Főoldal > EGÉSZSÉG > Élj természetesen!

Élj természetesen!

0

Írta:

Kísérletekkel bizonyíthatóA bioélelmiszer egészségesebbé teszi fogyasztóját – igazolta brit és dán tudósok közös kutatása. Kísérleti patkányok három csoportját ugyanolyan táplálékon tartották: krumplit, sárgarépát, borsót, kelkáposztát, almát és repceolajat adtak nekik. Az egyik csoport tápláléknövényeit rovarirtó szerek nélkül, kevés szerves trágyázással, a másik csoportét rovarirtó nélkül, minimális műtrágyázással, a harmadik csoport élelmét a mai intenzív mezőgazdasági […]

Kísérletekkel bizonyítható
A bioélelmiszer egészségesebbé teszi fogyasztóját – igazolta brit és dán tudósok közös kutatása. Kísérleti patkányok három csoportját ugyanolyan táplálékon tartották: krumplit, sárgarépát, borsót, kelkáposztát, almát és repceolajat adtak nekik. Az egyik csoport tápláléknövényeit rovarirtó szerek nélkül, kevés szerves trágyázással, a másik csoportét rovarirtó nélkül, minimális műtrágyázással, a harmadik csoport élelmét a mai intenzív mezőgazdasági termelési módszerekkel: sok műtrágyával és rovarirtó szerekkel termesztették. A biokoszton élő patkányok karcsúbbak maradtak, testükben kevesebb volt a zsírszövet, mint a másik két csoport állataiban. Mélyebben aludtak, és vérükben magasabb volt az E-vitamin szintje.

„Az élelem és az egészség között kimutatható kapcsolat van, ami nem korlátozható a tápanyagokra. Az élelem több mint tápanyagok összessége” – jelentette ki dr. Kirsten Brandt, a kutatás egyik résztvevője.

Drágaság és ismerethiány
Ma már szinte nem létezik olyan élelmiszer, amit ne vehetnénk meg bio-változatban. A liszttől az olajig, a lekvártól a cukorig, a sajtokon, tejtermékeken át a különféle magvakig mindenből gyártanak olyat, ami ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Létezik biotej, bio bébiétel, bio levespor, biokakaó, biofűszer, biobefőtt, bio kapucsínó, biojoghurt, biovaj és biomargarin, bioméz, biokávé, biocsokoládé, biovíz, biobor, bio gesztenyepüré, biohús, biomustár, sőt bio kutyaeledel is! Tarts velünk, hogy megismerd, az ennivalókon kívül miféle biotermékek kaphatók még!

Allergiásoknak biokozmetikum
Biogazdálkodásban termesztett növényekből készülnek azok a termékek, amelyeket érzékeny bőrűek is bátran használhatnak. A biokozmetikumok nem tartalmazhatnak szintetikus anyagot, ásványi zsírt, tartósítószert, illat- és színezőanyagot. Gyártásuk csakis környezetbarát módszerrel történhet, csomagolásuk nem lehet mérgező vagy környezetszennyező. Nem tesztelhetők állatkísérletekkel, és a csomagolásukon fel kell tüntetni az összetevők százalékos arányát. A biokozmetikumok hatékony megoldást jelenthetnek azoknak, akik hajlamosak a különféle összetevők okozta allergiára. Kéz- és arcápoló krémektől a rúzsig mindenből kapható biotermék.

Biozöldség a kertből
Nem megvalósíthatatlan álom a saját biokert a városi embernek sem. A Szentendrei-szigeten lévő biogazdaságban bárki bérelhet magának egy kis földdarabot, amelyen megtermelheti a maga és családja asztalára kerülő zöldségeket-gyümölcsöket. A biokertészetben járatlanok szaktanácsadók segítségével sajátíthatják el e különleges gazdálkodási forma alapjait.

Kérj igazolást!
Ha a piacon (elsősorban a biopiacokon) vásárolsz olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, amelyen a „bio” felirat díszeleg, a termelőtől elkérheted azt a hologramos bélyegzővel ellátott iratot, amely a Biokontroll Kht-vel kötött szerződést igazolja. Ha nem a termelőtől vásárolsz, a kereskedőnek be kell tudnia mutatni a tanúsítvány másolatát. A kht-vel egyébként közel 1400 mezőgazdasági termelő és 400 gyár, szállító és kereskedő kötött szerződést, ezeket minden évben átfogóan vizsgálják, de gyakoriak a szúrópróbaszerű ellenőrzések is.

Ökopiacok a fővárosban és vidéken

Helyszín Info
Budapest IV., Baross u. 105-107. 06-20/379-7135
Budapest, Fővám téri piaccsarnok 06-24/489-138
Budapest XI., Fehérvári u. 213. 06-20/584-8787
Debrecen, Kandia u. 14. 06-70/279-3708
Kiskunfélegyháza, Béke tér 06-76/462-811
Nyíregyháza, Búza tér 06-42/416-008
Kecskemét, Izsáki út 06-76/378-137
Szeged, Mars téri piac, 400-as asztal 06-30/9385-641
Siófok, Széchenyi u 6/a. 06-20/9350-392
Miskolc, Görgey Artúr u. 5. 06-30/303-7780

A cikk teljes terjedelemben a Wellness magazin májusi számában jelent meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X