Főoldal > SZÉPSÉG > Hogyan őrizzük meg a nyári barnaságot?

Hogyan őrizzük meg a nyári barnaságot?

barna bőrbarnulásbőrbőrápolásleégésnapozásnyárszépség
0

Írta:

Egyeseknek elég csupán néhány óra, mások akár heteken keresztül is „izzadhatnak”,

Egyeseknek elég csupán néhány óra, mások akár heteken keresztül is „izzadhatnak”, mire nyaranta elérik az áhított napbarnított bőrszínt. Egy azonban közös: mindannyian szeretnénk minél tovább megőrizni bronzbarnított külsőnket. Fogadjuk meg a mesterszakács tippjeit, használjuk ki a késő nyári nap sugarait is, és idén nem lesz szükségünk önbarnítóra karácsonyig!

A napbarnított bőr egészséges, karcsú külsőt kölcsönöz, ráadásul a bőrhibákat is elfedi, nem csoda, hogy szeretnénk minél tovább megőrizni a bőrünkön is a nyár emlékeit. Szerencsére számos egészségesebb és természetesebb módja is van a hosszan tartó barnaságnak, mint például a szolárium. A legegyszerűbb, legegészségesebb és legízletesebb megoldás, ha belülről támogatjuk bőrünk barnaságát! Persze a leghatékonyabb, ha ezt kiegészítjük egy-egy késő nyári, őszi napozással is, mellyel ráadásul a D-vitamin raktárainkat is hosszabb ideig tarthatjuk ideális szinten.

Vitaminok és antioxidánsok a bőr egészségéért

A megfelelő vitaminok és antioxidánsok bevitele nemcsak a bőr fiatalságának és egészségének megőrzésében játszanak elengedhetetlen szerepet, hanem a gyönyörű, barna bőr kialakulásában és megtartásában is. Dr. Horváth Marianna, a Spirit Hotel főorvosa szerint ebből a szempontból a legfontosabbak az antioxidáns hatású vitaminok, mint például a C és az E vitamin, melyek lekötik az UV sugarak révén keletkezett szabadgyököket, s ezzel segítenek megelőzni a bőr öregedését, megőrzik a bőr rugalmasságát, és elősegítik a regenerációját. C-vitamin utánpótlásért nyúljunk homoktövisért, csipkebogyóért vagy kiviért, az E-vitamin szükségleteinket pedig legjobban magvakból és növényi olajokból elégíthetjük ki bőségesen. Az olívaolaj és egyéb hidegen sajtolt olajok ráadásul egyensúlyban tartják a bőr optimális zsírtartalmát, megelőzve a hámlását.

barnasag2.jpg ()

Karotinoidok a jó színért

A karotinoidok fogyasztása segít az egészséges, aranybarna bőr kialakulásában és hosszan tartó megőrzésében is. Borda Attila, a Spirit Hotel mesterszakácsa bátran buzdít a legismertebb barnító étel, a sárgarépa fogyasztására, mely magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak véd az UV-sugarak káros hatásaitól a melanin termelés elősegítésével, hanem segít kialakítani és megtartani a bőr természetes barna színét is. Hasonlóan gazdag béta-karotin forrás például az édesburgonya, cékla, sárgadinnye, spenót, sütőtök, kajszibarack, kelkáposzta és rebarbara is. A béta-karotinnál erősebb antioxidáns a likopin, mely az olyan vörös színű növényekben fordul elő, mint a paradicsom, görögdinnye, csipkebogyó vagy a grapefruit – magyarázza a mesterszakács. Ezeknek a könnyű nyári alapanyagoknak ráadásul szinte végtelen felhasználási módja létezik, mind ételként, mind pedig italként is fogyaszthatjuk a hőségben.

Hidratálás a feszességért

Az egészséges bőr és a hosszan tartó bőrszín megőrzésének alapja a külső-belső hidratálás. A megfelelő mennyiségű folyadék ugyanis garantálja a feszességet, frissességet, a jól hidratált bőr pedig tovább megőrzi a napbarnított színt, hiszen nem hámlik. Így a legfontosabb: mindig ügyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra!

Forrás: Front Page Communications

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X