Főoldal > EGÉSZSÉG > Leégett, piros, hámló bőr? 5 hatásos gyógymód nyárra

Leégett, piros, hámló bőr? 5 hatásos gyógymód nyárra

barnulásbőrápolásleégésnyár
0

Írta:

Manapság már a csapból is az folyik, hogy milyen veszélyes napfürdőzni, de te mégsem tudsz ellenállni a gyönyörű barna bőrnek és a melengető napsugaraknak? Ha nem vagy elég óvatos, könnyen leéghetsz, ugyanis a nap károsító ereje egyre fokozódik! Elég pár perc déli 12 körül a parton, és garantáltan piros, hámló bőr lesz az eredmény! Hogy […]

Manapság már a csapból is az folyik, hogy milyen veszélyes napfürdőzni, de te mégsem tudsz ellenállni a gyönyörű barna bőrnek és a melengető napsugaraknak? Ha nem vagy elég óvatos, könnyen leéghetsz, ugyanis a nap károsító ereje egyre fokozódik! Elég pár perc déli 12 körül a parton, és garantáltan piros, hámló bőr lesz az eredmény! Hogy minél hamarabb regenerálódjon bőröd, vess be néhány régi, de annál jobb gyógymódot!

Hűtsd le a bőröd!
Pár percig voltál csak a napon, de máris rákvörös vagy? Ha nem akarod, hogy még súlyosabb legyen a helyzet, azonnal menj árnyékba, de talán az aznapi fürdőzés elhalasztását is érdemes lenne megfontolnod. Menj haza, és alaposan zuhanyozz le langyos vízzel, hogy a homokszemek és – ha tengerparton üdülsz – a só lejöjjön a testedről! Ha ezek rajtad maradnak, még jobban irritálni fogják bőrödet, így a fájdalom is erősebb lesz!
Este érdemes eresztened egy kád vizet: szórj bele 3-4 evőkanál szódabikarbónát, majd ülj bele körülbelül tizenöt percre. A szódabikarbóna gyengéden fertőtleníti és nyugtatja a bőrödet!

Tejben-vajban!
Nagyanyáink praktikái között több olyat is találhatsz, amelyek valóban hatásosak a rákvörös bőrre. Ilyen például a jól bevált tejföl: kenj be egy tiszta vászonanyagot tejföllel, majd tekerd arra a testrészedre, amely leégett. Hagyd rajta tizenöt percig, majd alaposan mosd le! A tejföl helyett használhatsz joghurtot is, ám a műveletet érdemes legalább háromóránként megismételned!
Még ennél is hatásosabb a tejes fürdő: egy kád vízbe önts egy liter felmelegített tejet, majd csepegtess bele néhány kanál mézet. A víz semmiképpen se legyen forró! Üldögélj benne tíz-tizenöt percig! Ha úgy érzed, jót tett bőrödnek a tej, akkor borogatásként is használhatod: egy liter vízhez önts egy liter tejet, keverd össze, majd a borogatáshoz előkészített törölközőt ebbe mártsd bele!

0012591_1.jpg ()

Táplálkozz előrelátóan!
Amellett, hogy bőrödet külsőleg gyógyítgatod, érdemes belülről is megkezdened a gyógykúrát! Hogy hámsejtjeid gyorsan regenerálódjanak, érdemes minél több B-vitamint, béta-karotint és E-vitamint bejuttatnod szervezetedbe, ezek ugyanis elősegítik a sejtképződést! E-vitamin van a májban és a tojásban, B-vitamin a sajtban, a tejben, a sörélesztőben, a marha- és a sertéshúsban, béta-karotin pedig a répában, sárgabarackban és sárgadinnyében!

Kozmetikumok helyett!
Ha leégtél, akkor pár napig mellőzd szokásos arckrémedet, testápolódat! Esténként arclemosáshoz semmiképpen se használj szappant vagy tonikot, ezek ugyanis még jobban kiszárítják a bőrt! Inkább vágj fel egy narancsot vagy grapefruitot, és azzal simítsd át az arcodat! A zsíros éjszakai krém helyett is mást kell választanod, mert ez gátolja a hőleadást! Vásárolj inkább egy könnyű kamillás arckrémet és testápolót!

Menj orvoshoz!
Ugyan egy enyhe leégés miatt nem kell rögtön az orvoshoz rohannod, de ha bőröd már sötétvörös és hólyagosodik, mindenképpen kérd ki a tanácsát. A hólyagokat semmiképpen se próbáld szurkálni, hiszen így csak még több baktériumot viszel be a bőröd alá! Ha lázad is van, fáj a fejed, és fáradékonynak érzed magad – lehetséges, hogy a leégés mellé beszereztél magadnak egy napszúrást is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X