Főoldal > SZÉPSÉG > 4 tuti stresszűző megoldás a szebb bőrért

4 tuti stresszűző megoldás a szebb bőrért

arcbőrbőrápolásfekete tearáncokstresszszépségszépségápolás
0

Írta: and

Természetesen nem lehetsz mindig ura a határidőknek, a vitáknak és a rossz napoknak, amelyek keresztezik az utad, de a hat

Természetesen nem lehetsz mindig ura a határidőknek, a vitáknak és a rossz napoknak, amelyek keresztezik az utad, de a hatásukat igenis mérsékelheted. Amikor stressz ér, a szervezeted rengeteg hormont szabadít fel, mint amilyen a kortizol is. Ennek eredményeként gyengül az immunrendszer, emésztési gondok jelentkezhetnek és nő a szívbetegségek kockázata. És akkor még nem is említettük az idő előtt megöregedett bőrt: a kortizol gyulladást idéz elő, amely lebontja a kollagént (azt a fehérjét, amely feszesen, telten és simán tartja a bőrt), ezáltal szárazzá és ráncossá válik. Pár egyszerű trükkel szerencsére kivédheted a stressz káros hatásait, megóvva bőröd fiatalságát. 

Kortyolj fekete teát!

Tudsz nyugtatóbb dolgot, mint egy csésze tea? A kutatók állítják, hogy nincs ennél hatékonyabb és természetesebb megoldás a stressz ellen. Egy angol kutatás során a résztvevők stresszes feladatot kaptak. Azoknak, akik rendszeresen teáztak, 47%-kal csökkent a kortizol szintjük egy órán belül, míg azoknak, akik nem kortyolták a meleg italt, csak 27%-kal lett kevesebb, a feladat megoldása után. A tea nyugtató hatását az olyan természetben előforduló vegyi anyagoknak köszönheti, mint a polifenolok és flavonoidok.

Válaszd a szuperélelmiszereket!

Rengeteg stresszhatás ér minket a nap folyamán, az utolsó dolog, amire szükségünk van, hogy az étel tovább növelje azt. De sajnos legtöbbször éppen ez történik: főleg a cukros, finomított, vagy feldolgozott ételek mutatnak szoros összefüggést a magas kortizol szinttel. Szerencsére léteznek bizonyos szuperélelmiszerek, amelyekkel csökkenthető a mellékvese által termelt stresszhormon szintje, olyan diétás választások ezek, amelyek gondoskodnak nyugalmunkról. Válaszd a mélyzöld ételeket, mint a spenót, a brokkoli és a spárga, illetve az olyan gyümölcsöket, amelyek valódi C-vitamin bombák, mint a bogyós gyümölcsök és a narancs. A friss, német kutatások bebizonyították, hogy azoknak az embereknek, akik vitamindúsan táplálkoznak, kemény stresszhelyzetek után se növekszik a kortizol szintjük.

narancs2.jpg ()Űzd el álommal a gondokat!

A nem megfelelő alvás jelentősen növeli a szervezet kortizol szintjét. Azoknak, akik csupán 6 órát alszanak éjjelente 50%-kal (!) magasabb a kortizol szintje, mint 8 órát alvóknak, állítja az új német tanulmány. Ha éjjel nem tudod tartani a 8 órás szundit, egy gyors, napközbeni pótlás segíthet: a déli alvás csökkenti a stresszhormon szintjét azoknál, akik nem tudtak éjjel eleget aludni.

Fejezd be a szorongást!

Legyen szó akár egy barátról, aki mindig lemondja a közös programokat, akár a férjedről, aki „véletlenül” mindig elfelejti a házimunkát- a kapcsolatok jelentős stresszel járnak, de különösen akkor, ha nem mondjuk ki, ami bánt bennünket. Nem várhatjuk el a környezetünktől, hogy mindig tudja, mire van szükségünk. A kielégítetlen szükségletek pedig jelentős stresszel járnak. Ha hajlamos vagy elkerülni a konfrontációt, nézz szembe a valós félelmeiddel. Az elkerülés általában kimondatlan aggodalomból származik, például félsz attól, hogyha felszínre hozod a dolgokat, az a kapcsolat végét jelenti. Ezek a félelmek általában alaptalanok. Ismerd fel ezt a tényt, és légy bátran egyenes, megelőzve a dühős kitöréseket. Meglátod, a környezeted megköszöni majd neked, a bőrödről nem is beszélve. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X