg van: haj, fog, csont, bőr, idegszövet, zsír, de még pajzsmirigyszövet is lehetséges ezekben a cisztákban. Ugyanakkor ilyen ciszták nem csak a petefészekben, hanem szinte az egész szervezetben kifejlődhetnek. Eddigi tapasztalataim szerint ez a fajta ciszta képes megzavarni a petefészek működését. Nem ritkán rövidebb ciklus társul hozzá vagy rendellenes vérzés jelentkezik a menstruáció körül. Mivel a petefészek jóindulatú cisztái jórészt tiszta folyadékot tartalmaznak és ez az ultrahangon is jól látható, ha egy ilyen sűrű, vegyes bennékű ciszta kerül felfedezésre kicsit nagyobb a riadalom. S ez a riadalom néha az orvosra is átragad, s ez sajnos a szükségesnél több minden eltávolításához vezet. De erről majd később.

Mit mutat meg a vizsgálat?

A beteg általában azért megy el az orvoshoz, mert megváltozott a menstruációja. Az is gyakran előfordul, hogy a páciens tünetmentes, de a szűrővizsgálaton fedezik fel a cisztát. Mivel ultrahanggal tömör képlet látható, ezért ezt a típusú cisztát el kell különíteni a miómától és a rosszindulatú daganattól. Ebben sokat segít a jó minőségű géppel végzett, hüvelyi ultrahangvizsgálat, különös tekintettel az ellátó erek Doppler keringésvizsgálatára. A dermoid ciszta belsejében ugyanis nincs számottevő keringés. Ha szép, kifejezett ereket lát az orvos, normál keringéssel akkor inkább miómáról van szó (és a pácienst nem fogja az orvos azzal fenyegetni, hogy máris ki kell venni a petefészket). A rossz keringésű erekről most inkább ne is beszéljünk, azok ritkák és egy későbbi cikkben lesz róluk szó. A vérvétel segíthet abban, hogy a gyulladásos vagy endometriosisos eredetű képletektől elkülöníthessük.

0017900_1.jpg ()

Mi a teendő dermoid ciszta esetén?

Mivel nem életet veszélyeztető elváltozásról van szó, 1-3 hónapos várakozás megengedett, amely alatt kiderülhet, hogy csak egy különleges kinézetű funkcionális cisztáról van szó, mely néhány menses után magától is elmúlik. Bár általában a 6 cm feletti petefészekcisztáknál szoktunk csak műtétet ajánlani, ebben az esetben ez kisebb méreteknél is javasolt. Az igazi dermoid ciszta ugyanis magától nem tud elmúlni. Az esetek 10 %-ban kétoldali és sajnos kb. 2%-ban tartalmazhat kicsiny rosszindulatú növedéket is (döntő többségében a változókor feletti korosztályban).

Mikor javasolt a petefészek eltávolítása?

A petefészek eltávolítása csak akkor javasolt, ha a megelőző vizsgálatok alapján kiderül, hogy rosszindulatú a ciszta, vagy ha sok ilyen ciszta van egyszerre, s a normál petefészek állomány már szinte nem is látható. A zacskó védelmében ilyenkor is választható a kulcslyuksebészeti módszer.

A nőgyógyász szakértő véleménye:
Nagyon fontos a petefészek védelme! – mondja nőgyógyász szakértőnk. Mivel a fiatal hölgyeknél nagyon ritka a rosszindulatú növedék a dermoidban a szövettani eredményig nem kell agyonizgulni magatokat! S bár később a másik oldalon is megjelenhet hasonló ciszta, korszerű ellátás mellett az életetekre ez nem lesz különösebb hatással, s a következő „babát” nem a petefészketekben, hanem a méhetekben fogjátok kihordani.

A kulcslyuksebészet és a dermoid ciszta kezelése
Ezek a ciszták az esetek döntő többségében kiválóan elláthatóak az ún. kulcslyuksebészeti módszerekkel (4 db ½-1 cm-es metszés és még a bikiniről sem kell lemondani – legalábbis nem emiatt). Ilyenkor a petefészek kéregállományát csak fel kell nyitni és a ciszta szépen kiágyazható, gyakran meg sem nyílik. Ha megnyílik, a fala akkor is szépen lehúzható, a zsíros folyadék bő öblítéssel, az egyéb szövetek zacskó védelmében szépen eltávolíthatók a hasból. A petefészek még csinos kis varratot is kaphat, így a későbbiekben szinte fel sem ismerhető, hogy történt vele valami.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X