Főoldal > EGÉSZSÉG > A bőr a lélek tükre?

A bőr a lélek tükre?

bőrápoláspattanásszépség
0

Írta:

A legtöbben úgy vélik, hogy ha a bőrük betegséget produkál, elég azt csak külsőleg kezelni, bekenni, ecsetelni, lemosni. Holott ennél jóval mélyebben gyökereznek a problémák. Azok a szakemberek, akik bőrgyógyászként és pszichoterapeutaként is praktizálnak, mindkét oldalról kezelik a betegséget, és a tünetjavító szerek felírása mellett a lelki síkra is figyelmet fordítanak. Érdemes megfontolni ezt a […]

0010065_2.jpg ()

A legtöbben úgy vélik, hogy ha a bőrük betegséget produkál, elég azt csak külsőleg kezelni, bekenni, ecsetelni, lemosni. Holott ennél jóval mélyebben gyökereznek a problémák. Azok a szakemberek, akik bőrgyógyászként és pszichoterapeutaként is praktizálnak, mindkét oldalról kezelik a betegséget, és a tünetjavító szerek felírása mellett a lelki síkra is figyelmet fordítanak. Érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha a probléma makacsul visszatér, nem javul vagy romlik a bőr állapota.

A csecsemő is érintésre vágyik
Már a magzati életben is jelentős szerepe van a bőrnek, olyannyira, hogy látási és hallási ingereket is közvetít a szem és a fül kifejlődését megelőzően. Ráadásul az idegrendszer és a bőr közös csíralemezből születik. Közismert tény, hogy a baba lelki és testi állapotát jelentősen befolyásolja a megélt bőrkontaktus, más néven a taktilis stimuláció. A csecsemő kezdetben még azonosnak érzékeli magát a környezetével, később pedig elsősorban a bőrön át érkező ingerek segítségével különíti el magát, alakítja ki a testhatárait. Az idegrendszer fejlődésében is jelentős különbség van azok között a babák között, akiknek kielégítették az érintési igényeit, és azok közt, akiknek nem. Utóbbiaknak lassabban fejlődik az idegrendszere, ezzel párhuzamosan az intelligenciája is.

A stressz mint provokátor
A veleszületett hajlam mellett a lelki és szociális hatások is súlyosbíthatják a bőrbetegségeket. Például ha örököltük az ekcémára való hajlamunkat, bizonyos környezeti hatások előidézhetik a fellobbanását, míg stresszmentes időszakokban nyoma sincs a viszkető foltoknak.

„Stressz hatására romlik például az ekcéma, a pikkelysömör vagy a bőrfesték-hiány állapota – mondja dr. Kása Margit bőrgyógyász főorvos, pszichoterapeuta. – Egy kutatásban egy éven át figyeltek bőrbetegeket, és még a pattanásosság vagy a visszatérő vírusfertőzések esetén is kimutatható volt a stressz provokáló szerepe. Bebizonyosodott, hogy a stressz hatására fokozottan jelentkező neuropeptidek a bőrben és az idegrendszerben is jelen vannak, ami szintén alátámasztja a lélek és a test kapcsolatát. A bőrproblémák fellobbanása általában „kitüntetett” életszakaszokhoz is köthető, ilyen lehet a serdülőkor, a munkakezdés, a gyász, a szakítás vagy a válás időszaka. De a pozitív előjelű változások is provokáló faktorok lehetnek, hiszen a pozitív stressz is stressz. Például egy gyermek születése addig nem ismert feszültségeket generálhat az anyában és az apában. Éppen ezért a babák krónikus bőrbetegsége esetén feltétlenül foglalkozni kell a szülőkkel is, mivel számukra komoly lelki terhet jelenthet ez a gond, és ha sikerül oldani a félelmet, a bőrbetegség állapota is javul. Ha a pszichoterápia során fény derül a kiváltó okra, és sikerül feldolgozni azt, a bőr is egészséges lesz.”

Dr. Kása Margit szerint az is jelzés, hogy melyik testtájon jelenik meg a bőrtünet. Ha például a szem környékén, az szimbolizálhatja a könnyeket, a száj körüli betegségek esetében az önkifejezésről, illetve arról érdemes elgondolkodni, hogy van-e valami, amit nem tudunk megemészteni. A visszatérő genitális herpesz a nemiség, a nőiesség problémái miatt jelentkezhet.”

