Főoldal > EGÉSZSÉG > A kapcsolat párterápiával megmenthető!

A kapcsolat párterápiával megmenthető!

párkapcsolatszerelemszex
0

Írta: and

A párkapcsolatok fejlődésének – ugyanúgy, mint egyéni életünk alakulásának – ciklusai vannak. A kutatók a hosszabb távú intim kapcsolatoknak 5 szakaszát különböztetik meg: Vonzalom – Építkezés – Folytatódás – Hanyatlás – Befejezés Sajnos, az utolsó kettő is a “kapcsolati forgatókönyv” része, és különösen együttjáráskor, de sokszor élettársi kapcsolat vagy házasság esetében is felmerülő fázis. Véleményem szerint […]

A párkapcsolatok fejlődésének – ugyanúgy, mint egyéni életünk alakulásának – ciklusai vannak. A kutatók a hosszabb távú intim kapcsolatoknak 5 szakaszát különböztetik meg:
Vonzalom – Építkezés – Folytatódás – Hanyatlás – Befejezés

Sajnos, az utolsó kettő is a “kapcsolati forgatókönyv” része, és különösen együttjáráskor, de sokszor élettársi kapcsolat vagy házasság esetében is felmerülő fázis. Véleményem szerint – és ebben több párterapeuta is egyetért – párterapeutához fordulni együtt élő illetve házastársaknak célszerű, abban az esetben, ha gondok jelentkeznek a párkapcsolatban.

Együttjárás – lazább kapcsolat
Együttjárás esetén más az elkötelezettség mértéke, így az ilyen kapcsolat legtöbbször nem érett még a párterápiás munkára. Ha azt tapasztalod, hogy együttjárós kapcsolataid során visszatérően hasonló problémákba “futsz bele”, vagy túltengenek párkapcsolati gondjaid, akkor számodra az egyéni (önismereti) pszichoterápia javasolt. Ez segíthet abban, hogy megértsd párválasztásaid és kapcsolataid alakulásának lelki hátterét, hogy ezek által tudatosabbá válj választásaidban.

Élettársi kapcsolat és házasság – mélyebb elkötelezettség
Az együtt élő vagy házastársi kapcsolatban lévő párok nemcsak elkötelezettebbek a kapcsolatban, hanem a kapcsolat története is hosszabb. Ez az időtáv lehetőséget ad a párkapcsolat fejlődésére. Ugyanakkor a hosszútávú kapcsolatot több, a fejlődés szempontjából hátrányos kihívás is érheti. Csak a kellően erős, megfelelően karbantartott kapcsolat állja ki az idő próbáját, és viseli el az élet kihívásait. Sokan nem is gondolnák, hogy akár egyes szorongásos tünetek, depresszió, pszichoszomatikus betegségek, szexuális zavarok vagy a gyermekek viselkedészavara hátterében is párkapcsolati probléma húzódhat meg.

A fejlődés pozitív, de kapcsolati krízishez is vezethet
Egy párkapcsolat fejlődésének ugyanúgy, mint egyéni életünk alakulásának, ciklusai vannak.  Ilyen életciklus például: az összeköltözés, a házasságkötés időszaka, az első gyermek születése, a gyermekek kamaszkora vagy mikor a középkorú pár újra kettesben marad. Ezek az életszakasz-váltások gyakran krízist teremtenek a párkapcsolatban, melynek köszönhetően a korábbi konfliktusok is erőteljesebben jelennek meg. Ezek pedig erősen megviselhetik a párkapcsolatot.

A problémák felerősödését azonban nem kell feltétlenül fenyegetőnek tekintenetek, hiszen épp a problémák, illetve ezek közösen történő megoldásai adnak lehetőséget a párkapcsolat fejlesztésére, kapcsolatotok változtatására -  ezáltal egy jobb életminőség kialakítására.

0010287_1.jpg ()

Mi is a párterápia?
A párterápia különböző terápiás eszközökkel segít nektek kapcsolatotok megértésében, a kialakuló konfliktusos körök megszakításában, az érzelmek egyértelműbb kifejezésében, a nyíltabb kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében. A párterápia sikerességét befolyásolja, hogy a pár tagjai kellően motiváltak-e. A párterápia elsősorban a két ember kapcsolatára koncentrál, “rendszerként” tekinti át a kapcsolatot. Elsősorban a jelenre és jövőre fókuszál ez a terápiás módszer, mely nagyon gyakorlatias és megoldás orientált. A párterapeuta nem egyetlen módszerrel dolgozik, hanem különböző családterápiás iskolák eszközeit illeszti az adott pár problémájához és a kezelt személyek fogékonyságához.

