Főoldal > EGÉSZSÉG > Tippek fáradtság ellen

Tippek fáradtság ellen

fáradtsággyógynövénystressz
0

Írta:

Stresszes fáradtság Oka: stressz, túlhajszoltságAz állandó stressz és a szervezet folyamatos készültségben való tartása megviseli, kimeríti az idegrendszert, olyannyira, hogy emlékezetkiesés, lassú gondolkodás, döntésképtelenség jelentkezhet tünetként. Tégy ellene!Próbáld ki a Rhodiola Rosea nevű, aranygyökérként vagy sarki gyökérként ismert gyógynövényt, melyet már az ókorban is használtak az emlékezőképesség javítására, az erőnlét fokozására. A Szibériában őshonos növény […]

Stresszes fáradtság

Oka: stressz, túlhajszoltság
Az állandó stressz és a szervezet folyamatos készültségben való tartása megviseli, kimeríti az idegrendszert, olyannyira, hogy emlékezetkiesés, lassú gondolkodás, döntésképtelenség jelentkezhet tünetként.
Tégy ellene!
Próbáld ki a Rhodiola Rosea nevű, aranygyökérként vagy sarki gyökérként ismert gyógynövényt, melyet már az ókorban is használtak az emlékezőképesség javítására, az erőnlét fokozására. A Szibériában őshonos növény nagyon gazdag antioxidánsokban, jó hatásfokkal alkalmazható a stressz, a túlterheltség okozta kimerültség, az ingerlékenység, a fejfájás és az általános legyengültség ellen. Tibetben a növényt a „százévesek gyökerének” tartják, rossz hangulat, levertség ellen használják. Adaptogén szer, azaz fokozza a szervezet alkalmazkodóképességét, segít közömbösíteni a stresszre adott fizikai, kémiai, biológiai reakciókat. Hatására higgadtabban reagálunk a váratlan helyzetekben. A Rhodiola Rosea fő hatóanyagát, a rosavint az Aranygyökér Forte és a Calivita Rhodolin nevű táplálék-kiegészítőkben találod meg.

Depresszív fáradtság

0008121_1.jpg ()

Oka: lelki problémák, céltalanság
A fáradtságtól az életet sivárnak, egyhangúnak látod, és a szürkeség egyre enerváltabbá tesz. Ez ördögi kör, mert a továbblépés az energiával való feltöltődés kulcsa, de épp a cselekvéshez szükséges energia hiányzik.
Tégy ellene!
Kezdj el mozogni! Jó volna, ha naponta fél órát sétálnál, de már az is segít, ha egy buszmegállónyit gyalogolsz hazafelé. Minden mozgással töltött perccel növeled az energiaszinted, mert ilyenkor percenként 25 százalékkal több oxigénhez juttatod a szíved, mint nyugalomban. Ennek hatására érezhetően javul a kedélyállapotod és az alvásod minősége is. Hasznos erőnlétnövelő szer a a Q10 koenzim is. Ezt az antioxidánst ma már nem csak a fizikai teljesítmény fokozására használják, eredményesen alkalmazzák depresszív fáradtsággal, valamint szív-és érrendszeri panaszokkal küzdők is. A Q10 fokozza a sejt erőművében, a mitokondriumban zajló oxigénfelvételt és tápanyagcserét, ezzel javítja a keringést és a szívműködést. Kúraszerű szedése (napi 120 mg) során csökken az alvásigény, javul a kedélyállapot.

Krónikus fáradtság

Oka: pontosan még nem tisztázott
Egyre gyakoribb jelenség napjainkban a teljes idegkimerültség. Ha eleget alszol, mégis ólmos fáradtság uralkodik rajtad hetek óta, krónikus fáradtság szindrómára gyanakodhatsz. Különösen akkor, ha már ébredés után fáradtnak érzed magad, a nyirokcsomóid megduzzadtak, esetleg fáj a torkod vagy a fejed, netalán komolyabb betegség után jelentkeztek a tünetek.
Tégy ellene!
A ginszenget Kínában évezredek óta csodaszerként tartják számon, az ázsiaiak szerint megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, fokozza az erőnlétet, a kreativitást, így segít, hogy teljesebb életet élhess. Javítja a stressztűrő képességet, fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet. Kúraszerűen érdemes szedni néhány hétig, naponta 200 mg-ot tablettában. Izomtonizáló hatása segít legyőzni a krónikus fáradtság egyik tüneteként jelentkező izomgyengeséget.

Gyorséttermi fáradtság

Oka: helytelen táplálkozás
A nagy hajsza miatt sebtében elfogyasztott kóla és hamburger, sőt, az összes gyors- és félkész étel okozhat fáradtságot. Legtöbbjük nagyobb mennyiségben tartalmaz szódiumot és foszfátokat, melyek gátolják az anyagcserét, rontják az izomfunkciókat és az immunrendszer állapotát, továbbá magnéziumhiányt idéznek elő a szervezetben. Utóbbi levertséget, rosszkedvet, fáradékonyságot okozhat. Erre gyanakodj, ha a kimerültséghez éjszakai lábgörcs, izomfájdalom társul.
Tégy ellene!
Igyekezz minél kevesebb gyorsételt enni, ha mégis ilyen étterembe mész, a szendvics mellé egyél salátát is. Fogyassz minél több friss zöldséget, halat, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát, barnarizst, hogy ellásd a szervezeted magnéziummal. A zsíros ételek fogyasztása tovább növeli a magnéziumhiányt a szervezetben, ezért lehetőleg kerüld ezeket! Ha szükségét érzed, szedj kúraszerűen napi 350 mg magnéziumot három hétig. A magnézium felszívódását és sejtekbe jutását segíti a B6-vitamin, ezért célszerű kombinált táplálék-kiegészítőt magadhoz venni, de az is jó megoldás, ha a magnéziumszedés mellett sok hüvelyest, élesztőt, tojást, májat eszel.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy mit tehetsz még a fáradtság ellen, lapozd fel a Wellness magazin januári számát!

Top 3 gyógyír
A fáradtság elűzésére nagyon sokféle módszer létezik, mégis a legegyszerűbbek a leghatékonyabbak.
1. A megfelelő folyadékpótlás képes csillapítani a fáradtságot is. A kimerültség hátterében sokszor a szervezet kiszáradása áll.
2. Sokat javíthat az állapotodon, ha étrendedben gyakran szerepelnek halak, a bennük lévő omega-3 zsírsavak miatt hatékony gyógyírt jelentenek az általános kimerültségre, hasznos tápanyagok a tartalékait felélt, fáradt immunrendszer számára.
3. A táplálék-kiegészítő formájában bevitt cink szintén megnöveli az ellenállóképességet a légzőszerveket és az emésztőrendszert támadó fertőzésekkel szemben, segít felturbózni a lecsökkent energiaszintet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X