Főoldal > EGÉSZSÉG > Érezd jól magad az irodában!

Érezd jól magad az irodában!

0

Írta: and

Hol legyen a monitor?A számítógép képernyőjére való folyamatos fókuszálás olyan problémákat okozhat, mint a fejfájás, a duzzadt, fájó szemek, a kettős látás, a homályos távolra látás, a lassú figyelem-összpontosítás, a kimerültség vagy a stressz. Mire figyelj, ha számítógép előtt dolgozol? A monitort úgy helyezd el, hogy inkább lefelé kelljen nézned, a szemmagasság még elfogadható. A […]

Hol legyen a monitor?
A számítógép képernyőjére való folyamatos fókuszálás olyan problémákat okozhat, mint a fejfájás, a duzzadt, fájó szemek, a kettős látás, a homályos távolra látás, a lassú figyelem-összpontosítás, a kimerültség vagy a stressz.

Mire figyelj, ha számítógép előtt dolgozol?

  • A monitort úgy helyezd el, hogy inkább lefelé kelljen nézned, a szemmagasság még elfogadható.
  • A monitor és a szemed közötti távolság  kb. 50-70 cm legyen!
  • A képernyőben ne tükröződjön vissza semmi, ezért nem ajánlott ablakkal, fényesre lakkozott tükörrel, lámpával, fallal, ajtóval szemben elhelyezni. Ha az ablakok között legalább 1-1,5 m-es falfelület található, akkor a monitort célszerű oda helyezni; ha nincs ilyen falfelület, akkor az ablakok síkjára merőlegesen ajánlott felállítani.

Ha zsibbad a láb
Az íróasztalnál eltöltött idő alatt legtöbbünk oda sem figyel arra, hogy lábait néha megmozgassa. Ebből adódóan fordulhat elő, hogy csak akkor vesszük észre, hogy hosszú ideig meg sem moccant a lábfejünk, talpunk és vádlink, amikor már erősen zsibbadnak az izmaink. A WellnessCafe egy rövid lábtornával szeretne segíteni mindenkinek. Ezekkel a gyakorlatokkal nemcsak felpezsdíthetjük fáradt lábainkat, de kicsit formázhatjuk is őket! Kösd össze te is a kellemest a hasznossal – nézd meg és csináld végig a gyakorlatokat!

Megnézem- végigcsinálom!

Hátfájdalom nélkül

0001489_1.jpg ()

A rosszul elhelyezett íróasztal, szék, billentyűzet a tartós ülőmunka és a helytelen testtartás következtében különféle ízületi bántalmak alakulhatnak ki, a lábakat pedig érrendszeri problémák veszélyeztethetik.

Hogyan előzheted meg ezeket?

  • A billentyűzet előtt legyen elég hely ahhoz, hogy a csuklódat és az alkarodat megfelelően alá tudd támasztani.
  • Az íróasztal magassága lehetőleg állítható legyen. Átlagos testmagasság esetében ha a billentyűzet az asztallap alatt lévő tartón van, akkor az asztal magasságát 75-80 cm-re állítsd be, abban az esetben pedig, ha a billentyűzet az asztalon van, akkor a magasság maximum 72 cm legyen.
  • A jó szék stabil és állítható. A háttámla akkor megfelelő, ha kellően megtámasztja az ágyéki csigolyákat.
  • Akkor ülsz helyesen, ha az alsó lábszárak kényelmes tartásban, függőlegesen helyezkednek el, combjaid vízszintesek, a talpak megtámaszkodnak a padlón vagy a lábtámaszon. Hátad legyen egyenes, a vállad laza, az enyhén előrenyúló felkar mellett az alkarod vízszintesen legyen, miközben dolgozol.

Világítás és klíma
A szemproblémák kiküszöbölése érdekében nagyon fontos a helyes megvilágítás is. 

  • Soha ne ülj a képernyő előtt vaksötétben; a legmegfelelőbb, ha állítható lámpát választasz, amelynek a fénye (jobb kezesek esetében) balról jobbra világítja meg az asztalt.
  • Ne irányítsd a fényt közvetlenül a szemedbe vagy a monitorra, mindig csak a munkaterületet érje a fénycsóva.
  • Amíg a számítógépen dolgozol, az ablakokat fényszűrő hatású reluxával vagy pasztellszínű függönnyel árnyékold, mert a természetes vakító fény is zavaró lehet.
  • Ma már sok irodában működik klímaberendezés. Szakemberek szerint a legideálisabb benti hőmérséklet télen időszakban 20-22 Celsius-fok, nyáron 21-24 Celsius-fok.

Még több öltet az ergonómia jegyében: ergonomia.lap.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X