Főoldal > SZÉPSÉG > A haj szépsége a hajmosásnál kezdődik!

A haj szépsége a hajmosásnál kezdődik!

balzsamhajhajmosássampon
0

Írta:

Kezdd a hajápolást a hajmosással

Mindegy, hogy hosszú hajad van, vagy rövid, festett, vagy a saját természetes árnyalatoddal büszkélkedsz… Ha azt szeretnéd, hogy a hajad egészséges, ragyogó ugyanakkor könnyen kezelhető legyen, foglalkoznod kell vele. Kezdd mindjárt a hajmosással!

Ha nem is úgy tűnik, a haj szépségét leginkább a legegyszerűbb dolgok befolyásolják – például a hajmosás. Ez egy olyan banális lépés, hogy a nők többsége lebecsüli. Az eredménye így természetesen nem is ér sokat és nem javít rajta a legjobb vágás, vagy fényes ragyogású lakk sem. A hajmosás valami hasonló, mint az arcbőr ápolásánál a tisztítás és sminkeltávolítás. Röviden, mosás nélkül a további kényeztetés és szépítés hatástalan és gyakran felesleges.
Arról, hogy hogyan lehet egy olyan alapvető dolgot, mint a hajmosás, jobban végezni, Tisch Adéllal, a NIVEA hajápolási szakértőjével beszélgettünk. Kezdj velünk együtt a megszokott rituáléd felülvizsgálatába, és hagyd, hogy meglepjen az eredmény – ettől a pillanattól kezdve biztosan elégedett leszel a hajaddal!

A helyes mosás tízparancsolata

1. Melyik az igazi?

A sampont és kondicionálót hajtípus (festett, melírozott, zsírosodásra hajlamos, vékony szálú, hullámos…), vagy az elvárt hatás szerint (fényesség, regeneráció, védelem, dúsabb hatás…) válaszd ki. Ha a kínálatban nem találod meg pont azt, amire szükséged van, vagy egyszerre két problémára keresel megoldást, határozd meg, mit részesítesz előnyben a hajápolás során. Hogy jobban eligazodj: a hullámos hajra érdemes hidratáló sampont használni, ha ezen felül festett is, akkor a mosást követően használj festett hajra való hajkondicionálót, ha melírozott és világosított, akkor a károsodott hajra való terméket válaszd, lehetőleg egy márkán belül. Ha korpa vagy hajhullás keseríti az életed, a hajápolást rendeld alá ezeknek a problémáknak és a hullámos hajat hajformázó készítményekkel emeld ki.

2. Takarékoskodj a samponnal!

Az ideális egy teáskanálnyi sampon használata. Nagy mennyiségű sampon nem szükséges, akkor sem, ha a hajad háromnaponta egyszer mosod. A haj ugyanis csak bizonyos mennyiségű hajápoló készítményt „visel el”, a többi mindenféle haszon nélkül folyik le a lefolyón. A túlzott samponmennyiség helyett inkább öblítsd le a hajad és ismételd meg a samponozást.

3. Helytelen technika

A kis samponmennyiséget habozd fel már a tenyereden és akár fel is hígíthatod kicsit, hogy könnyebb legyen eloszlatni, és bedolgozni a hajba. A hajat ne súrold, koncentrálj a hajas fejbőr mosására. Ne vakard a fejbőröd körmöddel a mosás közben, inkább gyengéden masszírozd ujjbeggyel. Ne hagyd túl sokáig a sampont a hajon. Ha naponta mosod a hajad, egy samponozás elegendő. Ha az első mosásnál nem alakul ki hab, öblítsd le a hajad és ismét samponozd be. A hajat hetente háromszor ideális megmosni, de az ennél gyakoribb hajmosás miatt sem kell aggódni, a mai samponok kíméletesek és napi használatra is alkalmasak.

