Főoldal > EGÉSZSÉG > Tippek megfázásra

Tippek megfázásra

köhögéslázmegfázásorrdugulásorrfolyás
0

Írta:

Tünet: OrrfolyásAjánlott szer: méz, homoktövis Hogyan hat? A méz megóvja a bőrt a kidörzsölődéstől, gyógyítja a kisebb, felszínes sebeket, így nem lesz piros és fájdalmas az orrod körül a bőr. A homoktövis magas C-vitamin tartalmának és immunerősítő hatásának köszönhetően gyorsítja a betegség lefolyását, enyhíti a kellemetlen tüneteket.Így használd: A mézzel kend be az orrodat két […]

Tünet: Orrfolyás
Ajánlott szer: méz, homoktövis

Hogyan hat?
A méz megóvja a bőrt a kidörzsölődéstől, gyógyítja a kisebb, felszínes sebeket, így nem lesz piros és fájdalmas az orrod körül a bőr. A homoktövis magas C-vitamin tartalmának és immunerősítő hatásának köszönhetően gyorsítja a betegség lefolyását, enyhíti a kellemetlen tüneteket.
Így használd:
A mézzel kend be az orrodat két orrfújás között. Homoktövis-lekvárból naponta egyél meg egy keveset a reggelidhez vagy a vacsorádhoz.
Extra tipp:
Csak textilzsebkendőt használj. Kevésbé irritálja az orrot, és a méz sem ragad bele. Ezt vedd a bioboltban: Az Alnatura Sanddorn homoktövises-gyümölcsös szelet nassolnivalónak is kiváló.

Tünet: Orrdugulás
Ajánlott szer: almaecet, borsmenta

Hogyan hat?
Az almaecet megszünteti az orrdugulást, fertőtlenít, és helyreállítja a bőr savköpenyét, ápolja az irritált légutakat. A borsmenta illóolaja a leghatékonyabb légúttisztító, olyan intenzív hatású, mint a frissen reszelt torma. 
Így használd:
Inhalálj víz és almaecet 1-1 arányú keverékével, utána pihenj le. Cseppents a zsebkendődre 1-2 csepp borsmentaolajat, és szagolgasd, amikor szükségét érzed.
Extra tipp:
Az almecet kádfürdőhöz is kiváló, selymesíti, megnyugtatja a viszkető bőrt. Ha fázol és gyengének érzed magad, vegyél egy forró fürdőt, ehhez adj 2,5 dl almaecetet.
Ezt vedd a bioboltban:
A Chinaolaj tiszta borsosmenta kivonat 5 ml-es kiszerelésben a legkisebb táskában is elfér.

Tünet: Köhögés

0006714_1.jpg ()

Ajánlott szer: orvosi ziliz, édeskömény, lándzsás útifű, martilapu teák

Hogyan hat?
Az irritált, száraz légutakat a teák nyálkatartalmukkal bevonják, a letapadt nyákot pedig fellazítják, így könnyebb felköhögni.
Így használd:
A teákat egyenlő arányban keverd össze, 1 evőkanálnyi keveréket forrázz le 2 dl vízzel. Ha kihűlt, akác- vagy hársfamézzel édesítsd.
Extra tipp:
Nagyon jó köhögéscsillapító a borostyánból készült Hedelix csepp. Gyógyszertárban juthatsz hozzá, cukorbetegek is szedhetik.
Ezt vedd a bioboltban:
Próbáld ki a Dr. Theiss lándzsás útifű szirupot.

Tünet: Torokfájás
Ajánlott szer: konyhasó, olívaolaj, propolisz

Hogyan hat?
A só és az olaj fertőtlenítik a torkot, az olaj méregteleníti a nyálkahártyát is. A propolisz kiváló gomba-, baktérium- és vírusölő hatású, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.
Így használd:
Egy pohár meleg vízbe tegyél egy evőkanál tengeri sót, és gargarizálj vele körülbelül öt percig. Ha nem esik nehezedre, gargarizálhatsz egy evőkanálnyi olajjal is, utána moss fogat. Napközben vegyél be kevés teával 3×20 csepp propoliszt.
Extra tipp:
1 liter vízbe tegyél 3-4 evőkanál sót. Meríts bele egy kis kendőt és tedd a torkodra. Kösd körbe kék kendővel, és aludj így, reggelre jobban leszel.
Ezt vedd a bioboltban:
A Dentomin őrölt zeolitból készült természetes fogpor fogmosásra és gargarizálásra is használható.

Tünet: Láz
Ajánlott szer: citrom- vagy bergamottolaj, fűzfakéreg

Hogyan hat?
Az illóolajok elpusztítják a levegőben lévő baktériumokat, fertőtlenítik a nyálkahártyákat, és lázcsillapító hatásúak. A fűzfakéreg természetes szalicilokat tartalmaz, melyek fájdalom- és lázcsillapítók.
Így használd:
Amíg rosszabbul érzed magad, minden nap párologtass 15-20 csepp illóolajat illatlámpában. Főzz fél evőkanálnyi apróra tört fűzfakérget 15 percig 3 dl vízben. Ha kihűlt, több részletben kortyold el. Naponta háromszor ismételd.
Extra tipp:
Engedj testhőmérsékletű vizet a kádba. Keverj el egy kanál mézben 8-10 csepp illóolajat, tedd a vízhez, és merülj el benne, majd engedj hozzá egy kevés hideg vizet. Legfeljebb 20 percig üldögélj a vízben, aztán bújj ágyba.
Ezt vedd a bioboltban:
Naturland, vagy Naturoil márkájú illóolajokat vegyél, kerüld a virágboltok polcain, vásárokon felbukkanó üvegeket, azokban többnyire nem valódi az illóolaj.

Ha még több tippet szeretnél olvasni, lapozd fel a Wellness magazin novemberi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X