Főoldal > DIÉTA > Ezeket edd: trendi szuperételek olcsón

Ezeket edd: trendi szuperételek olcsón

diétafokhagymaszuperétel
0

Írta:

Szeretnél egészségesen táplálkozni, de eszed ágába sincs vagyonokat költeni furcsábbnál furcsább alapanyagokra? Nem is kell, hiszen mindegyik szuperételre van olcsó alternatíva, ami sokszor még egészségesebb is, mint az épp felkapott társa.

Quinoa helyett köles

Tudtad, hogy a köles is gluténmentes, ráadásul a quinoához hasonlóan gazdag magnéziumban, kalciumban, fehérjében, valamint E- és B-vitaminokban? A quinoa mostanság az egyik legfelkapottabb étel, és valóban egészséges is, de azt sem árt tudni, hogy fogyasztása az arra érzékenyeknél akár bélirritációt is okozhat. A nálunk is termesztett köles ezzel szemben könnyen emészthető, nyugtatja a gyomrot és a töredékébe kerül a quinoának.

Juharszirup helyett méz

Habár a méz sem mondható olcsó mulatságnak, amennyiben helyi kistermelőktől vásárolsz, lényegesen jobb árat foghatsz ki. Ezzel szemben egy kis üveg (250 ml) minőségi juharszirupot garantáltan csak kétezer forint felett találsz. Ami a tápanyagtartalmat illeti, a méz ugyanannyi antioxidánst, emellett azonban B6- és C-vitamint is tartalmaz, melyekből a juharszirup egyet sem. Csupán a kalóriákkal kell óvatosan bánnod, ugyanis míg egy evőkanál juharszirup 52, addig ugyanennyi méz 64 kalóriát rejt.

Avokádó helyett borsó

Igen, az avokádós toast nagyon trendi és nagyon mutatós az Instagramodon, sőt az íze is isteni. De vajon arról hallottál-e, hogy mivel ekkora a hájp körülötte, az ára is egyre magasabb, ami miatt Mexikó középső részén a helyi földművesek fenyőerdőket irtanak ki, hogy helyet biztosítsanak az avokádó palántáknak? Készíts inkább főtt borsóból fokhagymával, fűszerekkel mennyei pürét, amiből ugyanolyan jól fog profitálni az egészséged! A borsó az egyik legértékesebb hüvelyes zöldség, gazdag növényi fehérjében, rostokban, folsavban, C-, K-, A- és B-komplex vitaminokban, antioxidánsokban, kalóriatartalma pedig sokkal alacsonyabb (100 gramm 81 kcal) az avokádóénál (100 gramm 160 kcal).

Fodros kel helyett brokkoli

Külföldön nincs olyan, aki a smoothie-jába ne tenne egy jókora adag „kale”-t, azaz fodros kelt. Itthon ehhez képest egy viszonylag nehezen beszerezhető zöldségről van szó, a brokkoliért azonban nem kell nyomozó hadjáratot indítanod, ráadásul ugyanannyi rost és fehérje van benne. A-, C-vitamin, kalcium és vas tekintetében a fodros kel áll nyerésre, de még így is elképesztően egészséges turmixot vagy köretet készíthetsz brokkoliból – és a pénztárcád is hálás lesz érte.

Gyömbér helyett fokhagyma

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szegény kis magyar fokhagymáról, hiszen manapság már mindenhol kapható friss gyömbér is. Holott ez a kicsit büdös fűszernövény több mint kétszázféle biológiailag aktív hatóanyagot: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és aminosavakat tartalmaz. A gyömbérhez hasonlóan fantasztikus antivirális, antibakteriális, gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, igazi immunerősítő bomba, véd a szív- és érrendszeri betegségektől, sőt még a menstruációs görcsöket is enyhíti. Ó, és majd elfelejtettük: fillérekbe kerül.

A teljes cikket keresd a Wellandfit magazinban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X