Főoldal > MAGAZIN > Tuti spórolós tippek egészségfanatikusoknak

Tuti spórolós tippek egészségfanatikusoknak

bevásárlásdiétaegészségétkezésspórolás
0

Írta:

Szeretnél tápláló, egészséges ételeket fogyasztani, de minden alkalommal elborzadsz, amikor meglátod a nagybevásárlás után eléd tolt számlát? Ne aggódj, nem kell lemondanod semmiről, segítünk, hogy egészségesen ehess, és ennek a pénztárcád se lássa kárát!

Egy ideje Európában, így Magyarországon is elszabadult a clean eating hájp. Hirtelen megugrott a glutén- és cukormentesen táplálkozók tábora, egyre több a vegán, a paleós, és egyre többen nézzük át tüzetesen a megvásárolni kívánt termékek összetevőlistáját. Ez a tudatosság igazán örvendetes, azonban be kell lássuk, az organikus, a bio és a mindenmentes élelmiszerek beszerzése igencsak megterhelheti a pénztárcánkat. Néhány apró változtatással azonban mindjárt sokkal elérhetőbbnek tűnik az áhított életmódváltás.

Ne indulj bevásárolni éhesen!

Alapszabály, ehhez nincs mit hozzáfűzni. Ha korgó gyomorral intézed a bevásárlást, szinte biztos, hogy sokkal többet költesz majd, hiszen olyasmit is könnyelműen bedobálsz majd a kosaradba, amire amúgy nem is biztos, hogy szükséged lenne. Ha mégis muszáj éhesen bevásárolnod, akkor még a boltba betérve kapj be valami könnyű snack-et (például vegyél egy csomag mandulát, és rágcsálj el pár szemet). Így nem kell farkaséhesen legeltetned a szemed a finomabbnál finomabb ételeken.

Tervezd meg a heti menüt!

Tudjuk, ez nem mindig könnyű, mert most őszintén: ki tudja hétfőn, hogy mit szeretne enni pénteken?! Mégis azt tanácsoljuk, hogy próbáld előre megtervezni, a következő héten mit szeretnél főzni, napokra lebontva. Ez nemcsak abban segít, hogy mindig „kéznél legyen” otthon valami egészséges alternatíva, de ha a heti menü tudatában listát készítesz, és úgy indulsz el bevásárolni, garantáltan kevesebb olyan ételt veszel majd meg, ami utána a kukában végzi (mert végül mégsem volt rá szükség, és időközben megromlott).

A kulcs: egyszerűség

Amikor valaki eldönti, hogy mostantól egészségesebb életmódra vált, hajlamos a kezdeti lelkesedés hatására összevásárolni a legkülönlegesebb alapanyagokat (chiamag, goji bogyó és társai) vagy olyan csábítóan felcímkézett (gluténmentes, csökkentett zsírtartalmú stb.) készételekkel pakolja meg a kosarát, amiktől ha csak rájuk néz, máris úgy érzi, hogy sokkal egészségesebb. Pedig ez nem feltétlenül van így. Semmi szükséged flancos, trendi összetevőkre, hogy ínycsiklandozó és egészséges ételeket készíts! Csináld magad a salátaöntetet, mártást, reggeli smoothie-t, készíts mandulatejet, süss házi müzliszeletet vagy keverj pudingot! Meglepődsz majd, mennyivel kevesebből kijön minden, mintha megvetted volna az előrecsomagolt, szuperegészségesnek hirdetett termékeket. Ráadásul még büszke is leszel magadra!

Egyél kevesebb húst és tejterméket!

Nem azt mondjuk, hogy holnaptól legyél vegán, de be kell lássuk, az állati eredetű termékek a legdrágábbak között szerepelnek. Főleg, ha biót vagy organikusat szeretnél. A zöldségekből, gabonából készült fogások ellenben hihetetlenül gazdagok tápanyagokban, ízletesek és nem mellesleg kevesebből összedobhatóak. Elég, ha eleinte csak 1-2 húsmentes napot tartasz, és elkezded felfedezni a zöldségek színes repertoárját. Készíthetsz pörköltet borsóból, hamis gulyáslevest, de szuper alternatíva a csicseriborsó is egy ínycsiklandozó wokfogásba keverve, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma.

További tippekért lapozd fel a Wellness magazin 2016. szeptemberi számát!


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X