Főoldal > MAGAZIN > Égjenek a kalóriák turbó fokozaton!

Égjenek a kalóriák turbó fokozaton!

anyagcserediétaétkezésfogyásmetabolizmustáplálkozás
0

Írta: and

Azt már tuti kívülről fújod, hogy minél inkább turbó üzemmódba kapcsol a metabolizmusod,

Azt már tuti kívülről fújod, hogy minél inkább turbó üzemmódba kapcsol a metabolizmusod, annál hamarabb égeti el a szervezeted a bevitt kalóriákat. Most annak is utánajártunk, mely anyagcsere-pörgető módszerek válnak be, és mik azok, amiket inkább hanyagolj!

Túlzásba vitt diétázás: –1-es fokozat

Azt gondolnád, minél kevesebb kalóriát viszel be, annál hamarabb kezdi felhasználni a szervezeted a saját raktárait? Óriási tévedés! Ha túl szigorú diétába fogsz, a tested éhező üzemmódba kapcsol, és még inkább ragaszkodni fog az energiaraktáraihoz, ezért az amúgy sem túl gyors anyagcsere még jobban lelassul.

Étrendkiegészítők:  0

Sok csábító mondattal találkozhatsz a reklámokban, de érdemes alaposan áttanulmányozni a táplálék-kiegészítők címkéjét, mert a vitaminok és ásványi anyagok mellett nem mindig tartalmaznak olyan anyagokat, amik valóban felturbózzák az anyagcserét. Ráadásul még ha van is bennük olyan természetes metabolizmus-segítő, mint például a zöld tea kivonat, akkor sem lesz igazán látványos a változás.

Fűszeres kaják: ½

A csípős ízért felelős kapszaicin valóban elősegíti a zsírégetést, ám a szakértők szerint rengeteg csípős ételt kellene ahhoz fogyasztani, hogy ez a hatás az anyagcsere sebességén is tartósan meglátszódjon. Persze ezért még nem kell lemondanod az erős falatokról, de csodát ne várj tőlük.

Cigaretta: 1

Amellett, hogy tisztában vagyunk azzal, a füstölgés mennyire káros a szervezet egészére nézve, hozzá kell tenni azt is, hogy a hiedelmeknek van némi igazságalapja, a cigi ugyanis tényleg megemeli az anyagcsere sebességét – de csak elenyésző mértékben és ideiglenesen! Ugye, nem is kell tovább győzködnünk, miért hagyj fel végleg a dohányzással?

Éjszakázás: 2

Furcsa, de egy nemrég készült kutatás szerint azok az emberek, akik legfeljebb 5 órát aludtak éjszaka, kicsivel több kalóriát égettek el napközben. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az éjszakai baglyok a kialvatlanság miatt több kalóriát is fogyasztottak a nap folyamán, mint kipihent társaik, így a kutatás végére átlagosan 1 kilóval mutatott többet alattuk a mérleg.

Zöld tea: 3

A katekin nevű hatóanyagnak köszönhetően a zöld teával csészéről csészére tüzelheted fel az anyagcserédet. Persze a koffeintartalomról sem szabad megfeledkezni, ezért naponta 2-3 csészével ajánlott fogyasztani belőle – így a nap végére akár 80 kalória mínuszt is elkönyvelhetsz.

anyagcsere2.jpg ()Hőmérséklet: 5

Otthon állítsd a termosztátot arra az értékre, aminél épp, hogy nem fázol, de picivel a komfortos hőmérsékleted alatt van (kb. 16-18 fokra) – ezzel új lendületet adhatsz az anyagcserédnek. Hogy miért? Mert ilyenkor rákényszeríted a szervezetedet arra, hogy felmelegítse magát, amihez a hőháztartás egyensúlyáért felelős, úgynevezett barna zsírokat mozgósítod, amik extra kalóriafelhasználással tartanak melegen.

Koffein: 7

Amellett, hogy ébren tart, a „kis fekete” még az anyagcserédet is helyre rázza: legurítása után a metabolizmus legalább 3 órán keresztül extra tempón pörög, míg ha edzés előtt kortyolsz el egy csésze kávét, 15%-kal növelheted a zsírégetésedet. De vigyázz, a kevesebb több: minél több kávét fogyasztasz, a szervezeted annál jobban hozzászokik a koffeinhez, és a jótékony hatások lassan elmaradnak.

Fehérjedús falatok: 8

Bármilyen furán is hangzik, maga az evés is fokozza az anyagcserét – de persze egyáltalán nem mindegy, mi kerül a villádra! Ha fehérjét eszel, az elfogyasztott mennyiség kalóriaértékének 20-30%-át dolgozza le a szervezeted emésztés közben, míg ez az érték szénhidrátok esetében mindössze 5-15%. Jöhet a grillezett csirke, a pulyka és a tofu!

Erősítő edzés: 10-es fokozat

Az izmok anyagcsere szempontjából aktív szövetnek számítanak a testedben – vagyis folyamatosan dolgoznak. Fél kiló izomszövet kb. 14 extra kalóriát használ fel egy nap alatt, így minél szálkásabb vagy, annál magasabb fokozaton pöröghet az anyagcseréd. Elő azokkal a súlyzókkal!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X