4. Az öblítés tudománya

Ennél a lépésnél ne takarékoskodj a vízzel! Mosás előtt a hajat áztasd át meleg vízzel. A haj struktúrája ettől megnyílik és a szennyeződések (por, styling készítmények maradványai, stb.) is könnyebben kimosódnak. Ez egy egyszerű lépés, amely egyúttal csökkenti a samponszükségletet is. Ennek megfelelően az öblítésre és az ápoló anyagok kimosására is szánj akár háromszor több időt, mint a hajmosásra. A kozmetikumok maradványai terhelik a hajat, és így gyorsabban lelapulnak a hajszálak, a frizurád pedig elveszíti természetesen dús megjelenését. A tiszta haj onnan ismerhető fel, hogy, hogy mosást követően érintésre érdes, horzsol és mintha nyikorogna.

5. Megéri kondicionálót használni

Kondicionálóra minden hajnak szüksége van, még a férfiakénak is. 5 cm hajhosszúság felett a kondicionáló használata elkerülhetetlen, mert védi, kisimítja, hidratálja és ragyogást kölcsönöz a hajnak. A haj ugyanis nem csak vegyileg, hanem mechanikusan is terhelt. Hatással van rá a szél, a napsugárzás, a hideg, a kifésülés, a frizura kialakítása… Mosás után a hajat finoman szabadítsd meg a felesleges víztől, majd a tenyeredre vigyél fel egy diónyi kondicionálót és vidd fel a hajadra. Figyelj arra, hogy a fejbőrt soha ne érje, mindig csak a haj alsó felébe masszírozd a balzsamot. Azután óvatosan fésüld át, és a hatóidő elteltével gondosan mosd le. Ha szeretnéd a hatást fokozni, a hajat a balzsam felhordását követően göngyöld be felmelegített törölközőbe.

6. Fésülni, vagy nem fésülni…

A hajat mosás előtt nem kell kifésülni. Elsődleges szempont, hogy ne sértsük meg a hajszálakat. Ha hajlakkot használsz, a kifésülés drasztikus lenne a hajad számára, ezért elegendő a hajat az ujjaiddal átfésülni, a hullámos hajat pedig egyáltalán ne fésüld ki. A hajat a mosást követően a kondicionáló használata során fésüld át. Haladj lassan, a hajvégtől felfelé. Soha ne fésüld erősen, vagy ne húzd. A széles fogú fésűk, vagy a puha, rugalmas fogú és sörtés kefék a legjobbak, amelyekkel a hosszú hajat is finoman és kíméletesen bonthatod ki.

7. Vigyázat – törékeny!

Gondolj arra, hogy a vizes haj sérülékeny! Soha ne dörzsöld törölközővel, mert az megsérti a felszíni struktúráját. Göngyöld be a törölközőből kialakított turbánba és hagyd, hogy a törölköző kiszívja a vizet a hajadból. Erre elegendő annyi idő, amíg előkészíted a hajszárítót és a kefét. Ezután fésüld ki a hajad, és szárítsd meg, vagy hagyd magától, természetesen megszáradni. Soha ne menj aludni nedves hajjal és a nedves hajad ne fogd össze hajgumival, különben megtörnek a hajszálaid!

8. Házi praktikák – kellenek?

Mindenki ismeri az úgynevezett jól bevált tanácsokat: használj olíva olajat, vagy tojás pakolást, ecetes, csalán-, vagy nyírfakivonatos öblítést, stb. Ezeknek ma már nincs sok értelme. A mai hajkozmetikai készítmények receptúrái tökéletesen ki vannak dolgozva és a természetes forrásokból is a legjobbakat használják. Ezen felül kiegyensúlyozott mennyiségben, tehát helyes mosás során a hajat nem terhelik, nem kondicionálják túl és mindent megadnak a haj számára, amire szüksége van.

9. Időnként válts

A sampontípusok váltását javasolják a fodrászok bizonyos időközönként. Ez nem csak a haj változásaival függ össze, mint amikor például elkezded festeni, vagy nyaralás után száraz és roncsolódott, hanem azzal is, hogy többnyire nem csak egyetlen egy problémát kell orvosolni. Ezért a hajápoló termékeket időnként érdemes lecserélni, vagy kombinálni a különböző készítményeket. A hajápolást érdemes az évszakhoz is hozzáigazítani – tél végén a haj hidratálására törekedni, nyáron a haj védelmét biztosítani UV-szűrős készítmények segítségével.

