Főoldal > MAGAZIN > 10 ok, miért mozogj télen a szabadban!

10 ok, miért mozogj télen a szabadban!

mozgássportszabadtéri sporttéli sport
0

Írta:

Ki nem állhatod a zsúfolt edzőtermeket, így ahogy hűl az idő, egyre kevesebbet mozogsz, majd végül már csak arra vágysz, hogy az egész telet a kedvenc nasijaiddal vészeld át? Ennél sokkal jobb ötletünk van! Sőt 10 nyomós érvünk is amellett, hogy télen is fontos sportolni – kint, a szabadban.

Távol tart a depressziótól. A téli depi egyik oka, hogy a kevés napfény hatására a „boldogságot okozó” szerotonin mennyisége csökken, míg a „kiegyensúlyozott alvásért” felelős melatonin mennyisége nő a szervezetben. Mindez komoly hatással van a lelkiállapotunkra. Mozogj napközben egy órát a szabadban, és sokkal vidámabb leszel!

Erősíti a szívet. Hidegben sportoláskor jobban kell dolgoznia a szívnek, hogy az oxigéndús vért a szerveinkhez juttassa, így a szív izmai megerősödnek. Ezáltal később is jobban bírod majd az intenzív edzéseket.

Véd a betegségektől. A szervezet számára igen fontos D-vitamin napfény hatására kezd termelődni, hiányában viszont fáradtság, erőtlenség, kedvetlenség lép fel, és gyengül az immunrendszer, így könnyebben elkaphatunk betegségeket. Hogy mindezeket megelőzd, fontos, hogy télen is sok időt tölts természetes fényben!

Jobban ég a zsír. A téli hidegben több energiát kell befektetnünk az edzésbe ahhoz, hogy bemelegedjenek az izmaink, így egy óra mozgással akár 20-30 százalékkal több kalóriát égetünk el!

Stefan Eisend/a-life. Approval FREI. Nutzung nur im positiven Zusammenhang!LI-Eise-076-Dateiname: LI-Eise-076-002, Image: 6112168, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, DEFD

Szórakozva fogyhatsz. Már akár fél óra szánkózással vagy korcsolyázással 210 kalóriát égethetsz el, ami még egy jópofa ebéd utáni program is lehet a kollégákkal vagy hétvégén a családdal.

Elűzi a stresszt. A sportolás beindítja az endorfin, azaz a boldogsághormonok termelését, így kevésbé leszel gondterhelt. Futás, kerékpározás, egy téli túra, nordic walking vagy síelés során teljesen feltöltődhetsz.

Ellenállóbbá teszi a szervezeted. Ha télen is rendszeresen sportolsz a szabadban, erősödik a tüdőd, javul a vérkeringésed, jobban fogod bírni a hideget, erősebb és ellenállóbb lesz a szervezeted.

A teljes cikket keresd a Wellness magazin 2016. januári számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X