Főoldal > EGÉSZSÉG > Öt tuti tipp téli depresszió ellen

Öt tuti tipp téli depresszió ellen

depresszióillóolajszaunatél
0

Írta:

Reggel sötétben kelsz és sötét van akkor is, amikor egy fárasztó nap után végre hazaérsz. A kevesebb napfény miatt ilyenkor a szervezeted több melatonint termel, ettől egyre fáradékonyabb és  levertebb leszel. Ilyenkor gyakran előfordul a depresszió egy speciális változata, a szezonális hangulati zavar.  Ám a hideg időjárás még nem jelenti azt, hogy a hétköznapokat rosszkedvűen, […]

Reggel sötétben kelsz és sötét van akkor is, amikor egy fárasztó nap után végre hazaérsz. A kevesebb napfény miatt ilyenkor a szervezeted több melatonint termel, ettől egyre fáradékonyabb és  levertebb leszel. Ilyenkor gyakran előfordul a depresszió egy speciális változata, a szezonális hangulati zavar.  Ám a hideg időjárás még nem jelenti azt, hogy a hétköznapokat rosszkedvűen, a négy fal között kell töltened! Most öt olyan módszert ajánlunk, amelyek segítenek átvészelni a lehangoló, szürke hétköznapokat. 

Pörgesd fel magad  a hidegben is!

0006555_1.jpg ()

A késő őszi, vagy napsütéses téli hétvégéken húzz bakancsot és irány az erdő. A boldogsághormonok (endorfinok) termelődését már napi egy óra  tornázás, vagy egy kiadós séta is elősegíti. Amíg nem esik le az első hó, biciklire is pattanhatsz. A reggeli kocogás és úszás pedig – bármilyen rosszul hangzik is – kiváló immunerősítő.  

Táplálkozz az évszaknak megfelelően!

Az őszi hónapokban szervezeted felkészül a télre, így sokkal több ennivalót kívánsz, mint máskor. Mivel a vastag pulóverek alatt nem nehéz  észrevétlenül kigömbölyödni, a nassolnivalókkal bánj óvatosan.
– A  tejtermékekben, a tojásban, a hal-és húsfélékben lévő B-vitamin segít elűzni a fáradtságot, rosszkedvet és még fejfájás elleni is hatásos.
–  A  koncentrálóképességedet  és a hangulatodat  a kalciumban, vasban, magnéziumban gazdag ételekkel javíthatod: ne hagyd ki az étrendedből a  diót, banánt,  spárgát, céklát.
– Töltsd fel a C-vitamin raktáradat is: fogyassz sok narancsot, grapefruitot, kivit. Ezek a gyümölcsök, az immunrendszered erősítése mellett a közérzetedre is jótékony hatással vannak.
Ne feledd, hogy a kiegyensúlyozott étrendhez a mértékkel fogyasztott szénhidrátok és a zsírok is hozzátartoznak.     

Töltődj fényterápiával!

A napsütés hiánya nemcsak rosszkedvet, de álmatlanságot, szorongást is okoz. Próbáld ki a  nap sugaraira emlékeztető, fényterápiás lámpát. Tartózkodj sokat a szabad levegőn, esténként pedig gyújts minél több fényt a szobában! A lámpákkal, gyertyákkal, nemcsak a szervezeted számára szükséges fényt biztosíthatod, de megfelelő hangulatot teremthetsz egy kis esti ellazuláshoz is.   

Próbáld ki a szaunát!

A finnek már régen felismerték, hogy a hideg egyik legjobb ellenszere a néhány órányi izzadás. A szaunázás javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, az izzadás pedig rengeteg méreganyagtól szabadítja meg a szervezetedet. Heti egy-két izzadás a melegben megnyugtat, és remekül oldja a stresszt is. Ha álmatlansággal küzdesz, érdemes a szaunázást a késő délutánra vagy az esti órákra időzítened – a forróságtól ellazulva ugyanis biztos, hogy hamar álomba szenderülsz majd.  

Burkolózz illatfelhőbe!

Az otthon töltött estéket egy illatos füstölővel vagy aromagyertyával is sokkal meghittebbé teheted – mert egyes illatanyagok kifejezetten hangulatjavító hatásúak. A levendula oldja a feszültséget és csökkenti a szorongást. Használd párologtatáskor, vagy tégy pár cseppet egy kád fürdővízhez. Remek stresszoldó és nyugtató hatású az  eukaliptusz,  bergamott és a  citromfű is. Vágyfokozónak vesd be az izgalmas fahéjt, és a boldogságérzetet javító jázmint.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X