Főoldal > EGÉSZSÉG > Jó reggelt napfény!

Jó reggelt napfény!

0

Írta:

Napüdvözlet (Szúrja Namaszkára) Ezt a klasszikus gyakorlatsort Indiában még a kevéssé vallásos emberek is ismerték és gyakorolták. A Napisten előtt tisztelegtek vele. Minden reggel tisztálkodás után, napfelkeltkor végezték, a reggeli ima funkcióját töltötte be. A gyakorlat ötvözi magában a jóga ászanák, a légzőgyakorlatok és a koncentrációt igénylő gyakorlatok jótékony hatását, valójában egy dinamikus meditáció. Így […]

Napüdvözlet (Szúrja Namaszkára)

Ezt a klasszikus gyakorlatsort Indiában még a kevéssé vallásos emberek is ismerték és gyakorolták. A Napisten előtt tisztelegtek vele. Minden reggel tisztálkodás után, napfelkeltkor végezték, a reggeli ima funkcióját töltötte be. A gyakorlat ötvözi magában a jóga ászanák, a légzőgyakorlatok és a koncentrációt igénylő gyakorlatok jótékony hatását, valójában egy dinamikus meditáció.

Így hajtsd végre a gyakorlatsort:

  • Eleinte inkább a helyes testhelyzet felvételére, az ászanák lehető legtökéletesebb végrehajtására koncentrálj, és amikor már jóleső biztonsággal végzed a gyakorlatsort, akkor kapcsold hozzá a megfelelő légzést.
  • A tempót igazítsd edzettségi állapotodhoz és pillanatnyi lelkiállapotodhoz. Ha bírod, minden légzéskor válts pozíciót. Ha még kezdő vagy, esetleg úgy esik jól, légzésváltásra indítsd a mozdulatokat, majd időzz a pózban néhány lélegzetvételnyi ideig.

0001531_1.jpg ()

1. Pranamászana (Üdvözlet)

  • Állj zárt lábakkal egyenes állásban, a testsúlyodat helyezd a talpad közepére.
  • Engedd le a vállad és zárd a lapockákat.
  • A két tenyeredet érintsd össze a szíved előtt, de a hüvelykujjad ne érintkezzen a mellkasoddal. Ez a Namaste hindu üdvözlet kéztartása. Jelentése a következő: az én lelkem és a te lelked egy.

Gyógyító hatása:
Segít az összpontosításban, elcsendesíti a lelket.

0001531_2.jpg ()


2. Haszta uttánászana (Karnyújtás)
Belégzésre emeld a két karodat magastartásba, nyújtózz fel és hajolj egy kissé hátra.

Gyógyító hatása:Frissíti a gerincet, tágítja a mellkast, ezzel segíti a tüdő működését, Jótékonyan hat a szívre, nyújtja a hasizmokat, serkenti a hasi szervek működését, javítja az emésztést. Oldja a vállízület merevségét, a csuklyásizomban összegyűlt stresszcsomókat, görcsöt.

 

0001531_3.jpg ()

3. Páda hasztászana (Kéz-lábfej tartás)
Kilégzésre egyenes háttal döntsd előre a törzsed vízszintes helyzetig, majd hajolj le, ameddig csak tudsz. Próbáld meg a kezeddel elérni a talajt, de a térded maradjon nyújtva.

Gyógyító hatása:
A fejbe áramló oxigénben gazdag vér jót tesz az arcbőrnek, az agysejteknek, a memóriának. A gyakorlat szellemileg frissít, fiatalítja a gerincet. Erősíti a hasizmokat, karcsúbbá teszi a derekat, masszírozza a beleket. Nyújtja a test hátulsó oldalán lévő izmokat.

Ha még több jógagyakorlatra vagy kíváncsi, mellyel fokozhatod a napi energiádat, és szebbé teheted a reggeled, lapozd fel a Wellness magazin decemberi számát!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X