Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le a túlsúlyt!

Győzd le a túlsúlyt!

0

Írta:

Sokan úgy vélik, hogy a tartós túlsúly akaratgyengeségről tanúskodik, hiszen kitartó és szigorú diétával, valamint rendszeres testmozgással nincs olyan fölösleges kiló, amit ne lehetne eltüntetni. Azonban előfordulhat, hogy a legszigorúbban betartott diétánk ellenére sem tudunk megszabadulni a túlsúlytól, vagy épp megőrizni álomalakunkat. Ilyenkor a probléma oka az életmódunkban és az azt szabályozó társadalmi faktorokban keresendő. […]

Sokan úgy vélik, hogy a tartós túlsúly akaratgyengeségről tanúskodik, hiszen kitartó és szigorú diétával, valamint rendszeres testmozgással nincs olyan fölösleges kiló, amit ne lehetne eltüntetni. Azonban előfordulhat, hogy a legszigorúbban betartott diétánk ellenére sem tudunk megszabadulni a túlsúlytól, vagy épp megőrizni álomalakunkat. Ilyenkor a probléma oka az életmódunkban és az azt szabályozó társadalmi faktorokban keresendő.

Hiába gyarapodnak ugyanis az egészséges életmód népszerűsítését célzó törekvések, egy túlsúlyos hazánkfia átlagban napi 300 kalóriával fogyaszt többet az ajánlott 2000-2200 kalóriamennyiségnél. A felnőttek mellett ma már minden ötödik iskoláskorú gyermek is fölös kilókkal küzd.

Velünk született tulajdonságok

Sokan esünk abba a hibába, hogy a szénhidrátok drasztikus megvonásától remélünk gyors eredményt. Ám dacára a rengeteg szenvedésnek, a kilók maradnak, és rá kell döbbennünk, hogy a túlsúly, akár egy kirakó, számos apró tényezőből áll össze, és ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, ezeken az apró részeken együttesen kell változtatni.

Természetes, velünk született tulajdonságunk, hogy a kelleténél több zsírt raktároz a szervezetünk, így testünk felkészülve várhatja az esetleges ínséges időszakokat, amikor energiaraktáraihoz nyúlhat. Ehhez a „túlélőprogramhoz” társulnak az egyéni genetikai sajátosságok, melyek szintén hozzájárulhatnak a túlsúly kialakulásához.

Küzdésre fel!

Vannak, akiknek születésüktől fogva gyors az anyagcseréjük, és kisebb étvágyuk miatt nem is tudnak elhízni, míg másokat már a levegő is hizlal. Mégis, ritkább esetben okolható a genetika a hízásért, mint a berögzült étkezési szokásaink. Nagy a kísértés, hiszen mostanság minden a fogyasztásról és a super size adagokról szól, az élelem egész nap könnyedén elérhető számunkra. Folyamatosan reklámüzenetekkel bombáznak minket, emiatt egyre nagyobb és látványosabb adagokat kívánunk.

Még mielőtt teljesen elkeserednél, megtanulhatod kizárni a hízást okozó hatásokat. A felesleges kilók elleni harc könnyebben megnyerhető, mint gondolnád! Most leleplezzük a legelszántabb „kövércsinálókat”, hogy segítsünk neked az ellenük vívott küzdelemben.

Arról, hogy hogyan vedd fel a harcot a lustaság, a nassolás, a gyorséttermek, az XXL-adagok és a félkész vacsorák ellen, mindent megtudhatsz a júliusi Wellness magazinból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X