Főoldal > SZÉPSÉG > 10 elképesztő szódabikarbónás szépségtrükk

10 elképesztő szódabikarbónás szépségtrükk

bőrhajszódabikarbona
0

Írta: and

Valószínűleg soha nem volt több a számodra a szódabikarbóna, mint egy fontos kelléke a nyaralásnak, ha netán megterhelnéd a gyomrod. Ám nem is gondolnád, valójában mennyi természetes szépségtrükköt rejthet magában.

Hogyan használd a szódabikarbónát, mint

1. bőrradír
2. manikűr alap
3. a bőrkeményedés ellenszere
4. hajápoló
5. dezodor
6. bőrnyugtató
7. fogfehérítő
8. pattanástalanító
9. arclemosó
10. gyomornyugtató

Bár állítom, hogy minden háztartásban rejtőzik a fiók legalján egy zacskó szódabikarbóna, mégsem tudjuk, hogy az orvosi hatásán kívül, milyen szépségápolási technikák alapja lehet ez a könnyen és olcsón beszerezhető szer. Hogy mégis mi a kapcsolat a szépség és a nátrium-bikarbonát között? Az, hogy a szódabikarbóna gombaölő, gyulladáscsökkentő és olyan finom hámlasztó tulajdonságokkal bír, ami még a legkeményebb bőrkeményedést is eltávolítja. Ráadásul olyan kiváló szageltávolító, aminél jobbat kívánni sem lehet. Megéri tovább olvasnod, hogy felfedezd e szer hihetetlenül könnyű használatát a mindennapos szépségápolásban!

1. Tuti peeling

Próbáld ki ezt a tápláló, üdítő, hámlasztó, nyugtató hatású peelinget akár mindennapos használatra. Készíts krémet egy rész szódabikarbónából, egy rész vízből és egy rész őrölt zabpehelyből. Dörzsöld gyengéden, körkörös mozdulatokkal bőrödbe, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket. Majd öblítsd le tiszta, langyos vízzel. 

2. Manikűr kellék

Márts bele egy kis körömkefét némi szódabikarbónába, majd gyengéden dörzsöld át vele a körmeidet. Aztán készíts könnyű kencét egy rész szódabikarbóna és egy rész víz keverékéből, amit körkörös mozdulatokkal masszírozz a körömágybőrbe, ezzel segítve az elhalt hámsejtek távozását. Majd öblítsd le a kezeidet meleg vízzel, és készítsd el a manikűröd a szokásos módon.

3. Bőrkeményedés-gyilkos

Először is távolítsd el a bőrkeményedést: keverj két evőkanál szódabikarbónát egy kevés meleg vízhez, és adj hozzá néhány csepp levendulaolajat. Majd jöhet a megszokott áztatás és radírozás, amihez használd a szódabikarbónából, a vízből és a barna cukorból általad összekevert pépet. Majd jöhet a gazdag hidratáló krém és egy kellemes meleg törülközős lábpakolás. Relaxálj így legalább 5-10 percig.

4. Hajápoló

Használd úgy, mint a kedvenc samponod: önts a tenyeredbe annyi szódabikarbónát, mint amennyit a samponból szoktál, masszírozd a hajadba, majd öblítsd le. Meglátod, a szódabikarbóna segít eltávolítani a különféle formázótermékek maradékait. Ha elég bevállalós vagy, ezeket ki is válthatod szódabikarbónával. Te fogsz legjobban meglepődni azon, hogy a hajad mennyivel tisztább és kezelhetőbb lesz.

5. Viszlát, izzadságcseppek!

Keverj el négy tabletta szódabikarbónát a kedvenc illóolajodból körülbelül 10 cseppel, és kend ezzel kend be a hónaljad. Akár egész napra alkalmazhatod ezt a természetes “dezodort”.

6. Bőrnyugtató

Használhatod relaxálásra egy hosszú, fárasztó nap végén: adj fél csésze szódabikarbónát a fürdővizedhez. Ezzel semlegesíted a bőröd savasságát, amellett hogy segít eltávolítani a bőröd felületéről a fölösleges olajat. A szódabikarbóna bőrpuhítóként és nyugtatóként funkcionál elhalványítva ezzel a bőr felületén található irritációkat, mint amilyeneket például egy enyhe leégés okoz.

7. Fogfehérítő

A leggyorsabb módja a reggeli fogfehérítésnek, ha belemártod a nedves fogkefédet egy kis szódabikarbónába, és ezzel dörzsölöd át a fogaidat. Gombaölő szájvízként is használhatod: keverj össze egy teáskanál szódabikarbónát ¼ pohár vízzel, és az így kapott oldattal öblögess pár percen keresztül.

8. Pattanástalanító

Ha elfogyott a kedvenc pattanáseltávolító vagy hámlasztó maszkod, próbáld ki a következőt: készíts krémet szódabikarbóna és víz keverékéből, és kend a masszát közvetlenül a mitesszerekre. Ezt a keveréket azonban ne használd mélyen ülő, belső pattanásoknál, kiszáradt felületekre ellenben nyugodtan rákenheted – igazi gyógyír lesz a bőröd számára.

9. Arcmosó

Hámlasztóként használva eltávolíthatjuk vele az elhalt hámsejteket, ezáltal üdébbé, fiatalabbá varázsolva bőrünket. Vigyázz, ne dörzsöld vele túl erősen a bőröd, nehogy megsértsd a bőrfelszínt! Kiváló, mint nyugtató, gombaölő arclemosó is: csak keverj össze egy evőkanál organikus mézet egy teáskanál szódabikarbónával a tenyeredben, majd masszírozd a bőrödbe gyengéd, körkörös mozdulatokkal. Ha végeztél, relaxálj így 5-10 percet, majd alaposan öblítsd le meleg vízzel a masszát.

10. Gyomornyugtató

Oké, persze, jogos, hogy ez már túllépi a szépségápolás kategóriáját, de olyan jól beválik, mint gyomornyugtató, hogy ezt nem hagyhattuk ki a felsorolásból! Kiváló gyógyír lehet savtúltengés, gyomorégés, puffadás és más hasi problémák enyhítésére. Mivel a szódabikarbóna enyhén lúgos, így könnyedén semlegesíteni tudja a gyomorbajokat kiváltó problémákat. És hogy mit kell tenned? Csak keverj egy teáskanálnyi a szódabikarbónát egy pohár meleg vízbe, és idd meg. A hatás nem marad el!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X