Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit üzen az influenzád?

Mit üzen az influenzád?

betegséginfluenzaszimbólum
0

Írta:

Hetek óta prüszkölnek körülötted, kollégáid vánszorognak, vagy otthon nyomják az ágyat, míg te dolgozol mindenki helyett. Érzed, hogy sok a teher, talán a lelkedben sincs minden rendben, egyre jobban fáradsz, míg egy szép napon rajtad is kezdenek kitörni a tünetek. Szinte örülsz, hogy végre kicsit kivonhatod magad a forgalomból, és pár napot ágyban tölthetsz. Ismerős, […]

0008148_1.jpg ()

Hetek óta prüszkölnek körülötted, kollégáid vánszorognak, vagy otthon nyomják az ágyat, míg te dolgozol mindenki helyett. Érzed, hogy sok a teher, talán a lelkedben sincs minden rendben, egyre jobban fáradsz, míg egy szép napon rajtad is kezdenek kitörni a tünetek. Szinte örülsz, hogy végre kicsit kivonhatod magad a forgalomból, és pár napot ágyban tölthetsz. Ismerős, ugye?

Testünk akkor lesz beteg, amikor olyan feladattal kerülünk szembe, aminek megoldása pillanatnyilag túl sok lenne. Az influenza, megfázás gyulladásos folyamatok. A gyulladás pedig a test nyelvén konfliktust jelent: olyan hétköznapi, de pillanatnyilag megterhelő nehézséget, amivel nem tudunk megbirkózni. Ettől azonban a probléma még nem oldódik meg: ha a psziché nem tud megküzdeni vele, majd megteszi ezt a test.
A betegség segít, hogy kivond magad a túlságosan megterhelő helyzetből, elérheted, hogy egy kicsit békén hagyjon a világ, sőt – babusgasson, szeretgessen, teát főzzön. A betegség őszinte tükör, ha van bátorságod megnézni magad benne: segít, hogy megvizsgáld, és jobban megismerd saját lelked.

Az influenzáról
Tünetei sokkal súlyosabbak, mint a nátháé: fej- és torokfájás, izom- és izületi fájdalmak, gyengeségérzet, heves köhögés és magas láz. Ha az influenzát nem veszed komolyan, később akár tüdőgyulladást és bronchitist, gyerekeknél pedig középfülgyulladást is okozhat. Ez a betegség különösen veszélyes az idős, legyengült szervezetű emberek vagy a csecsemők számára – akár halállal is végződhet! Az influenza ellen igazán hatékony védelmet a védőoltás nyújt – ezt azonban még a járvány kitörése előtt adasd  be magadnak, nehogy a vakcina hatóanyaga ráfertőzzön a már lappangó betegségre!
A nátháról
A nátha ezzel szemben inkább csak tüsszögéssel, orrfújással, legfeljebb hőemelkedéssel jár, és néhány nap alatt elmúlik. Náthásnak lenni ennek ellenére nagyon kellemetlen – biztosan ismered azt a kínosan tehetetlen érzést, amikor ahhoz épp eléggé rosszul érzed magad, hogy nehezedre esik a munka, ám annyira már nem vagy beteg, hogy otthon is maradj.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X