10. Hogyan végezzük a fejbőrmasszázst mosás után?

A fejmasszázst egyetlen hajmosásnál se hagyd ki. Kellemes érzés és kellemesen lazító hatású, ráadásul az idegvégződéseket is stimulálja. Oldja a fáradságot, feszültséget és stresszt, vérbőséget idéz elő a fejbőrben, ezáltal javítja a hajgyökerek tápanyagokkal való ellátását. A masszázst az ujjbegyeiddel végezd: kis köröket írj le az egész fejbőr felületén a homlokvonaltól hátrafelé haladva. Vagy szorítsd az ujjbegyeidet a homlok felett a fejbőrhöz és a masszázst az ujjak egymástól távolodó illetve közeledő mozgásával végezd, de akár cikk-cakk vonalakat is „rajzolhatsz” az ujjaiddal a fejbőrre. Közben lassan haladj a fejtetőn hátrafelé.

IDEÁLIS HAJÁPOLÁS = NIVEA Repair & Targeted Care

A nők imádják a hajukat! A legértékesebb kiegészítőjük, melynek köszönhetően gyönyörűnek és öntudatosnak érzik magukat. A hajat azonban vegyi és mechanikus hatások terhelik, éghajlati és környezeti hatások károsíthatják. A női hajaknak ezért különleges figyelemre és speciális termékcsaládra van szüksége, amely célzott gondozást és tökéletes védelmet nyújt.

ÚJDONSÁG: NIVEA Repair & Targeted Care

A NIVEA Repair & Targeted Care ápoló sampon és kondicionáló a száraz és károsodott hajat pontosan ott állítja helyre, ahol szükség van rá. Ha a haj felülete sérült, a belső kortex védtelenné válik, és a hajvégek felhasadnak. A Kera Detect intelligens technológia tökéletesen felismeri az ilyen sérülékeny helyeket, célzottan rájuk fókuszál és segít kijavítani a rostot. A haj így visszanyeri ragyogását és rugalmasságát, regenerálódik, selymes és sima lesz a gyökértől egészen a hajvégekig. Az új hajápoló család táplálja, erősíti, mégsem terheli a hajat és tökéletesen védi a sérülések ellen.

A Kera Detect intelligens technológia titka

A Kera Detect három kölcsönösen egymást kiegészítő hatékony összetevő egyedülálló kombinációja: Repair Active regeneráló összetevő, panthenol és folyékony keratin. A Repair Active regeneráló összetevő felismeri a haj felületi károsodását és a sérült helyeket regenerálja, a panthenol mélyen behatol a hajba, hidratálja és belülről erősíti. A folyékony keratin hozzátapad a haj felszínéhez, kitölti a kisebb felületi hasadékokat és védi a hajat a külső hatások ellen.

Hogyan működik a Kera Detect technológia?

„A haj felületi rétege (kutikula) a hajat tökéletesen védi, de ha megsérül, a belső kortexet védtelenné válik és bekövetkezik a hajvégek felhasadása, a haj sérülése. Ezeken a helyeken negatív töltés alakul ki, még akkor is, ha a sérülés csak kicsi és a kutikula csak néhány helyen sérült,“ – magyarázza Dr. Nathalie Sors a NIVEA kutatási és fejlesztési osztályáról és hozzáfűzi: „Pontosan ezt használja ki az új Kera Detect technológia. A Repair Active regeneráló összetevő egy pozitívan feltöltött molekula, és így a negatívan feltöltött helyhez vonzódik, ahol a haj sérült. Ennek köszönhetően a regeneráló összetevő éppen ott segít, ahol szükséges. A Kera Detect intelligens technológia saját laboratóriumainkban került kifejlesztésre és a NIVEA számára szabadalmaztatott.“

Forrás: Nivea


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X