Főoldal > mozgas > Ezért fontos a teljesítménydiagnosztika

Ezért fontos a teljesítménydiagnosztika

Az Reduce Fat Fast teljesen természetesedzésmunkaegészségsportteljesítményteljesítménydiagnosztikaterhelés
0 0

Írta:

Egyre elterjedtebb szemlélet a sportegyesületek közt, hogy nem vesznek „zsákbamacskát”, vagyis a csapatba került sportolóknál első lépésként teljesítménydiagnosztikai felmérést végeznek – még az ismert sztároknál is.

Így történt ez a frissen Barcelonába igazolt Dembélé esetében is, és Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója szerint egyre több magyar csapat szintén így várja a versenyzőit.

Miért kell egy élsportolót felmérni?

Minden edzésterv kialakításánál figyelembe kell venni az edzéseket végző egyén aktuális kondicionális állapotát, amit rengeteg tényező befolyásol. A teljesítménydiagnosztikai felmérés tehát egyrészt a felállított célok eléréséhez kialakított edzéstervezés alapját szolgáltatja, másrészt összehasonlítási alap a későbbi ellenőrzésekhez, így az elvégzett edzésmunka eredményességét illetően visszajelzést ad a szakember (edző), illetve a sportoló számára.
Különösen fontos ez, ha az élsportoló csapatot vált és az új környezetben, új edzőkkel, csapattársakkal és esetleg új módszerekkel, új célokkal folytatja a pályafutását. Az igazi profik, mint például Lionel Messi akkor is végigmennek egy komplett felmérésen, ha csak egy hosszabb szünet – adott esetben nyári vakáció – után térnek vissza az edzéshez, hiszen ilyenkor érdemes pontosan tudni, honnan kell kezdeni az építkezést. Ezeken a kiemelt időszakokon kívül a teljesítményélettani felmérés az élsportolók számára a versenyidőszakhoz és alapozó időszakhoz igazítva évente többször is ajánlott. Így pontos képet kaphatnak az elvégzett munka sikerességéről és a szervezet aktuális állapotáról, valamint megelőzhető a túlterhelés, túledzettség.

A teljesítménydiagnosztika nem azonos a sportkardiológiával

„Nemrég voltam orvosnál, sportorvosnál, mi szükség lehetne újabb vizsgálatokra?”- tehetik fel sokan a kérdést, még a sportolók közül is. A válaszhoz fontos tisztázni, mi a különbség az orvosi vizsgálatok, szűrések és a teljesítménydiagnosztikai felmérés közt.

56902840 - doctor is preparing a sportsman to the medical trial

Míg az orvosi (például sportkardiológiai) diagnosztika azt vizsgálja, hogy a terhelésre hogyan reagálnak az egyes szervrendszerek (kardiológia esetében a szív- és vérkeringési rendszer), addig a teljesítménydiagnosztika olyan terheléses vizsgálatokat foglal magában, amelyek arra keresik a választ, hogy milyen teljesítményt nyújt a sportoló, ezt milyen állapotban produkálja, és melyek azok a tényezők, amelyek akadályozzák a még jobb teljesítmény elérésében. 

     A profi teljesítménydiagnosztika a sportágspecifikus tesztprotokollt, eszközparkot, kiértékelést és tanácsadást is magában foglalja – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője. – Az orvosi terheléses vizsgálatokkal szemben itt a legfontosabb cél, hogy az információk hasznosíthatóak legyenek a sportolói, illetve edzői gyakorlatban, és valós segítséget nyújtsanak az edzésmunka optimalizálásához.

Mi mindent lehet mérni?

A szakembertől tudható, hogy komplex teljesítménydiagnosztika esetén különböző tesztekkel térképezik fel az adott sportoló teljesítőképességét. A leginformatívabb laktátméréses lépcsőteszt nyújt segítséget az aerob és anaerob küszöbök, valamint az egyéni intenzitási zónák meghatározásához. A spiroergometriával végzett VO2 max-teszt a maximális oxigénfelvevő képesség mérésére szolgál. Az ún. Wingate-teszt pedig az anaerob teljesítmény, a robbanékonyság és gyorsaság analizálását teszi lehetővé.
– A kiértékelés után pedig egy sokkal pontosabb, hatékonyabb edzésmunkával kezdheti meg munkáját akár egy élsportoló is – összegzi Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója.

Forrás: Sportorvosi Központ


További cikkeink a témában

edzéserősítés

Válj jobb futóvá: kevesebb sérülés, nagyobb hatékonyság

Írta:
tegnap 0 0

Bármilyen meglepően is hangzik, az, hogy jobb futó leszel, nem feltétlenül egyenlő avval, hogy gyorsabban fogsz futni. Sokkal inkább magába foglalja azt, hogy egészségesebb leszel, kevesebbszer sérülsz le és sokkal hatékonyabbá válsz. Mindegy, hogy csak most barátkozol a futással, vagy már több maratont lefutott profi vagy, az alábbi tippek biztosan támogatnak ebben.

Kövess Facebook-on!
X