Főoldal > EGÉSZSÉG > Top 5 táplálék a sugárzó bőrért

Top 5 táplálék a sugárzó bőrért

avokádóbőrbúzacsíracitrosfélékligegetszépeolajvíz
0

Írta: and

BúzacsíraA bioboltokban és nagyobb élelmiszerüzletekben is kapható búzacsíra egyszerre segít hajad, bőröd és körmeid egészségének megóvásában. Sok B-vitamint, E-vitamint, fehérjét és cinket tartalmaz. Ne feledd, hogy  B-vitaminok hiányában begyulladhat a bőr, berepedezhet a szájzug és a köröm. A hajad is veszíthet erejéből, szépségéből. Magas cinktartalma a C-vitaminhoz hasonlóan a bőrsérülések gyógyulását segíti elő. Olaja gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, […]

Búzacsíra
A bioboltokban és nagyobb élelmiszerüzletekben is kapható búzacsíra egyszerre segít hajad, bőröd és körmeid egészségének megóvásában. Sok B-vitamint, E-vitamint, fehérjét és cinket tartalmaz. Ne feledd, hogy  B-vitaminok hiányában begyulladhat a bőr, berepedezhet a szájzug és a köröm. A hajad is veszíthet erejéből, szépségéből. Magas cinktartalma a C-vitaminhoz hasonlóan a bőrsérülések gyógyulását segíti elő. Olaja gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, amely gátolhatja a bőr öregedési folyamatait, és véd a környezet károsító hatásaival szemben. 

Tippünk: Naponta egyél egy-két evőkanál búzacsírát joghurtba, müzlibe vagy turmixokba keverve. Ez azért is hasznos, mert  ezáltal sok rosthoz jut a szervezeted.

0010691_1.jpg ()

Citrusfélék
A narancsban, citromban, mandarinban és grapefruitban lévő C-vitamin részt vesz a kollagénképzésében, ezáltal a bőr nedvességtartalmának megőrzésében, és fontos szerepet játszik a bőr sérüléseinek gyógyulásában. Ne feledd: a grapefruit menopauza után - egyes kutatások szerint – fokozhatja a mellrák kialakulásának kockázatát és összetevői sok más gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphetnek.

Tippünk: Nagy előnye ezeknek a gyümölcsöknek, hogy egész évben kaphatók, így egy finom gyümölcssalátát, frissen facsart gyümölcslevet és limonádét bármikor készíthetsz belőlük.

Ligetszépemagolaj
A ligetszépeolaj gamma-linolénsavat tartalmaz, amely bőrnyugtató hatású. Kutatások szerint  segíthet akkor is, ha fogyókúrázol, mivel kis mértékben gyorsíthatja a fogyást, illetve segíthet az elért eredmények megtartásában. Ez az olaj bioboltokban kis kiszerelésekben és kapszula formájában is beszerezhető. Keverheted salátákhoz és más ételekhez, de pontosan adagolni csak étrend-kiegészítőként lehet!

Tippünk: Viszkető bőr és fogyókúra idején is alkalmazhatod a ligetszépét, de előtte feltétlenül konzultálj a bőrgyógyászoddal, az orvosoddal vagy a dietetikusoddal.
 
Avokádó
Az avokádó zöldessárga húsú, olajban gazdag csemege. Nem kifejezetten fogyókúrás eledel, ám zsírsavösszetétele, E-vitamin tartalma és a benne lévő antioxidáns hatású karotinoid vegyületek fontos szerepet játszanak a bőr megóvásában. 
Tippünk:
Az avokádót illeszd be minél gyakrabban az étrendedbe. Fűszerezd ízlés szerint és készíts belőle finom, egészséges krémet, amit ezután a vaj, vajkrémek és majonéz helyettesítésére is használhatsz.

Víz
A bőr hidratálása belülről kezdődik! Kívülről hiába kened a bőrödet különböző krémekkel, ha közben a tested szomjazik. A bőséges, napi 2-3 literes folyadék – elsősorban tiszta forrás-, ásvány- és csapvíz fogyasztása - nagyon fontos a méreganyagok kiválasztásához és a sejtek egészséges működéséhez. Erre még jobban kell figyelned, ha rendszeresen sportolsz, szaunázol vagy napozol.

Tippünk: A vizet ízesítheted kevés mézzel, édesítőszerrel és/vagy zöld teával. Az így készült ital, magas C-vitamin tartalmának és a tea antioxidáns vegyületeinek köszönhetően, véd a nyári napfény bőrkárosító hatásai ellen. A víz mellett fogyassz sok friss zöldséget – például sárgarépát vagy paradicsomlevet – és frissen facsart gyümölcslevet. Nyáron különösen figyelj oda a megfelelő folyadékfogyasztásra!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X