Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség, megfáztam!

Segítség, megfáztam!

0

Írta:

MegfázásTünetei:Fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, nátha, orrdugulás, fejfájás, láz, végtagfájdalom. Hogyan kaphatod el?Nagy hidegben, ha erősen lehűl a szervezeted, lecsökken a védekező képessége, ezért nem képes ellenállni olyan bacilusoknak, melyekkel egyébként könnyedén megküzdene. A kórokozók cseppfertőzéssel, kézfogással, szennyezett járművekről, kilincsről kerülhetnek a szervezetbe. Természetes gyógyulás:Fogyassz sok citromot, paprikát, savanyú káposztát, grépfrútot, és minden mást, ami C-vitamint tartalmaz, […]

Megfázás
Tünetei:
Fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, nátha, orrdugulás, fejfájás, láz, végtagfájdalom.

Hogyan kaphatod el?
Nagy hidegben, ha erősen lehűl a szervezeted, lecsökken a védekező képessége, ezért nem képes ellenállni olyan bacilusoknak, melyekkel egyébként könnyedén megküzdene. A kórokozók cseppfertőzéssel, kézfogással, szennyezett járművekről, kilincsről kerülhetnek a szervezetbe.

Természetes gyógyulás:
Fogyassz sok citromot, paprikát, savanyú káposztát, grépfrútot, és minden mást, ami C-vitamint tartalmaz, így új lendületet adhatsz az immunrendszerednek.

Ezt vedd a patikában:
Tablettát vagy forró italt is választhatsz a következő szerek közül: Neocitran, Coldrex, Aspirin-C, Rhinatiol Cold. Az orrduguláson a következő cseppekkel enyhíthetsz: Nasivin, Novorin, Otrivin, Nasan. (Az antibiotikumok a vírusok ellen nem hatékonyak, csak akkor érdemes bevetni őket, ha baktériumfertőzést kaptál el.)

Egyéb teendők:
A bőséges folyadékfogyasztás megnyugtatja a nyálkahártyát, megindítja a váladékozást.

Influenza
Tünetei:
Végtagfájdalom, levertség, láz, orrfolyás, torokfájás. Mindez jóval erősebben, mint a megfázásnál, és hányás, hasmenés is társulhat hozzá.

Hogyan kaphatod el?
Az influenza vírusa cseppfertőzéssel terjed, bármilyen zsúfolt helyen könnyedén elkaphatod. A vírus két-három napig is lappanghat a szervezetedben, és már akkor is fertőző lehetsz, amikor még nem is érzed a tüneteket.

Természetes gyógyulás:
Az acsalapu-, az apróbojtorján- és a kamillatea enyhítik a kellemetlen tüneteket. Megelőzésként a la pacho és az echinacea teák ajánlottak.

Ezt vedd a patikában:
A forró italok, influenzára ajánlott tabletták, melyeket a megfázásnál felsoroltunk, itt is bevethetők, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatásuk enyhíti a tüneteket. A váladékozás ellen hatékonyak a Fluimucil, az Ambrobene, a Solmutol és a Sinupret nevű szerek. Az influenzás időszak előtt érdemes elgondolkodnod azon, hogy beoltasd-e magad a vírus ellen. Az oltásról bővebben a www.oek.hu internetes oldalon olvashatsz.

Egyéb teendő:
Fogyassz egyszerű ételeket, például levest és gyümölcsöt, melyek nem terhelik a gyomrodat. A betegség elmúltáig pihenj otthon!

Torokgyulladás
Tünetei:
Torokfájdalom, a lágy szájpadlás, a mandulák és az állszögleti nyirokcsomók fájdalmas duzzanata, láz, nyelési nehézség, száraz köhögés.

Hogyan kaphatod el?
A garat fertőzéses eredetű betegsége ugyanúgy cseppfertőzés útján terjed, mint az influenza vagy a megfázás. Óvakodj a zsúfolt helyektől, nedves, hideg időben gyakran moss kezet.

Természetes gyógyulás:
Próbáld ki a hársfa, a kamilla és a csipkebogyó teákat. A zsurló főzetével való gargalizálás is hatékony. A száraz köhögés csillapítására szopogass pemetefű vagy zsálya cukorkát.

Ezt vedd a patikában:
Ha az orvos baktériumfertőzést állapított meg, antibiotikumkúrával lehetsz úrrá a bajon. Egyéb esetben fájdalomcsillapító, torokfertőtlenítő cukorkákkal, Strepsilssel, Septoforttal, Mebucainnal, Neo-Anginnal vagy Propolkival enyhítheted a panaszokat.

Egyéb teendő:
Az eukaliptusz és a levendula illóolajok aromalámpába cseppentve könnyítik a légzést, megnyugtatják a gyulladt nyálkahártyát.

Légcső- és hörghurut
Tünetei:
Mélyről jövő, elhúzódó köhögés, rekedt hang, köpetürítés.

Hogyan kaphatod el?
Légúti vírusok okozzák, melyek a légcsőben és a hörgőkben megtelepedve gyulladást váltanak ki. Szintén cseppfertőzéssel terjed, óvakodj a köhögő, tüsszögő emberektől, te magad is használj zsebkendőt, ha köhögsz.

Természetes gyógyulás:
Az ipekakuána- a fátyolvirág- és az édesgyökér-tinktúrák hatékony nyákoldók, köptetők. A köhögés csillapítására a lándzsás útifű szirupot ajánljuk.

Ezt vedd a patikában:
Száraz köhögés esetén a Libexin vagy a Rhinatiol nevű szerek ajánlottak. Hurutos köhögésre köptetőkkel próbálkozz. Válassz az alábbi oldatok közül: Bronchipret, Elixirum thymi, Mixtura pectoralis, Suspensio terpini. Tabletta formájában a Paxirasol és az Ambroxol-Q segíthet.

Egyéb teendő:
A kálium-, a nátrium-jodid és az ammónium-klorid tartalmú ásványvizek fokozzák a váladék termelését, elősegítik a nyák oldódását. Segíthet, ha eukaliptusz tartalmú kenőccsel éjszakára vastagon bekened a mellkasod, és előmelegített frottírtörülközőbe burkolod.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen egy igazán hatékony immunerősítő tréning, kattints ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X