A kapcsolatok több mint fele megmenthető párterápiával. Ha pedig mégis szakításra, válásra kerülne a sor, a párterápia segíthet a szakítási, válási döntés meghozatalában is, megkímélve ezzel a pár tagjait a több hónapos érzelmi hercehurcától, segítve a kapcsolat lezárását. A párterápia segíti a pár tagjait a válás utáni megfelelő szülői együttműködés kialakításában is.

Mikor javasolt párterapeutát felkeresnetek?

  • Házasságkötés előtt, ha bizonytalanok vagytok a döntésben
    Legalább egy konzultáció erejéig érdemes szakemberrel beszélgetnetek arról, hogyan született a házassági döntés, kit mi motivál. Sok későbbi konfliktus kiindulópontja lehet a döntéssel kapcsolatos sértettség.
  • Válási krízis idején, a kapcsolat méltó lezárása és/vagy megfelelő szülői együttműködés kialakítása céljából.
    Későbbi kapcsolataid szempontjából sem mindegy az előző kapcsolat lezárásának módja. A sértett önbecsülés vagy az, ha érthetetlen, megalapozatlan szakítási döntés születik, veszélyeztetheti az újrakezdést.
  • Párterápia szakítási, válási fantáziák esetében is…
    Hosszú út vezet a fantáziálástól a szakítási, válási döntés meghozataláig. Lehet, hogy igazából nem is a kapcsolat lezárását szeretnéd, csak változtatni akarsz. A párterápia segíthet a kapcsolati egyensúly átalakításában. Az is lehet, hogy párterápiával a kapcsolat még megmenthető! Adj esélyt!
  • Kiüresedett a kapcsolat, nincs közös élmény, érdeklődés
    A “befülledt” kapcsolat kimozdítható, új lendületet kap, ha mindkettőtökben tudatosodik, mennyire értékes számotokra.
  • Parttalan veszekedések vagy némaság jellemzi a kapcsolatot
    A gyermekkori családból hozott minta is okozhatja akár, hogy nem tudjátok érzelmeiteket megfelelő módon közölni. A terápiás eszközök segítenek az érzelmek nyíltabb, tudatosabb vállalásában.
  • Nem tudjátok a gondjaitokat megbeszélni
    Lehet, hogy egyszerűen kommunikációs problémátok van, ezért nem tudjátok gondjaitokat megbeszélni. A terápia segít a kommunikációs gátak átalakításában.
  • Krízis a kapcsolatban
    A krízisből való kilábalás megerősíti a kapcsolatot, a későbbi kihívásokkal szemben is. Megérthetitek, hogyan jött létre a krízishelyzet, ebből pedig tanultok.
  • Megcsalás, “harmadik” személy megjelenése
    A terápia segít feldolgozni a megcsalásból eredő bizalomvesztést. Lehet, hogy sikerül lezárnotok a kapcsolatot, ám az is lehet, hogy rádöbbentek, mennyire értékesek vagytok egymás számára.
  • Nem kielégítő szexuális élet
    A szexuális problémák gyökerei nagyon gyakran fellelhetők a párkapcsolat hétköznapjaiban. A gondok feldolgozása, akár spontán módon eredményezheti a szexuális problémák rendeződését.
  • Hirtelen változás az érzelmekben, szexuális vágycsökkenés
    A terapeuta segítségével megértitek, mi vezetett a kapcsolat átalakulásához s ez hogyan kezelhető.
  • Szexuális zavarok: erekciós és potenciazavarok, frigiditás, vaginizmus
    A legtöbb szexuális zavar hátterében párkapcsolati probléma is meghúzódik. Erről korábban már olvashattál oldalainkon. Megértitek és megtanuljátok a gondokat kezelni.
  • Problémák a gyermek/gyermekek viselkedésében
    Ha a családra összefüggő rendszerként tekintünk, akkor érthetővé válik, hogy a szülők kapcsolati konfliktusa, a gyerekeknél is különböző zavarokat, tüneteket okoz. A terápia segít az összefüggések feltárásában, a megoldás keresésében.

Kihez forduljatok?
Csak képzett párterapeutát érdemes felkeresni. Sajnos ebben a szolgáltatásban is megjelentek az önjelölt kóklerek. A párterapeuták egyetemi végzettségű pszichológusok, akik a Magyar Családterápiás Egyesület  képzésének keretében, módszerspecifikus képzettségként szereznek családterapeuta címet.
A terapeuták végzettségét  ellenőrizhetitek a Magyar Családterápiás Egyesület interneten is olvasható listájáról: www.csaladterapia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X