Gyógyulás hipnózisban
Megoldást kínálhat a csoportos pszichoterápia, ennek keretében azonos bőrbetegséggel küzdő betegek tömörülnek egy csoportba, de a hipnózis is felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Ilyenkor a páciens mély relaxációban vizualizálja azt a módszert, amellyel gyógyulni szeretne, ez lehet krémezés, fürdés lágy tengervízben, fényterápia vagy bármi más is. A relaxált állapotban elképzelt és megélt gyógyulás a valóságban is megjelenik. Hatékony módszer lehet az agykontroll is, melynek segítségével a beteg az ellenőrzése alá vonhatja a problémáját. A lényeg, hogy érezze: nem valami ismeretlen rosszal hadakozik, hanem tudatosan kell fordulnia a betegsége és az azt kiváltó alapkonfliktus felé.

A hipnózis az alábbi bőrbetegségek esetén lehet célravezető:

  • Alkati ekcémában szenvedő, hagyományos kezelésre nem reagáló betegeknél jelentős javulást eredményez.
  • Az éveken át fennálló, human papilloma által okozott szemölcsök esetén is valószínűsíthető a pszichés faktor, ezért hatásos lehet a szuggesztiós kezelés.
  • A pikkelysömör és az évek óta meglévő csalánkiütések kezelésében szintén bevált ez a gyógyítási forma.
0010065_1.jpg ()

Tégy a javulásért!
A szép és tiszta bőr erotikus, hiszen magas ösztrogénszintet, vagyis termékenységet jelez. A bőrproblémákkal viszont azt üzenjük a külvilágnak, hogy nem vagyunk jóban önmagunkkal, és szeretnénk, ha mások törődnének velünk. Az alábbi tanácsok megfogadásával sokat javíthatsz a helyzeten

  • Alakítsd ki saját zöldszigeted!
    A zöld szín erősíti az idegrendszert, csökkenti a stresszt, így a bőrbetegségek kockázatát is. Vedd magad körbe ezzel a színnel, tegyél ki a falra egy zöldbe borult tájat ábrázoló képet, vegyél egy-két szobanövényt, segítségükkel könnyebben viseled majd a stresszt is.
  • Pihenj függőágyban!
    Az amerikai Rochester Egyetem kutatói rájöttek arra, hogy azok az emberek, akik gyakran hintáznak, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akik a heverőn pihennek. A lelki eredetű bőrbetegségek is gyorsabban gyógyulnak, ha a páciens függőágyban pihen.
  • Használj édesköményolajat!
    Egy végiggürcölt nap után legszívesebben kibújnál a bőrödből? Vegyél édesköményfürdőt! Ehhez nem kell mást tenned, mint 3 csepp édeskömény- és 2 csepp rózsaolajat belecsepegtetni egy csésze tejbe. Alapos keverés után add a meleg fürdővízhez. A rózsaillat jókedvre derít, az édesköményben lévő anethol nevű hatóanyag pedig megszünteti a viszketést.
  • Masszíroztass!
    Bőrünk több mint egymilliárd idegpályájával kommunikál agyunkkal, ahová nem csak az olyan ingerek érkeznek, mint a fájdalom vagy a hideg, hanem olyanok is, amelyeket sokra értékelünk, mint például a simogatás. Az érintések nyugtató hatásúak, ezért járj el rendszeresen masszázsra, mert segíti a nyugtató, lazító oxitocin felszabadulását. Az önmasszázsnak hasonlóan jótékony hatása van.
  • Iktass be stresszűző gyakorlatokat!
    Szorítsd ökölbe a kezed, nézz egyenesen előre. Bal kezedet nyújtsd előre, nyisd ki a tenyered, és közben fújd ki magadból a feszültséget. Ismételd mega jobb kezeddel is.
  • Pattanástalaníts szőlővel!
    Ha nincs kéznél az arctonikod, vágj fel egy szőlőszemet, és a levével naponta többször kend be a zavaró pöttyöket. A lében lévő gyümölcssavak feloldják a szaruréteget, és elősegítik a sebgyógyulást.
  • Vesd be az akupresszúrát!
    Az arcodon előbukkanó vörös foltok ellen segíthet az alábbi gyakorlat: a jobb kezed hüvelyk- és mutatóujjával dörzsölgesd két percig a bal kéz hüvely- és mutatóujja közötti mélyedést, majd ismételd meg a másik kezeden is.

Arról, hogy miként hat a bőrproblémákra a pszichoterápia, a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X